Zaterdag 02/07/2022

Achtergrond

Vlaams Belang start eigen nieuwsuitzending, met ‘vliegende reporter’ Dries Van Langenhove en dosis fake news

Partijvoorzitter Tom Van Grieken (r.) interviewt Vlaams fractieleider Chris Janssens. Beeld youtube
Partijvoorzitter Tom Van Grieken (r.) interviewt Vlaams fractieleider Chris Janssens.Beeld youtube

Vlaams Belang experimenteert met een eigen nieuwsuitzending ‘om de bevolking rechtstreeks te informeren’. De eerste aflevering, over het Turkije van Erdogan, was alvast gekruid met nepnieuws.

Roel Wauters

Twee koffiemokken op tafel, een bakstenen muur als achtergrond. ‘Talkshowhost’ Tom Van Grieken interviewt Vlaams fractieleider Chris Janssens en Europees Parlementslid Tom Vandendriessche over Turkije. Halfweg volgt nog een reportage van Kamerlid Dries Van Langenhove bij de Turks-Griekse grens. Dat is kort samengevat de eerste uitzending van wat Vlaams Belang “een nieuwe manier van communiceren” noemt. Te zien op alle mogelijke social media.

Gaat de partij nu ook zelf tv maken? Voorzitter Van Grieken nuanceert: “Dat is niet onze corebusiness, wel willen we onze boodschap, zeker in coronatijden, zo goed mogelijk overbrengen. Vandaar dit experiment.” Van Langenhove heeft het wel over de oprichting een nieuw mediakanaal voor de partij: “De traditionele media laten ons al te vaak links liggen. Hiermee kunnen we de burger rechtstreeks informeren.”

Helemaal nieuw is de strategie niet. In de jaren 2007 en 2008 plaatste het Vlaams Belang geregeld korte reportages op hun website onder de noemer ‘VB-TV’. “We zijn altijd voorlopers geweest”, zegt Van Grieken. “We hadden als eerste partij onze eigen website, zaten als eerste op Facebook en nu proberen we dit.”

null Beeld youtube
Beeld youtube

Sinds de opkomst van de sociale media post zowat elke partij dagelijks filmpjes, soms verpakt als interview. Maar een partij die een tv-programma maakt vanuit een studio op haar hoofdkwartier is wel uniek. Het doet denken aan de uiterst rechtse Thierry Baudet, die in Nederland met zijn Forum voor Democratie zijn eigen ‘FVDJournaal’ lanceerde. Ook daar interviewen politici andere politici. Van Grieken wil zich niet per se aan dat voorbeeld spiegelen. “We moeten dit verder evalueren”, zegt hij.

In de eerste aflevering krijgen de gasten alvast geen kritische vragen van hun voorzitter. Wat meer is: er wordt nogal soepel omgegaan met de feiten. Het verslag van Van Langenhove aan de Turks-Griekse grens dateert van begin maart. Erdogan had aan Turkse kant de grens opengezet, waardoor er grote drommen vluchtelingen toestroomden, onder meer met geweld tot gevolg. Later die maand draaide Erdogan die beslissing terug. Die context wordt niet geschetst in het programma. Van Grieken zegt enkel dat Van Langenhove “de voorbije maanden” naar daar was getrokken. De indruk wordt gewekt dat het een permanente situatie is. Van Grieken heeft het over een verspreking: “Ik ben geen presentator.”

Echt problematisch wordt het bij een fragment dat getoond wordt bij de reportage. Een jongeman kijkt in de camera en met zijn vingers als pistool tegen de slaap zegt hij volgens de ondertitels: “I want you dead”. Alleen: die beelden zijn elders en veel eerder gemaakt.

Nieuwsagentschap AP filmde de man in 2015 aan de Grieks-Macedonische grens. De Macedonische overheid had de grens gesloten vanwege de massale toestroom uit Griekenland. Wie het hele fragment bekijkt, hoort dat de man in gebroken Engels zegt: “I want to dead. I don’t have family, I don’t have house, I have problems in my life, I want to just dead (sic), zoals ook AP meldt in de audiodescriptie. Een man op de rand van een wanhoopsdaad in 2015 wordt in 2020 door Vlaams Belang voorgesteld als een potentiële terrorist. Van Langenhove en Van Grieken zijn zich van geen kwaad bewust. “We hebben die montage niet gemaakt”, zeggen ze beiden.

“Het feit dat het er een beetje uitziet als een duidingsprogramma gaat niet veel extra mensen overtuigen van het waarheidsgehalte”, zegt politcoloog Nicolas Bouteca (UGent). “Dit is en blijft een politiek propagandamiddel. Wel zetten steeds meer mensen zich af tegen de klassieke media, zoals in de VS. Het is vooral daarop dat Vlaams Belang wil inspelen.”

Het initiatief staat los van de plannen die Van Langenhove heeft met zijn eigen online mediakanaal, vanuit zijn pas afgewerkte studio in Opwijk. “De opstart is voor zeer binnenkort”, zegt hij. “Maar mijn opzet zal ruimer zijn dan het partijpolitieke.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234