Zaterdag 04/04/2020

Vlaams Belang: 'Koninklijke Vlaamse Schouwburg moet dicht'

Cultuurminister Anciaux: 'VB bewijst nog maar eens totalitaire neigingen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Van Impe

Het Vlaams Belang staakt zijn aanvallen op de KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) niet. Onlangs verweet Vlaams parlementslid Eric Arckens (VB) theaters als de Brusselse KVS en het Antwerpse Toneelhuis te elitair te zijn. De KVS zou bovendien, door zijn samenwerking met allochtonen en Franstaligen, geen echt Vlaams theater meer zijn. VB-fractieleider Philip Dewinter trad dat standpunt bij in een opiniestuk. En gisteren ging Arckens in het Vlaams Parlement helemaal voluit: als het aan het Vlaams Belang ligt, gaat de subsidiekraan voor de KVS dicht.

Bij de bespreking van de beleidsnota Cultuur van minister Bert Anciaux (Spirit) herhaalde Arckens, enigszins naast de kwestie, zijn tirade tegen de KVS. "Stadstheaters als KVS en Toneelhuis zijn bedoeld om een zo groot mogelijk publiek aan te trekken. Ik zie niet in hoe dat mogelijk is met een dergelijke pseudo-elitaire programmering." De VB'er vindt dan ook dat Anciaux moet ingrijpen, wat hem van Groen!-fractieleider Jos Stassen de vraag opleverde of hij de subsidies van de KVS zou schrappen. Arckens aarzelde niet. "Wij zouden inderdaad een korte bezinningsperiode inbouwen, waarbij we als incentive de subsidiekraan even zouden dichtdraaien."

Dewinter krabbelt achteraf enigszins terug. "Zo heeft hij het niet gezegd." Iedereen heeft het echter zo gehoord en ook in het Beknopt Verslag, opgesteld in het parlement, staat het er letterlijk: eerst de subsidiekraan dicht en dán een bezinningsperiode. "Nee", probeert Dewinter bij te sturen, "wij zouden net de bezinningsperiode gebruiken om te zien of we de subsidies niet beter zouden schrappen." De hele aanval past in een VB-pleidooi voor "zoveel mogelijk volks repertoiretheater". Arckens: "We moeten de moed hebben om de zogenaamde artistieke vrijheid te ontmaskeren als een bevoogdend paternalisme van een klein kransje met overvloedige subsidies overgoten artistiekelingen die hun smaak willen opdringen aan de bevolking."

Tot dat kransje behoort volgens het VB ook cultuurpaus Gerard Mortier. Die haalde zich kritiek van nagenoeg alle politieke partijen op de hals toen hij vond dat zijn stad Gent meer recht had op het Muziekforum dan Antwerpen op het Museum aan de Stroom, omdat Antwerpen fascistisch is. "Een onverstandige uitspraak", oordeelde onder anderen Anciaux. Maar Arckens gaat verder. "Drie jaar geleden raakte bekend dat de heer Mortier tijdens de Salzburger Festspiele bij de uitvoering van een opera van Mozart de Vlaamse Leeuw liet spelen terwijl de acteurs hun bloot achterwerk aan het publiek toonden. Een culturele duizendpoot als Mortier kan niet meer functioneren in bekrompen landen als Vlaanderen en Oostenrijk. Ik stel voor dat hij de kans zou krijgen om in Bagdad of in een ontluikende democratie als Turkije de culturele wereld te herstructureren. Hij moet de kans krijgen om de acteurs hun broek te laten zakken bij het spelen van het Turks volkslied." Arckens oogstte applaus op de VB-banken, verontwaardiging overal elders.

Anciaux laakte nog eens de uitspraak van Mortier, maar wees er wel op dat Mortier "een grote meneer" blijft in de cultuurwereld. Wat de KVS betreft, vindt hij het absoluut niet zijn taak als minister om zich met de programmering van een theater te gaan bemoeien. "Het VB bewijst hiermee nog maar eens dat het voor een totalitair regime staat." De KVS onthield zich gisteren van alle commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234