Donderdag 14/11/2019

Update

Vlaams Belang kiest Annemans als voorzitter

Gerolf Annemans. Beeld BELGA

De partijraad van het Vlaams Belang heeft vandaag Gerolf Annemans verkozen als partijvoorzitter. Hij treedt op 16 december in functie als de voordracht door het ledencongres wordt bekrachtigd. Annemans haalde het in de tweede ronde met 55,4 procent van de stemmen van Philip Claeys, die op 44,6 procent strandde. De derde kandidaat, senator Bart Laeremans, moest in de eerste ronde afhaken met 19 procent, tegen Annemans en Claeys, die respectievelijk 44 en 35 procent haalden.

De drie kandidaten benadrukten dat hun nek-aan-nekrace een goede zaak is geweest voor het Vlaams Belang. "Het is de eerste stap na de vernieuwing van de partij", aldus Annemans. Hoewel hij het langstzetelende parlementslid is, had hij ook bij de voorstelling voor de partijraad volop de kaart van de vernieuwing getrokken. Hij had immers eerder al aangekondigd dat hij Vlaams parlementslid Chris Janssens - die zich aanvankelijk ook kandidaat voor het voorzitterschap gesteld had, maar zich al vrij snel terugtrok - en Kamerlid en oud-VBJ-voorzitster Barbara Pas zou aanstellen als ondervoorzitter.

Eigen manier
Verder liet Annemans niet in zijn kaarten kijken. Hij wil in de komende weken de leden overtuigen in aanloop naar het ledencongres dat hem moet bevestigen als voorzitter. "Men heeft mij altijd gezegd dat ik in de verkeerde partij zat om carrière te maken. Ik zal dit voorzitterschap dus op 'my way' invullen. Daarnaast wil ik in de eerste plaats beoordeeld worden op mijn daden, en niet op mijn woorden. Ten slotte wil ik de impressario voor de nieuwe generatie zijn", stelde Gerolf Annemans.

Filip Dewinter, die samen met Annemans reeds decennia tot de partijtop behoort, vond dat de partijraad voor "ervaring met een duidelijk engagement voor verjonging" gekozen had. Hij hoopte op een doorstart van het Vlaams Belang "zonder het kind met het badwater weg te gooien".

Valkeniers
Uittredend partijvoorzitter Bruno Valkeniers wees erop dat het een unieke ervaring was dat er drie kandidaten waren om hem op te volgen. Na de interne en externe stormen van de laatste jaren kozen ze allemaal voor vernieuwing. Valkeniers was wel opgetogen dat de drie zich achter zijn visie- en strategietekst schaarden. Valkeniers zelf trok bij zijn aantreden reeds de kaart van vernieuwing. Toch vindt hij niet dat hij mislukt is. "Er zijn stappen vooruit gezet, maar ik heb teveel energie moeten steken in het blussen van interne branden. Mijn strategietekst blijft actueel", zei hij.

Steun van concurrenten
De twee verliezende kandidaten schaarden zich meteen achter de nieuwe partijvoorzitter en zijn vernieuwingsplannen. Laeremans en Claeys hadden geen spijt van hun kandidatuur en waren verheugd over het interne debat. "Ik ga Gerolf ten volle steunen. We hebben gedurende 15 jaar samen in de Kamer gezeten", stelde Laeremans. "Ik heb meegedaan om te winnen, dus ben ik ontgoocheld", gaf Philip Claeys toe, maar hij riep de leden op om eendrachtig de strijd voort te zetten.

Philip Claeys. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234