Donderdag 24/06/2021

Vlaams Belang doet niet mee aan Tsunami 12-12

VB roept op om niet-erkende vzw te steunen die geen enkel project in het getroffen gebied heeft

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

In tegenstelling tot sommige andere politieke partijen die hun achterban oproepen om de nationale 12-12-actie te steunen, doet het Vlaams Belang op zijn website een oproep om geld voor de slachtoffers van de ramp in Zuidoost-Azië te storten op het rekeningnummer van de vzw Volk in Nood (VIN), met vermelding 'watersnood Azië'. VIN is een organisatie voor ontwikkelingshulp die niet erkend is als ngo en geen werking heeft in die regio van de wereld.

"Volk in Nood brengt de hulp uitdrukkelijk onder Vlaamse vlag", stelt de extreem-rechtse partij op haar website, "als teken van Vlaamse volkssolidariteit." VIN is een humanitaire organisatie, die naar eigen zeggen "vooral diegenen met noodhulp wil bijstaan die omwille van hun volkstoebehoren of etnie worden vervolgd". De vzw werd opgericht in 1996. De voorbije jaren was VIN uitsluitend actief in Kroatië, Bosnië, Kosovo en Albanië. Maurice Muylaert, medeoprichter van VIN, geeft in een gesprek met De Morgen toe dat zijn organisatie geen enkele werking heeft in Zuidoost-Azië, nog niet weet welke projecten ze zal steunen en het evenmin bekend is met welke ngo men zal samenwerken in de door de tsoenami getroffen regio.

Enkele jaren geleden besloot toenmalig staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) dat VIN geen toelating meer kreeg om fiscale attesten voor giften uit te schrijven, maar dat probleem werd volgens Muylaert inmiddels verholpen.

Geconfronteerd met de oproep van het Vlaams Belang om tsoenamigiften op de rekening van VIN te storten, viel Muylaert gisteren compleet uit de lucht. "Dat wist ik niet", zei Muylaert. "In elk geval is die oproep niet op ons verzoek gebeurd." VIN, dat zich uitdrukkelijk presenteert als "een niet-partijgebonden hulporganisatie" die geen contacten heeft met het Vlaams Belang en geen banden heeft met extreem-rechts, zat duidelijk verveeld met de situatie. De vzw stuurde gisteren, na de ontdekking van de oproep op de VB-website, een dringend verzoek naar het Vlaams Belang om die oproep onmiddellijk te verwijderen. "VIN wil er geen twijfel over laten bestaan dat het een strikt partijpolitieke neutraliteit wenst te handhaven", stelde de organisatie vervolgens in een persbericht. "VIN richt zich tot alle Vlaamsvoelenden die het leed in Azië willen lenigen. Dezen zijn zeker niet uitsluitend aanhangers van het Vlaams Belang."

Joris Van Hauthem, woordvoerder van het Vlaams Belang, gaf geen commentaar op de kwestie. "Ik ga hierover vandaag niets meer zeggen", verklaarde Van Hauthem. "We gaan wel zien wat we zullen doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234