Woensdag 18/05/2022

Vlaams bedrijfsleven is leergierig

Al 51.357 opleidingscheques verkocht

In ruim een maand zijn er in Vlaanderen meer opleidingscheques verkocht dan in Wallonië in een half jaar.

Brussel

Ruben Mooijman

De Vlaamse opleidingscheques lijken een groot succes te worden. Tussen 5 februari en 20 maart werden er 51.357 stuks verkocht aan 1.622 bedrijven. Ter vergelijking: toen Wallonië in 1998 met de cheques startte, werden er in de eerste maand 812 stuks verkocht aan twaalf klanten. Het duurde in Wallonië tien maanden voordat er meer dan vijftigduizend cheques verkocht waren.

De opleidingscheques, een initiatief van de Vlaamse minister voor Economie Jaak Gabriëls en diens voorganger Dirk Van Mechelen, zijn bedoeld om bedrijven een financieel steuntje in de rug te geven als ze de beroepskennis van het personeel willen opkrikken. Bedrijven kunnen maximaal tweehonderd cheques van 30 euro kopen. Van dat bedrag hoeven ze maar de helft te betalen. De andere helft is voor rekening van de Vlaamse overheid. De cheques kunnen naar believen besteed worden bij 494 erkende opleidingsverstrekkers. Dat aantal wordt binnenkort nog uitgebreid, als onderwijsminister Vanderpoorten ook de universiteiten en hogescholen bij het project zal betrekken.

De zelfstandigenorganisatie Unizo, die de cijfers gisteren naar buiten bracht, is erg te spreken over het initiatief, dat duidelijk aan een vraag lijkt te beantwoorden. "In Vlaanderen is kennis de belangrijkste grondstof", zegt Jan Sap, adviseur van de Unizo-studiedienst. "Door een initiatief als dit kan de concurrentiekracht van onze ondernemingen er alleen maar op vooruitgaan."

Dat is inderdaad de bedoeling van de Vlaamse regering. Het budget voor de opleidingscheques, dit jaar 45 miljoen euro, komt uit de pot voor de expansiesteun. Maar expansiesteun (overheidsbijdragen aan bedrijfsinvesteringen) stuit op steeds meer bezwaren bij de Europese Unie, die vreest dat die steun in werkelijkheid een verkapte vorm van staatssteun is. De Vlaamse regering besloot daarom de concurrentiekracht van het bedrijfsleven op een andere manier te stimuleren.

"Uit onze gegevens was gebleken dat kleine ondernemingen relatief veel minder aan opleidingen besteden dan grote ondernemingen", zegt Mark Vanleeuw, een kabinetsmedewerker van Gabriëls. "We dachten dat het zinvol was om dat een beetje te heroriënteren."

Dat is duidelijk gelukt. Twee derde van de aanvragen is tot nu toe afkomstig van bedrijven met minder dan vijftig werknemers. Dat percentage zal de komende maanden waarschijnlijk nog oplopen. Veel grote bedrijven hebben immers meteen het maximale quotum van tweehonderd cheques aangevraagd, terwijl de kmo's eerder kleinere hoeveelheden cheques aanvragen en er au fur et à mesure gebruik van maken.

Volgens Sap bewijst het succes van de opleidingscheques de grote behoefte aan opleiding bij de Vlaamse kmo's. "Die vraag was er natuurlijk ook al voor dit initiatief. De bedrijfsleiders zijn ervan overtuigd dat opleiding en bijscholing erg belangrijk zijn. Maar het is niet altijd eenvoudig om die overtuiging ook in de praktijk te brengen." Vooral de laagdrempeligheid van het initiatief heeft de bedrijfsleiders over de streep getrokken, denkt Vanleeuw. De procedure is erg eenvoudig en kan alleen via internet worden gevolgd. "Dit is in feite een van de eerste voorbeelden van e-government." In Wallonië moesten de cheques met papieren formulieren worden aangevraagd.

De opleidingscheques zijn vooral populair in de sector van de zogenaamde "overige zakelijke dienstverlening", waar onder andere vrije beroepen als accountants en advocaten onder vallen. Zij zijn de grootste categorie van de aanvragers met ongeveer 23 procent van het totaal. Daarna komen de groothandels- en de bouwsector.

Niet alle bedrijven kunnen nu opleidingscheques aanvragen. Ondernemingen uit de transport-, landbouw- en voedingssector zijn uitgesloten. Dat heeft te maken met Europese regels over overheidssubsidie aan bedrijven. Gabriëls wil nu met de sectorfederaties convenants afsluiten. Op die manier zouden bedrijven in die sectoren, zij het op een andere wettelijke basis, toch kunnen meedoen aan het systeem. Met de voedingsfederatie Fevia is al een akkoord bereikt om in september zo'n convenant af te sluiten.

De opleidingscheques zijn alleen beschikbaar voor bedrijven. De non-profitsector moet het voorlopig nog zonder stellen. Omdat het geld voor de cheques uit de pot voor expansiesteun komt, is het bedoeld voor het bedrijfsleven. "Wij horen geluiden dat de non-profitinstellingen ook opleidingscheques willen", zegt Vanleeuw. "Dat kan, maar het geld daarvoor zal dan door minister Vogels beschikbaar moeten worden gesteld."

'In Vlaanderen is kennis de belangrijkste grondstof', aldus Unizo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234