Zaterdag 16/01/2021

Vlaams acteur Senne Rouffaer overleden (1925-2006)

Kapitein Zeppos vaart niet meer uit

Senne Rouffaer, een van de belangrijkste Vlaamse naoorlogse acteurs, is gisteren op tachtigjarige leeftijd overleden. Hij was te zien in theater en film en speelde mee in diverse tv-feuilletons. Zijn bekendste rol was wellicht die van Kapitein Zeppos in de gelijknamige jeugdserie. Rouffaer, die ooit 'de Vlaamse Gregory Peck' werd genoemd, was veertig jaar verbonden aan de KVS, waar hij zowel acteerde als regisseerde. Door Dirk Steenhaut

Acteren was voor hem niet zomaar een vak, het was zijn hele leven, omdat het hem de gelegenheid gaf dingen te doen die in het dagelijkse leven niet toegelaten waren. Dus ging Rouffaer, een generatiegenoot van Julien Schoenaerts, door tot ver na zijn zeventigste. "De confrontatie met het publiek geeft iedere keer opnieuw een kick. Als ik geen toneel meer kan of mag spelen, stop ik met alles", zei hij ooit. Tien jaar geleden vertelde hij aan Humo: "Het werk van een oudere acteur is in mindere mate een fysieke aangelegenheid. Je bent voor je werk in hoofdzaak met denken bezig, met ervaringen, met bewogenheden aan de hand van teksten. En daar ben je eigenlijk nooit te oud voor.

"Theater is een ruimte waar getoond wordt dat communicatie tussen mensen mogelijk is. Het is de uitdrukking van alles wat de mensen aangaat: van het grootste geluk tot de diepste angsten. Theater bewijst dat alles bespreekbaar is. Dat er andere middelen zijn dan wilde kreten, geweren en granaten."

Kort na de Tweede Wereldoorlog werkte Rouffaer bij de Kredietbank, waar hij goed op weg was om carrière te maken. Maar zijn drang om te acteren was te groot. Terwijl hij in enkele scholen in de Kempen dictie gaf, kreeg hij een contract bij het Reizend Volkstheater en toen was er geen weg meer terug. Rouffaer zou spoedig faam verwerven met zijn Shakespearevertolkingen. Vooral Hamlet en Richard III waren hem op het lijf geschreven. "Wie emotioneel juist denkt, acteert waarachtig", vond hij. "Je zou kunnen zeggen dat een acteur altijd heel erg met zichzelf bezig is. Hij woelt in zichzelf en precies dat woelen is verslavend. Een acteur begint altijd opnieuw: hij debuteert dus niet één keer, maar bij elke nieuwe rol, zijn hele leven lang.

"Ik denk dat het theater in deze tijd vooral een vluchtheuvel is, ook al gaan negen op de tien toneelstukken over gruwel. Zelfs komedies gaan over mislukkingen. Feydeau heeft het nooit over de glorie van de mens, maar altijd over zijn potsierlijke tekortkomingen."

Halverwege de jaren zestig werd Rouffaer het voorwerp van adoratie toen hij de titelrol speelde in het door enkele miljoenen mensen bekeken jeugdfeuilleton Kapitein Zeppos van de BRT-televisie. Eerst zou Ward de Ravet het mysterieuze personage vertolken, maar toen die kort voor de opnamen ziek werd, mocht Rouffaer het van hem overnemen. Veertig jaar later zou hij nog altijd met die rol worden vereenzelvigd. Het Britse flegma en de afstandelijk-aristocratische stijl van de Zepposfiguur deden het ook goed in het buitenland. De serie werd aangekocht door de BBC en kwam op het scherm in Ierland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Egypte, Nigeria, Hongkong en Japan. Later was Rouffaer als regisseur betrokken bij andere jeugdseries als Midas, Fabian van Fallada, De Kat, Johan en de Alverman, Axel Nort en Keromar.

Zijn hoofdrol in de film De man die zijn haar kort liet knippen (1965) luidde een jarenlange samenwerking in met cineast André Delvaux. Voorts was Rouffaer te zien in films als Un soir, un train, L'oeuvre au noir, Het afscheid, Vrouw tussen hond en wolf, Brussels by Night, Istanbul, Ad fundum, De zevende hemel en Verboden te zuchten. In 1986 maakte hij indruk als de voortdurend vloekende boer in Het gezin van Paemel, een vertolking die hij later parodieerde in de bejubelde jeugdserie Buiten de zone. Zijn rol in Minder dood dan de anderen uit 1992 leverde hem de Plateauprijs op. Ook werkte hij mee aan tv-series als Maria Speermalie, Hard labeur en Spoed.

Senne Rouffaer was een theaterman in hart en nieren. Sinds 1956 was hij verbonden aan de KVS in Brussel, waar hij meer dan dertig voorstellingen regisseerde. Daarnaast doceerde hij jarenlang aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel. Rouffaer stond bekend als een workaholic. Zelfs in trieste omstandigheden, zoals op de dag van de begrafenis van zijn beide ouders of van zijn verongelukte zoon Bart, stond hij 's avonds op het podium. The show must go on, was zijn devies.

Rouffaers zoon Vincent is een veel gevraagde televisieregisseur. Zijn andere zoon Peter en zijn nicht Greet acteren allebei in Wittekerke.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234