Zaterdag 06/03/2021

'Vlaams ABVV moet gezicht meer durven tonen'

Caroline Copers is nieuwe secretaris socialistische vakbond

Caroline Copers (45) is maandag door het uitgebreid Vlaams comité verkozen tot de nieuwe secretaris van het Vlaams ABVV. Copers volgt Xavier Verboven op, die na het vertrek van Mia De Vits binnen het federaal comité is doorgeschoven naar de positie van algemeen secretaris.

De nieuwe topvrouw wil dat de Vlaamse vleugel van de socialistische vakbond zijn gezicht meer laat zien. Volgens Copers leeft het Vlaams ABVV te weinig bij de militanten en de achterban. "Mensen beseffen te weinig dat er op Vlaams niveau veel gebeurt dat van belang is voor de bedrijven en sectoren. Het is aan het Vlaams ABVV om de besluitvorming beter te communiceren en onze stem te laten horen in federale dossiers", vindt Copers.

Codewoord daarbij is volgens Copers 'respect'. "De standpunten van zowel het Brussels, Waals als Vlaams Gewest moeten evenveel waard zijn. Het is de taak van het federale secretariaat om er een synthese van te maken." Copers vindt dat het mogelijk moet zijn dat Vlaanderen en Wallonië anders denken over actuele thema's als werklozenbegeleiding. Al waakte ze er gisteren voor om daar controversiële concrete uitspraken over te doen.

Copers komt uit de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, waar ze gewestelijk secretaris was en voorzitter van de afdelingen Bewaking en Tabak. Haar afdeling stemde tegen het interprofessioneel akkoord, omdat het te weinig gericht was op het uitbouwen van de solidariteit tussen werkenden en werklozen. Daarvan wil de nieuwe secretaris een speerpunt maken. "De bond heeft een rol te spelen naar mensen die slachtoffer zijn van uitbuiting, bijvoorbeeld sans-papiers. We moeten de discussie aangaan over die rol."

Dat de centrales van het ABVV het interprofessioneel akkoord afkeurden, vindt Copers daarom begrijpelijk. "Ook als het akkoord was goedgekeurd, waren de onderhandelingen op sectorniveau moeizaam verlopen. Ik heb een hekel aan de eeuwige veronderstelling dat de centrales te veel macht hebben binnen de vakbond. Ik ken de gevoeligheden, maar ik ben opgevoed om interprofessioneel te denken."

Als eerste en belangrijkste taak heeft Copers het voorbereiden van het congres van het Vlaams ABVV in mei volgend jaar. De thema's die daar besproken worden, zullen in grote mate het beleid van de vakbond bepalen.

Dat de twee grootste Vlaamse vakbonden straks een vrouwelijke voorzitter hebben, is volgens Copers louter toeval. Maar het is tegelijk een stap in de goede richting. "Het vakbondswerk is een gezinsonvriendelijke baan en daarom verloopt de doorstroming van vrouwen niet vlot. Dat is zeker mijn aandachtspunt, maar moet niet alleen mijn bezorgdheid zijn. Ook mijn mannelijke collega's moeten werken aan verbetering." (JM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234