Maandag 26/07/2021

VJM: actie in het rechtse vaarwater

De Vlaamse Jongeren Mechelen worden in januari 1995 opgericht door Jürgen Cauwenbergh. Bedoeling is "keet te schoppen in het brave saaie kleinburgerlijke Mechelen", klinkt het in het VJM-ledenblad Nationalistische Agenda. Cauwenbergh is bestuurslid van de Vlaams Blok Jongeren (VBJ) en gewestleider van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), maar vindt dat het er allemaal wat radicaler aan toe mag gaan. Wat het Vlaams Blok zich binnen zijn burgerlijke parlementaire strategie niet meer kan veroorloven, moet VJM voortaan bieden: harde actie die het jonge geweld binnen het rechtse vaarwater kan houden.

De VJM tellen enkele tientallen leden in de buurt van Mechelen en Klein-Brabant, die voornamelijk in het skinheadmilieu en bij de spionkop van KV Mechelen worden gerekruteerd.

Van meet af aan eigent VJM zich een semi-ondergronds imago toe dat bol staat van de fascistoïde symboliek. De organisatie is enkel te bereiken via een anonieme postbus of een gsm-nummer, en de meeste medewerkers van het ledenblad Nationalistische Agenda verschuilen zich achter pseudoniemen als Zwarte Ridder, White Guardian of Bronstein. Enkel Dirk Jansegers en J. Geeraerts, de eindredacteur en de verantwoordelijke uitgever, werken onder hun eigen naam.

De VJM opereren in de schaduw van het Vlaams Blok. Officieel staan beide los van elkaar, maar in praktijk weten ze elkaar steeds te vinden. Het Mechelse Blok-secretariaat doet dienst als uitvalsbasis voor VJM-activiteiten en omgekeerd treden actieve partijleden van de VJM op als ordedienst tijdens plaatselijke Blok-bijeenkomsten: kerels op wie je kunt vertrouwen als er een robbertje gevochten moet worden. VJM-activiteiten worden bovendien aangekondigd in de agenda van het Vlaams Blok Magazine. Het Blok beschikt over een stel permanente voelsprieten bij VJM via Steven Bosselaers, een van de weinige niet-skinheads in het VJM-milieu.

Met de Vlaams Blok Jongeren organiseren de VJM geregeld gezamenlijke activiteiten. Vooral tijdens de jaarlijkse 12-urencantus wordt er stevig verbroederd. Naast het rijkelijk vloeiende bier zorgt het Vlaams Blok er ook voor muzikale assistentie: parlementsleden als Jurgen Ceder en Jan Penris leiden er de bacchanalen. Ook met de Mechelse Blok-verkozenen staat VJM op goede voet: zo kon de organisatie een beroep doen op Luk van Nieuwenhuysen als moderator van haar eerste jongerenforum en is ook senator Frank Creyelman niet vies van hand- en spandiensten. Toen het VJM-blad zijn eindejaarsvraagjes aan Creyelman voorlegde, wist die meteen de juiste toon te vinden. Grootse plannen voor het nieuwe millennium? "Niet echt. Ik wens slechts een duizendjarig rijk op te bouwen...", wist de Blok-senator fijnzinnig te antwoorden. (NC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234