Dinsdag 22/06/2021

Viviane Avonds zou ook verkracht zijn door 78-jarige kankerpatiënt

Het verhaal rond de Mechelse huisvrouw Viviane Avonds werd gisteren weer wat doller. De krant Het Laatste Nieuws pakte uit met 'het motief' dat de 31-jarige huisvrouw ertoe zou hebben gebracht om met enkele straatkinderen een roofoverval te beramen op een gepensioneerde autohandelaar in Elewijt. Avonds is de vrouw die in maart acht dagen in de cel doorbracht vanwege een misverstand over een taxirit van 200 frank.

Op grond van een anonieme getuigenis over een 'bende in wording' werd zij op 12 september opnieuw gearresteerd, nu door de Mechelse onderzoeksrechter De Meuter. Het Mechelse parket werd in maart zwaar op de vingers getikt en heeft zich blijkbaar voorgenomen koste wat het kost te bewijzen dat Avonds toch een criminele is. Dat leek ook zonder problemen te zullen gebeuren, aangezien de vrouw kort na haar arrestatie 'bekentenissen' aflegde.

Eerst heette het dat het slachtoffer van de door Viviane Avonds 'goed geplande overval' een bejaarde autohandelaar met de naam 'Mille' was. Inmiddels is gebleken dat deze Mille al vijftien jaar dood is (DM 23/9). Daarop toverde het Mechelse parket vorige week een nieuw 'slachtoffer' te voorschijn, een zekere 'Fikken'. Intussen blijkt ook hij al bijna een jaar niet meer tot de levenden te behoren. In de allernieuwste versie van het parket luidt het nu dat Avonds dacht dat hij nog leefde en dus een motief had om zich te wreken. 'Fikken' zou Avonds vijf jaar geleden hebben verkracht. Zij zou hebben gezworen dat ze hem dat op een goede dag betaald zou komen zetten.

Het tegendeel zou bijna verbazen, maar opnieuw is er een klein probleempje. De heer Vanlierde overleed op 18 november 1999 en was toen 82 jaar oud. Vijf jaar geleden zou hij dus 78 moeten geweest zijn. Bepaald actief en levenslustig was 'Fikken' toen niet meer. Hij leed aan kanker en bracht de laatste vijf jaar van zijn leven hoofdzakelijk door op het ziektebed. Als het Mechelse parket dat wil, is dat heel makkelijk te verifiëren, maar volgens de gewoonten van dit onderzoek is dat uiteraard nog niet gebeurd. De weduwe van 'Fikken' reageerde gisteren geschokt op de aantijgingen. "Een overleden mens die de laatste tien jaar bijna niet meer uit zijn bed is gekomen van zoiets beschuldigen! Ik wil dat dit stopt."

Overigens heeft Avonds nooit bekend dat 'Fikken' haar heeft verkracht. Zij had het in haar verklaring over de al vijftien jaar dode 'Mille', de overbuur van 'Fikken'. Deze verklaring is ook geen 'tweede bekentenis'. Viviane Avonds diste dit verhaal op toen ze op vrijdag 15 september in Mechelen voor de raadkamer verscheen en de voorzitter, na het lezen van de haar blijkbaar door speurders gedicteerde 'bekentenis', deze vraag stelde: "Maar madammeke, waarom doede gij nu zo'n dingen?" Het onderzoek gaat door. (DDC)

Weduwe 'dader': 'Een mens die de laatste tien jaar bijna niet meer uit zijn bed is gekomen van zoiets beschuldigen!'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234