Dinsdag 24/11/2020

Viva Las Vegans

Bill Clinton volgt. Beyoncé is al overtuigd. En ook deze drie boeiende vegans zijn al over de streep getrokken. Om The Vegan Network, dat vandaag gelanceerd wordt, een duwtje in de rug te geven, laten wij hen hun plantaardige levensstijl bezingen.

'We gaan onze dochter plantaardig opvoeden'

Wie? 29 jaar, al vijftien jaar vegetariër, vijf jaar vegan, heeft een blog: plantbased.be Wil niet: met de vinger wijzen. Wil wel: bewijzen dat plantaardig eten geen extra moeite kost en superlekker is.

"Het grootste verrassingseffect bereik ik met mijn koekjes. Mensen geloven niet dat je heerlijk gebak kunt maken zonder melk, eieren of boter. En als ze mijn koekjes proeven, is het: wow. Echt, het kost absoluut geen moeite om vegan te zijn en volledig plantaardig te koken. In het begin is het wat wennen, het lijkt of je in de supermarkt niets meer mag nemen, maar je vindt snel je weg.

"Ik gebruik liever het woord 'plantaardig' om mijn eetstijl te omschrijven. Veganisme klinkt als een cultus, en daar houd ik niet van. Ik heb het ook over plantaardig 'eten', niet over 'leven'. Ik probeer ecologisch, ethisch en duurzaam te leven - ik koop alleen wat ik echt nodig heb, en meestal tweedehands - maar ik loop bijvoorbeeld nog wel op lederen schoenen.

"Als tiener ben ik vegetariër geworden, terwijl ik een grote vleeseter was. Of misschien net omdat. Het verschil tussen het vlees dat van bij de boer kwam, en die voorverpakte roze lapjes die je in de winkel kocht, zette me aan het denken. Toen ik las over de gruwelen van de industriële veeteelt, en de impact ervan op het milieu, dacht ik: daar doe ik niet meer aan mee. De switch naar volledig plantaardig is er gekomen toen ik bij Aldi met een bakje eieren in de hand stond en het plots tot me doordrong dat die kippen waarschijnlijk ook niet fijn behandeld werden. De cake die ik wilde bakken, heb ik dan zonder eieren gemaakt en dat ging prima. De stap naar plantaardig leek logisch.

"Tijdens mijn zwangerschap heb ik me goed laten opvolgen door de arts, en als hij zou gezegd hebben: je moet nu echt vlees eten, dan zou ik dat gedaan hebben. Maar ik bleek kerngezond, moest zelfs geen extra vitamines nemen. Mijn lief (multi-instrumentalist Tijs Delbeke, red.) is ondertussen volledig vegetariër, en 90 procent vegan. Op tour is zo'n menu niet altijd beschikbaar, en dan wordt hij een flexi-vegan. Onze dochter gaan we 'plantaardig' opvoeden. Als Nala ooit pannenkoeken wil eten met de andere kindjes - of stel je voor: een hamburger - dan zal ik haar uitleggen waarom wij het niet doen; maar ik zal het haar niet verbieden. Geen strenge regels, daar bereik je niks mee.

"Ik ben zelf ook wat gematigder geworden. Vroeger weigerde ik het zelfgemaakte ijs van mijn broer te eten. Zo streng hoeft ook weer niet, denk ik nu."

'Het heeft alleen maar voordelen'

Wie? 25 jaar, ondertussen vijftien jaar vegetariër en zes jaar vegan. Schrijfster van kookboeken: De vegarevolutie en Kickstart. Ze is ook diëtiste: lisasteltenpool.nl Wil niet: per se iedereen volledig bekeren. Wil wel: kleine veranderingen toejuichen: "Elk stapje richting plantaardig is goed."

"Een documentaire over de vee-industrie gaf de doorslag. Ik was tien en plots zag ik het verband tussen het eten op mijn bord en de dieren waar ik zo van hield. Een vriendinnetje verwittigde me nog dat ik kaal zou worden als ik geen vlees at, maar mijn besluit stond vast: ik werd vegetariër. Jaren later leerde ik dan over de negatieve kant van zuivel en eieren - er worden miljoenen haantjes vergast of vermalen omdat ze geen eieren leggen - en toen besloot ik een volledig plantaardig leven te gaan leiden.

"Uiteraard doe je het voor de dieren en de planeet, maar ik vertel mensen ook altijd hoeveel beter ze zich zullen voelen. Darm- en maagklachten verdwijnen, je hebt minder kans op hart- en vaatziekten, je energiepeil ligt hoger, je gewicht is beter. Echt, het heeft alleen maar voordelen. Als diëtiste begeleid ik op dit moment zo'n veertig mensen. Elke week komen er vier nieuwe klanten bij, en die zijn allemaal enthousiast. Ik geef ook veel lezingen, en probeer iedereen te informeren. In het begin kwamen de typische vragen: heb ik dan wel genoeg ijzer, en hoe zit het met B12? En mag ik mijn kind wel veganistisch opvoeden? Ondertussen merk ik dat mensen steeds beter geïnformeerd zijn, en er helemaal gemotiveerd aan beginnen.

"Veganisme is hip geworden. Je ontdekt sneller een leuk restaurantje, vindt vlotter lekkere recepten, en je kunt makkelijker winkelen. Rijstmelk, sojakwark, linzen, kikkererwten, vleesvervangers... Het ligt tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Zo krijgen meer mensen toegang tot plantaardig eten en dat is alleen maar goed. Zelf ga ik all the way, voor mij is het echt een levensstijl, een overtuiging - ik ga ook nooit naar de dierentuin en draag geen leer. Maar ik vind dat je niet mag vertellen dat het alles of niets is. Als iemand enkele dagen per week plantaardig eet, maakt dat al een groot verschil.

"Wat ik het fijnst vind, is dat ik op een andere manier met eten bezig ben. Met meer aandacht en zorg. Niet alleen: waar komt het vandaan, maar ook: wat zit erin en wat doet het met mij? Eten wordt meer dan iets wat je achteloos in je mond stopt, het is een rijke wereld die opengaat. Dat proces van bewustwording zie ik bij iedereen, en dat is mooi."

'Vroeger deed ik niks, nu loop ik marathons'

Wie? 33 jaar, tien jaar vegetariër en vijf jaar vegan. Creatief bij Dift en bezieler van The Vegan Network. Wil (nog) niet: de honden Hector en Tilda overschakelen op plantaardige brokken. Wil wel: inspireren via project The Vegan Network, een ode aan vegans

"Het boek Eating Animals van Jonathan Safran Foer heb ik in één nacht uitgelezen. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik toen meteen heb beslist: hier doe ik niet meer aan mee. Het was een behoorlijk emotionele, maar ook heldere beslissing. Sindsdien ben ik vegan. Ik was al vegetariër, maar het weglaten van zuivel en eieren heeft me zoveel extra energie gegeven dat ik ben beginnen sporten. Vroeger deed ik niks, nu loop ik marathons. Ik voel me geweldig.

"Het meest zenuwachtig was ik over het laten van zuivel. Ik was een grote kaasliefhebber, maar dat is vlot gegaan. Ondertussen zijn er trouwens zoveel veganistische producten - in de vijf jaar dat ik plantaardig eet, is dat echt wel veranderd - dat ik zelfs kaas zou kunnen eten. Er bestaan eivervangers, vleesvervangers en plantaardige melkproducten. Je vindt zelfs vegan-opties op Deliveroo. Ik heb geen enkele toegeving moeten doen: niet op de smaak van mijn eten, niet op restaurantkeuze en ook niet op kleding. Een ecologische, plantaardige levensstijl; makkelijker dan je denkt. Het lastigste voor mij is eigenlijk: onderweg zijn, honger hebben en aangewezen zijn op een tankstation. Dat blijft vervelend.

"Haast iedereen beseft vandaag wat voor een druk de veeteelt op het milieu legt. Het landgebruik, de waterschaarste, de broeikasgassen... Hoe lang kunnen we zo nog doorgaan? Veel mensen in mijn omgeving passen hun levensstijl aan. Ze worden misschien niet onmiddellijk vegan, maar eten gewoon wat minder vlees, of kopen niet langer leren schoenen. Binnen The Vegan Network wil ik die mensen ook aan het woord laten, want je hoeft niet meteen je volledige leven om te gooien om positieve actie te ondernemen.

"Toen ik vegans opriep om hun verhaal te doen, kreeg ik die eerste dag al meer dan honderd reacties. En wat zo goed was: echt niet alleen van creatievelingen, hipsters of geitenwollen sokken. Van de politieagent, de magazijnier, de CEO van het bedrijf; ze zijn er elk op hun eigen manier mee bezig, om hun eigen redenen. Inspirerend. Who needs Bill Clinton of Beyoncé?"

Wat is the vegan network?

Een 'online showcase' van vegans, zo noemt bezieler Yves Drieghe (van de Gentse creatieve communicatiestudio Dift) zijn The Vegan Network, dat vandaag online komt. Zelf draaide hij vijf jaar geleden de knop om - zijn eigen verhaal lees je verderop - en om anderen warm te maken voor die 'plantaardige' levensstijl, vond hij 250 medestanders, onder wie professor Johan Braeckman, muzikant Wannes Cappelle en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Yves zocht en vond niet alleen strikte vegans. Hij zet ook vegetariërs op een voetstuk, en keukenprins(ess)en die af en toe veganistische maaltijden op tafel toveren... Stuk voor stuk sleurde Yves hen voor de lens van een topfotograaf, met prachtige portretten als resultaat. Belerend is het allemaal niet, maar wat het dan wél is? Een warm eerbetoon aan een bewustere levensstijl. thevegannetwork.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234