Vrijdag 04/12/2020

Vist Anderlecht verbannen zoon weer op?

De verzoenende taal van Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck naar Anthony Vanden Borre stuit niet op een muur. De verbannen rechtsachter wil de plooien gladstrijken, onder voorwaarden. Als hij in de wintermercato geen andere club vindt, kan alles in een stroomversnelling raken. Moeilijkste struikelblok: trainer Besnik Hasi en de volledige spelersgroep overtuigen.

Was een terugkeer van Anthony Vanden Borre in de A-kern enkele weken geleden nog onmogelijk, dan is er nu op zijn minst een opvallende twist in de soap die in augustus vorig jaar startte. Vanden Borre haalde toen zó hard uit in een interview dat hij zich persona non grata maakte bij de club, spelers én trainer.

Maar de dreigende kapitaalvernietiging - met zijn loodzwaar contract tot 2018 en zijn bezoedelde reputatie zal Vanden Borre niet zomaar naar een andere club verkassen - en de acute nood van Anderlecht op de rechtsachterplaats werkten een toenadering met de verloren zoon in de hand. Van Holsbeeck, Vanden Borre en zijn manager Fouad Ben Kouider hadden de voorbije twee weken meerdere gesprekken.

Een goed getimede stap richting wiedergutmachung volgde maandag. Van Holsbeeck maakte de uitgestoken hand richting Vanden Borre publiekelijk. De verzoenende taal is wederzijds. Intussen reageerde ook Vanden Borre in een interview dat vandaag in Sport/Voetbalmagazine verschijnt: "Voor mij is alles vergeten. Ik heb nog een contract voor twee en een half jaar. Mensen denken misschien dat ik hier rustig van zal profiteren, maar ik ben een competitiebeest. Ik heb zin om weer te spelen en dat heeft niets met geld te maken."

Ook krabbelde hij terug over een zijn kwetsende uitspraken, toen hij sprak over een kleedkamer vol "janetten". "Ik heb een verkeerde uitdrukking gebruikt. Ik bedoelde dat het een groep was waarin niemand op dat moment kloten aan zijn lijf had, omdat niemand zijn verantwoordelijkheid durfde te nemen."

Vanden Borre hoopt de brokken te lijmen. "Jammer dat een meningsverschil zo'n grote spanning in de club heeft veroorzaakt. We moeten eruit zien te geraken en ervoor zorgen dat bepaalde personen stoom kunnen aflaten. Ik ben bereid om een gesprek te hebben. Natuurlijk moeten zij ook bereid zijn om de stap te zetten."

Hoop op EK

Eenzelfde taal valt te horen bij de entourage van Vanden Borre. "Praten om iedereen weer op dezelfde lijn te krijgen is nu de beste oplossing", zegt zijn broer Frank. "Anderlecht is zijn club en zijn leven. Zelfs al zegt Anthony dat niet expliciet, ik weet dat het zo is. Hij heeft ook spijt over de vorm waarmee hij sommige dingen zei."

Zijn manager Ben Kouider zegt niet verrast te zijn door de woorden van Van Holsbeeck: "Ik onderhandel al langer met de club. Een terugkeer ligt steeds nadrukkelijker op tafel. Die optie zien we als een zege, want Anthony heeft er nu een extra transfermogelijkheid bij. Dat Van Holsbeeck openbaar maakt dat de deur weer op een kier staat, wil zeggen dat de onderhandelingen de goede richting uitgaan."

Al valt een beslissing niet voor het einde van de transferperiode te verwachten. Zijn makelaar sluit niet uit dat Vanden Borre in extremis toch nog naar het buitenland verkast. Vanuit Frankrijk hebben Montpellier, Rennes en Monaco gepolst. Ben Kouider scherm ook met de Spaanse eersteklasser Betis Sevilla. Anderlecht kreeg wel geen enkel concreet bod binnen. "Betis is erg geïnteresseerd", zegt Ben Kouider. "Anthony is bereid te luisteren. Sowieso zal hij enkel naar een club met een mooi sportief project trekken, want Anthony wil met de Rode Duivels naar het EK in Frankrijk. Zijn keuze zal daarop afgestemd zijn."

Van Holsbeeck wil dat Vanden Borre zich excuseert tegenover de mensen die hij geschokt heeft. Evident, maar niet zo voor de spelersmanager: "Ik onderhandel met meneer Van Holsbeeck over de voorwaarden van een mogelijke terugkeer. De club heeft zijn eisen en voorwaarden, maar ook langs de kant van Anthony is dat zo. Meneer Van Holsbeeck wenst dat Anthony zich verontschuldigt. Wij houden daar rekening mee, maar het is te vroeg om daar nu zomaar ja op te zeggen."

Vanden Borre zal ook niet op zijn knieën smeken. "Ik ben Van Holsbeeck nog altijd dankbaar dat hij me een kans gaf, maar hij mag ook best tevreden zijn met wat ik in ruil heb bijgedragen. Als hij goed nadenkt, zal hij zich herinneren dat het dankzij mij en nog twee à drie spelers is dat we in 2014 de titel wonnen. Dankzij deelname aan de Champions League verdiende de club onverwacht een goede 15 miljoen euro extra", zegt hij.

Het grootste struikelblok voor een herintegratie in de A-kern is de eenheid binnen de spelersgroep en het fiat van de trainer. Zodra het thema Vanden Borre ter sprake kwam, rolden de ogen van Hasi krampachtig en vond hij een terugkeer "uitgesloten". En de spelersgroep? Zelf zegt Vanden Borre dat hij "alleen maar goede contacten heeft in de kleedkamer, behalve met één persoon." Hij vergist zich: meerdere én belangrijke spelers kunnen Vanden Borre niet zomaar vergeven.

Tot slot is er het fysieke vraagteken. De rechtsachter speelde zijn laatste match in eerste klasse op 2 augustus in OHL. Hij mocht zijn conditie op peil houden bij de beloften, maar zijn fitheid is onduidelijk. Zijn broer Frank ziet daar echter geen graten in. "Anthony is altijd serieus blijven trainen, binnen en buiten de club. Hij heeft ook een persoonlijke fysieke trainer. Hij mist alleen matchritme. De motivatie om terug te vechten zal geen enkel probleem zijn. Ik schat dat hij binnen de maand speelklaar kan zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234