Maandag 30/01/2023

Mysterie

Vissers ontdekken gemummificeerde zeiler in schip op zee

Het lichaam raakte gemummificeerd door een combinatie van warme temperaturen, zoute lucht en droge wind. Beeld rv
Het lichaam raakte gemummificeerd door een combinatie van warme temperaturen, zoute lucht en droge wind.Beeld rv

Gebogen over tafel, de hand aan de radiotelefoon én gemummificeerd: op die lugubere wijze ontdekten twee Filipijnse vissers vorige week het lichaam van Manfred Fritz Bajorat (59) in zijn schip. De Duitser was al een jaar vermist, maar hoe en wanneer hij stierf is nog niet duidelijk. Enkel oude foto's en een laatste brief tonen de man achter de mummie.

CMA

Chaos in de kajuit van wijlen Manfred Fritz Bajorat, toen zijn kapotte jacht vorige week ontdekt werd. Kledij, boeken, papier, etenswaren en familie-albums zijn de enige restanten van het avontuurlijke leven van de Duitse schipper, die zijn laatste levensjaren alleen op zee doorbracht.

Al twintig jaar doorkruiste Bajorat de grote oceanen van deze planeet. Op zoek naar warmere oorden en weg van de strenge Europese winters, die hij jarenlang tegen zijn zin onderging in zijn woonplaats in het Duitse Ruhrgebied. De Grote Oceaan werd uiteindelijk zijn laatste rustplaats. In zijn jacht Sayo kwam de Duitser op tot nog toe onbekende wijze om.

De laatste keer dat Bajorat levend gezien werd, dateert van 2009. Toen ontmoette hij Dieter, een andere schipper, op Mallorca. Vorig jaar gaf de avonturier nog een laatste teken van leven, toen hij een vriend via Facebook een gelukkige verjaardag wenste. Sindsdien werd hij als vermist opgegeven.

Tot hij vorige week gevonden werd. De 23-jarige Filipijn Christopher Rivas en zijn collega-vissers deden de akelige ontdekking in de namiddag van 25 februari, toen ze na een visuitje ver op zee op het punt stonden om huiswaarts te varen. Op zo'n 100 kilometer van de zuidelijke Filipijnse kust van Surigao del Sur merkten ze de gebroken mast van Bajorats wit jacht - geschat op ruim 150.000 euro - op.

Binnenin: het verrassend intacte lichaam van Bajorat. Het gevolg van een combinatie van warme temperaturen, zoute lucht en de droge wind, die zijn lichaam mummificeerden.

Filipijnse vissers ontdekten Bajorats witte jacht. Beeld rv
Filipijnse vissers ontdekten Bajorats witte jacht.Beeld rv

Tiger Shark en Angel Fish

Na de gruwelijke ontdekking sleepten de Filipijnse vissers de halfondergelopen boot naar de haven van Barobo, 1.300 kilometer ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manila. Bajorats identiteit werd snel duidelijk voor de politie, dankzij door hem ondertekende documenten en familiealbums, aangetroffen tussen alle rommel in de kajuit.

Met als centraal figuur: zijn ex-echtgenote Claudia. Samen met haar reisde hij al die tijd de wereld rond. Tien jaar geleden staken ze zelfs in een groot containerschip met zijn tweeën de evenaar over. Voor die mijlpaal kreeg hij op een officieel certificaat de naam 'Tiger Shark', en zij 'Angel Fish'.

Vergeelde en aangetaste foto's toonden een warm, familiaal verleden op het vasteland: een picknick met vrienden en familie, een polaroid van een bezoek aan Parijs en andere vakantiekiekjes. Op één sterk beschadigde foto schreef Manfred: "De eerste keer met onze kleine Button op zee." Wellicht een koosnaampje voor dochter Nina, die volgens het lopende onderzoek momenteel als kapitein op een vrachtschip werkt.

In 2008 werd duidelijk dat het huwelijk tussen Manfred en Claudia de reizen op zee niet zou overleven, en de twee scheidden. Hij voer verder, zij stierf twee jaar later op het Franse eiland Martinique aan de gevolgen van kanker. Voor zijn Claudia liet hij op tafel in zijn kajuit nog een laatste bericht achter: "Dertig jaar waren we samen, op hetzelfde pad", schreef hij. "Daarna bleek de kracht van de demonen sterker dan de wil om te leven. Je bent er niet meer. Moge je ziel vrede vinden. Je Manfred." Het waren Bajorats laatste vastgelegde woorden.

De Filipijnse autoriteiten werken intussen samen met de Duitse ambassade om Bajorats vrienden en familie op te sporen en zoeken nog steeds naar het tijdstip en de oorzaak van zijn dood in het Filipijnse Butuan. Volgens een woordvoerder van de politie is er geen sprake van een misdaad en is Bajorat een natuurlijke dood gestorven: "Er is geen bewijs van een tweede persoon aan boord en er werd ook geen wapen gevonden."

Storm of hartaanval?

Schipper Dieter vertelde aan de Duitse krant Bild wat een ervaren matroos Bajorat was. "Ik geloof niet dat hij in een storm terechtgekomen is. De mast moet gebroken zijn toen Manfred al dood was", aldus de wereldreiziger.

Een Duitse forensisch criminoloog vertelde aan dezelfde krant dat de houding waarop Bajorat aangetroffen werd, wijst op een onverwachte dood - misschien zelfs een hartaanval. Met zijn hand reikend naar de boordradio, lijkt het alleszins alsof hij tijdens zijn laatste levensmomenten nog een noodsignaal wou verzenden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234