Maandag 24/01/2022

Visioenen van vuurballen op Times Square

Ik loop vaak over Times Square, het plein waar de Incompetente Terrorist vorige zaterdag zijn Nissan Pathfinder bouwjaar 1993 parkeerde. Hij had een paar wekkers verbonden met wat vuurwerk in de houders tussen de benzinetanks van twintig liter, de drie propaantanks en de zakken niet-explosieve kunstmest. Daarom voel ik me persoonlijk betrokken bij deze zaak.

Times Square is een van mijn favoriete plekjes. Het publiek krijgt er een gratis uittreding uit het eigen lichaam, met dank aan het geflits en gefonkel van de gigantische LED-panelen in de glazen canyons boven het standbeeld van Father Duffy. Het is er altijd een drukte van jewelste. Miljoen reclamedollars worden er over de balk gegooid, omdat je er door de bomen het bos niet meer ziet. Een huizenblok verderop liggen het mooie Bryant Park en de serene leeszalen van de New York Public Library. Het geleerd ogende heerschap tegenover je zit zich misschien wel te verdiepen in de kunst van de springstoffen. Wie weet. We leven tenslotte in een vrij land.

Zaterdagavond, toen de Nissan ontdekt werd en de politie het gebied begon te evacueren, woonde ik een voorstelling bij in 43rd Street, twee huizenblokken verderop. Ik was me helemaal niet bewust van welk gevaar dan ook. Ook in de uren daarna ging het leven zijn gewone gangetje. Ik nam een taxi in 6th Avenue en liet me naar een Chinees restaurant in 65th Avenue rijden. Samen met een paar vrienden liet ik me de reuzengarnalen en gebakken wonton welgevallen. We smulden en taterden erop los. Niemand die ons kwam vragen of we het al hadden gehoord, dat van die bomauto. Ik vermoed dat de inwoners van Williston in North Dakota voor mij op de hoogte waren. Dat gebeurt wel vaker in de zogenaamde communicatiehoofdstad van Amerika. Twee blokken verderop vinden belangwekkende gebeurtenissen plaats, terwijl jij rustig zit te genieten van je Tofoe op Zeven Wijzen en intussen wat mijmert over je kinderjaren in Minnesota. En net dat vind ik zo heerlijk aan New York, dat gevoel dat je van de wereld los bent, alsof je ergens diep in de Australische rimboe zit.

De experts zijn het niet eens over de dodelijkheid van het springtuig. Een gepensioneerd New Yorks expert zei dat het maar een “milliseconde” had gescheeld of een tien meter hoge vuurbal had honderden mensen gedood. Iedereen die zich binnen een straal van vijftig meter van de bomauto bevond, zou “vreselijke longschade” hebben opgelopen en “hun haar en hun gezicht zouden weggebrand zijn”. Dat was de man die de krant The New York Daily News aan het woord liet. The New York Times citeerde een andere expert die het springtuig smalend “een Rube Goldberg-geval“ noemde (Rube Goldberg was een Amerikaans cartoonist, nvdr), stijl: “Zwaai met je arm zodat de schoen de bal raakt die een stok omvergooit die op zijn beurt iets anders van een rek doet tuimelen en alles lukt wonderwel.” Hij had het niet over strompelende toeristen met een verschroeid gezicht die zich in 45th Street de geblakerde longen uit het lijf hoestten. De bommenlegger, zo zei hij, dacht dat hij de atoombom had uitgevonden, maar zijn vaardigheid liet wel wat te wensen over. De man die The Daily News aan het woord liet, herinnerde ons aan een autobom die jaren geleden de motorkap van de bewuste auto 21 verdiepingen hoog de lucht in katapulteerde. Daarmee suggereerde hij dat deze bom van hetzelfde kaliber was. De expert van The New York Times vond de bommenlegger in elk geval ambitieus, maar aan Ted Kaczynski (de zogenaamde Unabomber) kon hij niet tippen. Een terrorist die niet wordt gehinderd door enige kennis ter zake, zeg maar. Beide experts waren het er wel roerend over eens dat de bom niet tot ontploffing was gekomen.

Dinsdagochtend arresteerde de politie een Pakistaanse man op JFK, de luchthaven van New York. Op dit eigenste moment zijn honderden rechercheurs en agenten van de Joint Terrorism Task Force bezig veel te veel informatie over de man in te winnen.

Volgens The New York Times heeft de stad New York 82 bewakingscamera’s opgesteld staan tussen 34th en 51st Street en tussen 6th en 8th Avenue. Ik hoop maar dat onze burgervaders niet zo in de ban zijn van de visioenen van vuurballen en verschroeide gezichten dat ze 82 agenten de klok rond in shifts van acht uur voor de monitors laten postvatten.

Ons land telt zo al genoeg mensen die toezien op onze veiligheid. Bij de scanners in de luchthavens van Boise en Santa Barbara staan hoogopgeleide TSA-agenten (Transportation Security Administration) met headsets waarmee ze continu met mekaar in contact staan. Ze wijzen je erop dat je je laptop in een afzonderlijk bakje moet leggen en je schoenen moet uittrekken. In alle stadscentra zie je potige kerels in namaakuniformen rondlopen. Hun voornaamste taak bestaat erin wakker te blijven en het voorhoofd te fronsen. Dit is niet het land waarin ik ben opgegroeid. Maar dat terzijde.

Volgende zaterdag ga ik weer naar Times Square. Ik ben van plan om er wat rond te kuieren en te genieten van de mensen en de lichten. Ik zal in 45th Street voorbij de plek lopen waar de Nissan geparkeerd stond en koers zetten naar de metro in 8th Avenue die me weg van het centrum zal brengen. Noem me gerust onverantwoord, maar misschien hou ik wel even halt om na te denken over de miljoenen reclamedollars die hoog boven me over me worden uitgestort. God zegene Amerika, maar nu wil ik wel graag iets eten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234