Maandag 30/11/2020

Coronavirus

Viroloog Marc Van Ranst: ‘Jambon ontkent het zonlicht’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Bob Van Mol

Minister-president Jan Jambon (N-VA) mag het dan wel ontkennen, volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) staat ook het Vlaams coronahuis in brand. Na de uitslaande brand in Wallonië en Brussel, woedt ook in Vlaanderen de epidemie in alle hevigheid, meent de viroloog. Een afwachtende houding is niet langer een optie. ‘Als Jambon zegt dat het huis nog niet in brand staat, ontkent hij het zonlicht.’

Vlaams minister-president Jan Jambon erkent dat de cijfers de verkeerde kant opgaan en dat het gezondheidssysteem onder druk staat. Maar er is nog geen reden tot paniek: “Ik zou nu mijn huis kunnen blussen, want misschien komt er straks een brand. Maar door vandaag bijkomende maatregelen te nemen, ga je dat niet oplossen. We moeten als verantwoordelijke politici vooral het hoofd koel kunnen houden”, zegt hij in De Zevende Dag. Ook in VTM NIEUWS benadrukte Jambon dat hij niet in een opbod van maatregelen wil belanden.

Bloedrode cijfers

Uitspraken die Van Ranst doen steigeren: “Als Jambon zegt dat het huis nog niet in brand staat, ontkent hij het zonlicht!” Vlaanderen mag dan wel de beste leerling van de Belgische klas zijn, op het Vlaamse coronarapport staan bloedrode cijfers. Zo berekent Van Ranst dat Vlaanderen als regio de derde hoogste incidentie - het aantal gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen - ter wereld telt. Enkel Tsjechië - ondertussen al in lockdown - en Wallonië (koploper) doen nog slechter. Brussel laat hij als grootstad buiten deze beschouwing.

Van Ranst begrijpt niet waarom Vlaanderen de coronateugels nu al niet strakker aantrekt: “We kunnen het effect van de huidige federale maatregelen niet afwachten want ook in Vlaanderen dreigen de ziekenhuizen binnenkort overspoeld te worden. Een epidemie kan je niet achterna hollen: een goede huisvader neemt beter één maatregel te veel dan te weinig. Een extra voorzorgsmaatregel intrekken is makkelijker dan een ontsporende epidemie te stoppen.”

De Vlaamse cijfers zijn nog niet zo dramatisch als die van Wallonië en Brussel, waar al strengere maatregelen van kracht zijn. Vlaanderen houdt voorlopig vast aan de federale verstrengingen voor cultuur, sport en vrije tijd van afgelopen week. Enkel als die onvoldoende effect zouden hebben, wil Jambon wel bijsturen: “We volgen de situatie op. Het kan zijn dat ik binnen enkele dagen met de gouverneurs bijkomende maatregelen neem. Ik zal niet aarzelen, maar laat ons het effect van de recent genomen maatregelen zien”. Vrijdag staat er een nieuw overlegcomité gepland om de federale maatregelen te evalueren.

Vraag is of de Vlaamse burgemeester en provinciegouverneurs tot dan zullen wachten. Zo lijkt men in Vlaams-Brabant al sneller te willen schakelen. Morgen zitten alle burgemeesters en de provinciegouverneur samen om strengere maatregelen te onderzoeken voor onder andere de sport- en cultuursector. Het overleg komt er op initiatief van burgemeester Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde die afgelopen weekend aan de alarmbel trok: “De coronacijfers van de Vlaamse rand kleuren even rood als die van Brussel. Maar omdat Vlaanderen minder streng is dan Brussel dreigen mensen de gewestgrens over te steken om in de Vlaamse rand te gaan zwemmen of naar de fitness te gaan”, waarschuwt hij. Dat scenario wil Bonte koste wat het kost vermijden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234