Woensdag 31/05/2023

NieuwsAdviesrapporten GEMS

Virologen willen puntjes op de i zetten voor thuiswerk

‘Telewerken is een van de meest krachtige maatregelen om de pandemie te controleren’, benadrukt expertengroep GEMS. Beeld iStock
‘Telewerken is een van de meest krachtige maatregelen om de pandemie te controleren’, benadrukt expertengroep GEMS.Beeld iStock

Dat de virologen niet achter de heropstart van de contact­beroepen staan, is geweten. Los daarvan moet er volgens hen ook iets gebeuren om het slabak­kende telewerken weer een boost te geven, schrijven ze in hun laatste adviezen.

FME

Voorstander van versoepelingen waren de virologen vorige week niet, en dat blijkt ook uit de adviezen die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Allen benadrukten ze dat de epidemiologische situatie nog zeer onvoorspelbaar is. De Britse variant wordt ‘slechts’ in 17 procent van de positieve stalen gevonden, maar de verwachting is dat dat de komende weken sterk toeneemt. Toekomstprojecties tonen ook dat het aantal hospitalisaties de komende twee weken zou stabiliseren, wat de druk op de ziekenhuizen hoog houdt.

Dus wilden de experts op voorzichtig spelen: ze waren dan ook gekant tegen de heropstart van de contactberoepen. De expertengroep GEMS herhaalde dat, voor de vierde keer al, in haar laatste advies. Niet alleen zou het de contacten – en bijgevolg het besmettingscijfer – weer de hoogte in kunnen laten gaan, het zou ook indirect de motivatie van de bevolking om de maatregelen op te volgen een stevige knauw kunnen geven. “Vooral bij jongeren die hoger onderwijs volgen”, stippen de experts aan. “De geestelijke gezondheid van studenten tussen 16 en 25 jaar lijdt aanzienlijk meer dan die van de rest van de volwassen bevolking en verdient bijzondere aandacht.” Nochtans was het opkrikken van de moraal (en de hygiëne) een van de redenen waarom de politiek wel voorstander was van een heropstart.

De GEMS is daarnaast erg bezorgd over het onvoldoende naleven van de verplichting op telewerk, “ondanks het feit dat het een van de meest krachtige maatregelen is om de pandemie te controleren”. Bedrijven staan dan ook op plaats drie, na scholen en woon-zorgcentra, van de plaatsen waar het meeste clusters – en dus besmettingen – naar terug te voeren zijn. Meer dan 25 procent van de 1.605 clusters die de laatste week van januari zijn opgespoord, hebben te maken met de werkvloer.

Naar schatting zou 35 tot 40 procent van de werknemers een hele week thuiswerken. De experts erkennen dat niet iedereen dat kan, maar ze menen wel dat er nog wat marge op zit.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234