Zondag 03/07/2022

CoronacrisisNieuws

Virologen krijgen opnieuw meer invloed op het coronabeleid

Corona­commissaris Pedro Facon: ‘In tijden van crisis is de eenheid van commando cruciaal.’  Beeld BELGA
Corona­commissaris Pedro Facon: ‘In tijden van crisis is de eenheid van commando cruciaal.’Beeld BELGA

Nu adviesorgaan Celeval wordt opgedoekt, krijgen virologen opnieuw meer zeggenschap over het coronabeleid. Hun eerste wapenfeit: de toelating om sneltests te gebruiken in ziekenhuizen, triageposten en scholen.

Ann De Boeck

“Het advies van virologen en epidemiologen is voor mij het belangrijkst. Zij zijn de mensen naar wie ik dagelijks luister.” Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) liet er vorige maand in Terzake weinig twijfel over bestaan. Economen en sociologen mogen dan wel hun mening hebben over de aanpak van de coronacrisis, als bevoegd minister luistert hij toch in de eerste plaats naar de medische deskundigen.

Met een opmerkelijke reshuffle zet de regering deze filosofie nu ook om in de praktijk. De leden van de Celeval, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, werden dinsdag bedankt voor hun diensten. De bestaande Risk Assessment Group, of RAG, zal hun taken overnemen. “In tegenstelling tot de Celeval, die multidisciplinair was samengesteld, blijven wij onze focus wel puur op de volksgezondheid leggen”, benadrukt voorzitster Sophie Quoilin (gezondheidsinstituut Sciensano).

Officieel past de herstructurering in het opkuisen van de wirwar aan adviesraden, taskforces en overlegorganen. Die taak had coronacommissaris Pedro Facon van de regering gekregen. “In tijden van crisis is de eenheid van commando cruciaal”, benadrukt zijn woordvoerster. “De RAG zal rapporteren aan de commissaris.”

Verbrand

Maar bovenal breekt de regering-De Croo nu met de aanpak van de regering-Wilmès. Die voegde afgelopen zomer een aantal nieuwkomers toe aan de Celeval, zoals voormalig Bpost-topman Johnny Thijs en gezondheidseconoom Lieven Annemans. Zij moesten ons leren leven met het coronavirus. Het leidde tot een clash tussen deze nieuwkomers, die de maatregelen wilden versoepelen, en de virologen die voorzichtigheid predikten.

Vandenbroucke en Facon kiezen nu duidelijk de kant van de medische wetenschappers. “Verbrand zou ik de Celeval niet durven noemen. Maar soms is het wel makkelijker om iets te hervormen door het gewoon af te schaffen en iets nieuws op te richten”, reageert viroloog Marc Van Ranst. De impact op het werk van de experts blijft volgens hem vrij beperkt. “De meesten van ons zitten sowieso al in verschillende adviesorganen. Wij blijven gewoon ons werk doen.”

De RAG zit duidelijk niet stil. Op haar advies heeft de werkgroep Testing woensdag beslist om sneltests in te zetten in ziekenhuizen, triagecentra en bij de huisarts. “Bij patiënten met symptomen zijn deze snelle testen bijna even betrouwbaar als de klassieke PCR-tests”, verduidelijkt Facon. Ook in scholen, sportclubs of bedrijven – waar veel mensen met een laag-risicoprofiel samenkomen – kunnen deze tests gebruikt worden om uitbraken op te sporen.

Niet sluitend

Veldritmanager Sven Nys maakte deze week bekend dat hij zijn teamleden voortaan aan een sneltest wil onderwerpen voor de cross. Er gaan ook stemmen op om sneltests te gebruiken bij festivals en andere evenementen. “Dit kan niet verboden worden. Maar voor zover we weten, kunnen deze tests niet ingezet worden als een sluitend bewijs voor de afwezigheid van een Covid-19-infectie”, benadrukt professor Herman Goossens (UAntwerpen), de voorzitter van de werkgroep.

Intussen richten experts hun blik op het Overlegcomité van vrijdag. Daar zal beslist worden of we de riem wat mogen lossen tijdens kerst en of niet-essentiële winkels opnieuw de deuren mogen openen. De druk vanuit de sector is enorm. Ook in de politiek duiken er steeds meer voorstanders op. Zo zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) dat er “veel verantwoordelijkheidszin” is om de heropening veilig te organiseren. Ook MR-minister David Clarinval wil de winkels weer open.

“Politici zijn natuurlijk niet blind voor wat er in andere landen gebeurt. En als je winkels opent, dan doe je dat best niet vlak voor Kerstmis”, zegt Van Ranst. “De vraag is dus vooral onder welke modaliteiten dat kan gebeuren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234