Zaterdag 10/06/2023

Virenque beschuldigd van dopinggebruik

De dopingaffaire rond de Franse wielerploeg Festina, die de wielerwereld tijdens en na de Tour in de ban hield, is verre van afgelopen. Gisteren meldde de Rijselse onderzoeksrechter Patrick Keil dat Richard Virenque zich ter beschikking moet houden. De renner wordt beschuldigd van 'medeplichtigheid en het gebruik van stimulerende middelen'. Na Rodolfo Massi is Virenque pas de tweede renner die officieel in beschuldiging wordt gesteld wegens het overtreden van de Franse dopingwet. Zijn voormalige ploegmaats en ploegleiders zouden hem verlinkt hebben door spontaan bezwarende verklaringen af te leggen toen ze vernamen dat Virenque een dik contract had versierd bij Polti. Virenque was de enige Festina-renner die bleef ontkennen dat hij epo had genomen.

Rijsel.

AFP / Reuters / Eigen berichtgeving

Het onderzoek begon nadat op 8 juli 1998 de Franse douane in de koffer van verzorger Willy Voets wagen, een officiële Tour-wagen van Festina, 400 epo-ampullen had aangetroffen. Voor Richard Virenque ging de bal aan het rollen op 23 juli toen hij samen met zijn ex-ploegmaats in Lyon werd verhoord door de Rijselse onderzoeksrechters. Alex Zülle, Laurent Brochard, Armin Meier, Christophe Moreau en Laurent Dufaux legden bekentenissen af, maar Richard Virenque hield samen met Pascal Hervé voet bij stuk: zij hadden nooit epo of groeihormonen genomen. Ook op 15 oktober, toen hij voor verhoor naar de Rijselse rechtbank moest, bleef Virenque elke betrokkenheid ontkennen. Voordien hadden Voet, ploegdokter Eric Rijckaert en sportdirecteur Bruno Roussel wel toegegeven dat álle Festina-renners zich systematisch onder medische begeleiding hadden gedopeerd. Tijdens de tweedaagse ondervraging in Lyon verklaarde Moreau onder meer dat iedere renner jaarlijks een bepaald bedrag in een pot stortte die bedoeld was voor de aankoop van verboden middelen. Nu doet het verhaal de ronde dat kopman Richard Virenque die pot zou hebben beheerd.

Gisteren kreeg de 29-jarige Virenque dus te horen dat hij zich ter beschikking moet houden van onderzoeksrechter Patrick Keil en dat hij beschuldigd wordt van 'medeplichtigheid en het gebruik van stimulerende middelen'. Virenques advocaat Gilbert Collard zei gisteren echter dat er ten huize Virenque nog geen dagvaarding was aangekomen. Na Casino-renner Rodolfo Massi, die door zijn ploegmaat Gilles Bouvard was aangewezen als bevoorrader van dopingproducten voor het hele peloton, is Virenque de enige renner die beschuldigd wordt van het overtreden van de Franse dopingwet. Volgens die wet zijn gebruikers zelf niet strafbaar, maar personen die tot dopinggebruik aanzetten of het gebruik vergemakkelijken, riskeren zware geldboetes en celstraffen. Andere beschuldigden zijn Roussel, Rijckaert, Nicolas Terrados (teamarts van Once), het apothekersechtpaar Christine en Eric Paranier, Jeff d'Hont (verzorger bij la Française des Jeux) en Joël Chabiron (logistiek kaderlid van Festina).

Keil was eigenlijk niet meer van plan de Festina-renners te vervolgen, maar de affaire nam de laatste weken zo'n vlucht dat hij op die beslissing terugkwam. Wielrenners - naar verluidt zijn ex-ploegmaats - en sportbestuurders vonden het onjuist dat Virenque met een dik salaris weer aan de slag kon bij Polti en legden spontaan verklaringen af bij de onderzoeksrechter. Zij vinden dat er voor Virenque geen plaats meer is in het peloton. Gevolg is dat het onderzoek niet afgerond zal zijn tegen juni, zoals was voorzien. Een eventueel proces voor de correctionele rechtbank van Rijsel zal er dan ook niet komen voor begin 2000.

Bij Polti lijkt ploegleider Gianluigi Stanga zich alvast weinig zorgen te maken. "We weten dat de zaak nog niet helemaal uitgeklaard is en verwachtten dan ook dat de Franse justitie Virenque nog zou verhoren. We hielden er rekening mee." Ook Virenque, aldus Stanga, is niet ongerust: "Vanmorgen kreeg ik hem aan de lijn. Hij was zeer rustig en maakte zich weinig zorgen. Hij klonk zelfverzekerd." Waarom zou hij ook, ging Stanga voort: "In staat van beschuldiging gesteld worden, wil nog niks zeggen. Dat betekent nog niet dat hij schuldig is. Voor het imago van de ploeg en de sponsor is het natuurlijk niet leuk. Er zijn prettiger zaken om mee in de belangstelling te komen."

Nochtans zijn Stanga en Polti verantwoordelijk voor de aanwerving van Virenque - de viervoudige bergkoning van de Tour en de tweede in de eindstand in '97 leek in december te gaan stoppen omdat hij geen nieuwe werkgever vond - en gunden ze hem nog een riant contract. "Juist, maar deze zaak is eigenlijk onze zaak niet. Het is een historie uit de Tour en een ex-werkgever. Wij hebben Virenque aangeworven om sportieve redenen. Wij geloven nog steeds in hem. Hij moet koersen winnen voor Polti. De rest is van ondergeschikt belang."

Het onderzoek houdt echter niet op met Virenque. Dinsdag al werd Roger Legeay, vice-voorzitter van de Franse Wielerfederatie (FFC) en voorzitter van de Franse wielerliga, aan de tand gevoeld en door onderzoeksrechter Keil in staat van beschuldiging gesteld. "De rechter legde mij uit dat een aantal verklaringen, onder meer gepubliceerd in de pers, de indruk scheppen dat ik niet alles heb ondernomen in de strijd tegen dopinggebruik of dat belet zou hebben." Wist hij niets af van de dopingpraktijken en deed hij wel genoeg in de strijd tegen de doping, die vragen worden morgen wellicht ook aan Tour-baas Jean-Marie Leblanc en FFC-voorzitter Daniel Baal gesteld, wanneer zij op het matje worden geroepen door Keil.

Tony Landuyt

Polti-ploegleider Stanga: 'Virenque is zeer rustig en maakt zich weinig zorgen. Hij klinkt zelfverzekerd'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234