Woensdag 28/07/2021

NieuwsFetahype

Viraal recept op TikTok doet ook in Vlaanderen verkoop van feta boomen

Het originele gerecht zoals 'uitgevonden' door de Finse blogster Jenni Häyrinen. Beeld Jenni Häyrinen
Het originele gerecht zoals 'uitgevonden' door de Finse blogster Jenni Häyrinen.Beeld Jenni Häyrinen

Een Fins recept voor ‘Uunifetapasta’ dat viraal gaat op TikTok doet de verkoop van fetakaas boomen. Bij Delhaize is de verkoop van de typische zomerkaas met meer dan 50 procent gestegen, en ook bij Lidl merken ze een toegenomen interesse.

Het recept komt uit de koker van de Finse blogger Jenni Häyrinen, die het in 2019 voor het eerst publiceerde op haar blog en 4 februari uitriep tot National Uunifetapasta Day. Je hebt er niet veel voor nodig: kerstomaatjes, een hele blok feta, wat basilicum, rode peper en knoflook volstaan. Het eenvoudige recept werd een hit in Finland, maar de bal ging pas echt aan het rollen toen de Amerikaanse foodblogster MacKenzie Smith het ontdekte en deelde op sociaal videoplatform TikTok.

De hype heeft inmiddels ook ons land bereikt. Bij Delhaize is de verkoop van feta, een typisch zomerproduct, deze week met meer dan vijftig procent gestegen. “We gaan zelfs een extra bestelling plaatsen bij onze leverancier om de tekorten aan feta, die in sommige winkels in de grote steden zijn ontstaan, aan te vullen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Ik ken ook heel veel mensen die het recept al gemaakt hebben, het is echt een hype. Ik vermoed dat Covid daar ook wel voor iets tussen zal zitten, mensen hebben weinig anders te doen dan naar filmpjes te kijken en te koken.”

Ook bij Albert Heijn is er de voorbije week tot 35 procent meer fetakaas verkocht dan gewoonlijk. Bij Lidl is er nog geen sprake van een stormloop op feta, maar ook daar merken ze een bescheiden meerverkoop van 5 à 10 procent.

Bij Colruyt zien ze al een heel jaar een fikse stijging van zo’n 20 procent op jaarbasis in de verkoop van feta, iets wat volgens woordvoerster Hanne Poppe deels te verklaren valt door het feit dat steeds meer bekende chefs feta en andere mediterrane kazen gebruiken in hun recepten. Bij OKay is er diezelfde trend, maar is er sinds begin deze maand een opvallende piek van + 50 procent die toe te schrijven valt aan de ‘fetahype’.

Ook bij Carrefour ging de verkoop van feta de afgelopen dagen door het dak, met zaterdag 6 februari als absolute piek. Toen werd er dubbel zoveel feta gekocht als normaal.

Het recept

450 g pasta, 1 blok feta, olijfolie, 1 rode peper, 500 g kerstomaatjes, 4 teentjes knoflook (optioneel), handvol verse basilicum, peper, zout

1. Plaats de blok feta in een ovenschaal, besprenkel met fijngesneden rode peper en olijfolie. Voeg de kerstomaatjes toe, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.

2. Bak 15 minuten in de oven op 200 °C. Verhoog de temperatuur daarna naar 225°C, zet de gril aan en plaats de ovenschaal dichter bij de gril. Laat nog 10 minuten verder bakken. Kook ondertussen de pasta al dente.

3. Haal de ovenschaal uit de oven. Voeg de gesneden basilicum toe en, indien gewenst, gesneden knoflook. Voeg de pasta toe en meng alles tot een smeuïg geheel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234