Vrijdag 24/03/2023

4 vragenDrugssmokkel

Vindt politie vaak drugs in wijn? Wat zijn de symptomen van overdosis?

Wie een dergelijke fles wijn in huis heeft waarvan de kurk gemanipuleerd werd (zoals het geval was bij de wijn die het slachtoffer dronk), wordt gevraagd de politie te verwittigen. Beeld rv/Parket Antwerpen
Wie een dergelijke fles wijn in huis heeft waarvan de kurk gemanipuleerd werd (zoals het geval was bij de wijn die het slachtoffer dronk), wordt gevraagd de politie te verwittigen.Beeld rv/Parket Antwerpen

Een vrouw uit Puurs (41) stierf eind vorig jaar nadat ze zonder het te weten een slok vergiftigde wijn dronk. Mogelijk mengden drugssmokkelaars enorme hoeveelheden MDMA en MDA in de fles. Het gerecht onderzoekt nog volop hoe de fles wijn bij het onschuldige slachtoffer terechtkwam. Gebruiken smokkelaars deze methode vaak? En in welke producten verstoppen bendes nog meer drugs?

SRB

Vindt de politie dikwijls flessen wijn met drugs erin?

Volgens toxicoloog Jan Tytgat zijn zulke vondsten eerder uitzonderlijk. Nog zeldzamer is dat een fles uit zo'n partij wijnen bij een nietsvermoedende consument terecht komt. Smokkelaars willen zulke wijn namelijk naar andere bendeleden sturen. Zij kunnen de MDMA of cocaïne die opgelost is in de wijn weer veranderen in kristallen. “Dat is niet zo moeilijk", zegt Tytgat. “Door een zoutzuur toe te voegen kristalliseren de drugs opnieuw. Zo kan je ze opnieuw uit de vloeistof filteren en er pillen van maken om te verkopen.”

De federale politie kon gisteren niet zeggen hoeveel ladingen ‘smokkelwijn’ ze jaarlijks onderscheppen.

Zijn er nog meer alledaagse producten die waar smokkelaars drugs in verwerken?

De douane heeft genoeg voorbeelden van drugsvondsten op rare plekken. Zo ontdekten ze op de luchthaven al MDMA in de vorm van pralines, ruwe MDMA in koffiepakketten onderweg naar Australië en XTC verstopt in een massagetoestel.

“Wat we tegenwoordig ook zien is textiel geïmpregneerd met cocaïne. T-shirts worden dan gedrenkt in vloeibare drugs die er in een zogenaamde ‘cocaïnewasserij weer uitgehaald worden’", zegt criminoloog Charlotte Colman (UGent). Dat is een gevaarlijk chemisch proces waarbij in het verleden al eens ongelukken gebeurden. Een paar jaar geleden explodeerde in Nederland zo'n wasserij.

Cocaïne in uitgehold fruit of tussen een lading fruit is nog zo’n voorbeeld. Vorig jaar vonden Colruytmedewerkers zakjes cocaïne tussen de biobananen. De zakjes werden nog voor openingstijd ontdekt. Colman: “Toch is de kans klein dat producten die als dekmantel dienden voor drugssmokkel in de winkel belanden. Dan moet er al veen fout zijn gegaan in de keten.”

Hoe kan ik zeker zijn dat mijn fles wijn drugsvrij is?

Je mag er vanuit gaan dat producten uit de winkel veilig zijn. De fles wijn - RED van het merk Black & Bianco - van de overleden vrouw uit Puurs werd ergens tussen de producent en de ontvanger geopend en vergiftigd. Een aangebroken of veranderde verpakking kan een alarmsignaal zijn. Het gerecht ontdekte dat de fles van het slachtoffer uit Puurs een andere kurk had. Normaal is die zwart. Bij de vrouw uit Puurs was de kurk bruin. “Drugssmokkel in wijnflessen is op zichzelf al vrij uniek”, zegt Jan Tytgat.

Voor alle zekerheid: hoe herken ik een overdosis MDMA?

Na hoge doseringen MDMA (150 à 200 mg) is de kans groot dat je moet overgeven. Mensen die te veel amfetamine binnenkregen voelen zich bovendien vaak angstig. Een belangrijk alarmsignaal is oververhitting. Door MDMA-gebruik loopt je lichaamstemperatuur op. Dat kan in extreme gevallen hersenschade en zelfs de dood veroorzaken. Als iemand warmer is dan 40°c moet diegene zo snel mogelijk verkoeling zoeken en de hulpdiensten contacteren.

In andere gevallen leidt een overdosis tot bewustzijnsverlies, hartritmestoornissen of zelfs een hartstilstand. Start in zo'n geval onmiddellijk reanimatie en bel de hulpdiensten.

De vrouw uit Puurs die stierf na een slok had volgens speurders geen schijn van kans. Hulpverleners probeerden haar tevergeefs nog een half uur te reanimeren. In de wijn zat vermoedelijk genoeg MDMA opgelost om honderden XTC-pillen van te maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234