Woensdag 16/06/2021

Vincent Van Quickenborne: 'Het moet sexy worden'

Hij voelt zich bijzonder vereerd dat premier Verhofstadt hem uitkoos als staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, toegevoegd aan het ambt van de eerste minister. "Dit is wat anders dan in Verhofstadt I stappen. In plaats van een paar wittebroodsweken is het nu storm vanaf de eerste dag", zegt Vincent Van Quickenborne.

Was u verrast door uw benoeming?

"Eerlijk gezegd wel. Om 11.40 uur zaterdagmorgen kreeg ik het bewuste telefoontje van de partijvoorzitter. Hij deelde me mee dat ik om 13 uur in Brussel moest zijn. Ik voelde en voel me nog steeds bijzonder vereerd. Niet het minst omdat ik dit voor de VLD mag doen. Stel je voor: iemand die nog maar een jaar bij de partij zit. Voor mij is dit het bewijs dat de voorzitter in me gelooft en dat het verjongingsproces wordt voortgezet."

U staat onder voogdij van Verhofstadt. Braaf zijn?

"Ik denk dat jullie vrezen dat ik braaf zal moeten zijn (lacht). Ik ben een leeuwtje dat niet gemakkelijk te temmen is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik de volledige vrijheid krijg. Toch zal ik me niet meer bezighouden met zaken als de Palestijnse kwestie of de genocidewet. De premier verlangt dat ik niet meer ga spinnen over thema's buiten mijn bevoegdheid. Een staatssecretaris van het genre Eddy Boutmans zal ik echter nooit worden. Ik behoud mijn pittigheid maar beperk die tot mijn departement. Dat mag dan wel zijn toegevoegd aan de eerste minister, voogdij is dat allerminst. Ik zie het meer als een verantwoordelijkheid. Het gaat immers om een van de paradepaardjes van Verhofstadt."

Hoe ziet u dat voor u?

"Het werk sluit goed aan bij mijn verkiezingsslogan: meer lusten en minder lasten. De administratieve lasten moeten verminderen. In het regeerakkoord staan twaalf concrete maatregelen, onder andere de afschaffing van de stempelcontrole, de fiscale zegels op de rijbewijzen en het getuigschrift van goed zedelijk gedrag. Ik moet het hele apparaat in beweging zetten. Dat zijn duizenden ambtenaren. Zoiets is niet een, twee, drie geregeld. Ik hoop alleen dat ik niet blijf hangen in grote theorieën.

"Toch wil ik niet te veel hooi op mijn vork nemen, ook al zit ik vol energie en ben ik hyperambitieus. Wat dat laatste betreft: mijn ambitie is om het staatssecretariaat van Administratieve Vereenvoudiging, een verschrikkelijke ambtenarenterm trouwens, om te vormen tot dat van Gemakkelijkheidszaken. Het moet sexy worden." (CN)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234