Zaterdag 24/08/2019

Vilvoordse jongeren krijgen drie jaar voor brutale overval

De Brusselse correctionele rechtbank heeft zes Vilvoordse jongeren veroordeeld tot gevangenisstraffen tot drie jaar effectief voor een brutale overval op twee werkneemsters van de Blokker- en Casa-winkels in Zaventem. Zij waren met de kasgelden op weg naar de bank. Het openbaar ministerie had een voorbeeldstraf gevraagd, zodat de jongeren en hun vriendenkring een duidelijk signaal zouden krijgen.

"Er is in Vilvoorde een grote groep probleemjongeren, veelal van allochtone origine, die op de rand van de criminaliteit balanceert", zei substituut Anita Van Molle, "en zij moeten de boodschap krijgen dat wie de grens overschrijdt, daar ook de prijs voor moet betalen".

Vijf van de zes jongeren die terechtstonden, hebben in de ogen van het parket die grens overschreden. Eind 2006 zetten ze hun zinnen op de opbrengsten van de Casa- en Blokkerwinkels in Zaventem. Ze zetten een vriendin die daar werkte zwaar onder druk, onder meer met fysieke bedreigingen, zodat het meisje alle nuttige informatie vrijgaf. Het was eerst de bedoeling om de werkneemsters van de winkels te overvallen, wanneer ze de eindejaarsopbrengsten naar de bank zouden brengen, maar uiteindelijk moest de overval enkele weken worden uitgesteld.

Half januari sloeg de bende toch zijn slag en overviel ze de twee werkneemsters op brutale wijze. De meisjes waren nadien in shock, maar een van hen had wel de tegenwoordigheid van geest om niet de winkelopbrengsten, maar haar eigen handtas af te geven, zodat de buit uiteindelijk tegenviel. Dezelfde bende jongeren had in de eindejaarsperiode ook geprobeerd een man af te persen die buiten medeweten van zijn vrouw een nachtclub bezocht.

Tijdens het onderzoek en voor de rechtbank hadden de jongeren geprobeerd de feiten en hun aandeel daarin te minimaliseren, maar volgens de rechtbank vertoonden ze "een uitzonderlijke flair in het verkopen van de meest baarlijke nonsens" en waren ze wel degelijk schuldig aan de feiten.

De twee kopstukken kregen elk een gevangenisstraf van drie jaar en drie maanden en de anderen moeten voor achttien maanden de cel in. Voor twee van hen waren die achttien maanden wel met uitstel. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden