Vrijdag 20/05/2022

Vilvoordse CD&V is total loss

De Vilvoordse CD&V ligt knock-out. De vijf verkozenen passen allemaal voor hun zetel in de gemeenteraad. Ruzies, afrekeningen en schandalen: de afdeling implodeerde zonder Jean-Luc Dehaene.

"De kas is leeg. De mensen zijn ontgoocheld. We zijn zo goed als knock-out geslagen. Het wordt een immense opdracht om de partij een nieuw elan te geven. Ik zie vandaag echter niet de minste aanzet op basis van voldoende transparantie, informatie of inspraak." Dat staat te lezen in de ontslagbrief van Rik Platteau. De nummer drie van de Vilvoordse CD&V schetst een vernietigend beeld van zijn afdeling.

Platteau verlaat de gemeenteraad na de zware nederlaag op 14 oktober. Ook uittredend burgemeester Marc Van Asch, Daniël Van Dam, Kristel Herbosch en Mieke Dehaene (dochter van) verdwijnen van het voorplan. Vijf onbekende, onervaren opvolgers zullen zetelen.

De Vilvoordse CD&V implodeerde finaal op de verkiezingsavond. Het zou nochtans een tweestrijd worden: CD&V versus sp.a/Groen, Van Asch versus Hans Bonte. Het draaide uit op een afstraffing. De christendemocraten verloren vier van hun negen zetels. De sjerp ging voor het eerst in 36 jaar naar sp.a, terwijl CD&V voor het eerst in 54 jaar in de oppositie belandde. "De klap was bijzonder zwaar", geeft Van Asch toe. "Zo'n resultaat zag echt niemand aankomen."

De inwoners van de Zennestad hadden duidelijk genoeg van de scandalitis. De laatste jaren stapelde de Vilvoordse CD&V de interne conflicten, afrekeningen en schandalen in sneltreintempo op. De problemen begonnen met het vertrek van toenmalig burgemeester Jean-Luc Dehaene in 2007. Het 'Brabants trekpaard' (zijn slogan) had de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen, maar bleek toe aan wat rust. Het machtsvacuüm dat hij achterliet, raakte nooit opgevuld, met alle gevolgen van dien.

"De kapitein verliet plotseling het schip. En vanaf dat moment zonk het schip ook", zegt een lokale CD&V'er.

Dehaene koos verrassend Van Asch als zijn opvolger. Verrassend, want Van Asch was geen kandidaat. En hij haalde bij de verkiezingen slechts 476 voorkeurstemmen. Stemmenkanonnen Anneliese Simoens en Albert Absillis voelden zich gepasseerd. Zeker Absillis, die Dehaene verving als burgemeester wanneer die laatste andere verplichtingen had. Het gevolg: de CD&V-afdeling raakte in blokken verdeeld. Tot en met vandaag. Het beste bewijs: de ontslagbrief van Platteau werd door een partijgenoot doorgespeeld aan de pers.

Er werd geruzied over de sluiting van het kleuterschooltje 't Abeeltje. Over de steun aan de beschutte werkplaats. En over de onverwachte overheveling van Dexiageld. Maar als er één zaak de Vilvoordse CD&V pijn deed, dan was het die van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor de Huisvesting (IVMH). In een rapport van de Vlaamse voogdijoverheid, begin vorig jaar, was er sprake van wanbeheer, overdreven kosten, oplopende schulden, enzovoorts.

Van Asch werd zowel als burgemeester en als voorzitter van de IVMH (tot 2010) "ongeoorloofde tussenkomsten" aangewreven en zware belangenvermenging. Hijzelf ontkende alles: "Ik ben zelf misleid." Maar de burgemeester werd tegengesproken door Simoens, die zelf een tijdlang de raad van bestuur voorzat. "Als Van Asch zegt dat hij niet wist wat er allemaal misliep, dan liegt hij pertinent."

Zij ontsloeg als voorzitster een medewerker die buitensporig veel verdiende volgens haar. De man bleek een gekende CD&V-militant te zijn. Van Asch eiste dat Simoens het ontslag zou intrekken, maar zij weigerde. De beloftevolle schepen werd daarop uit de ambt gezet tijdens een woelige gemeenteraad, waarbij zelfs de politie tussenkwam. Intussen trok ancien Absillis naar de provincie. Simoens verliet de CD&V en richtte de scheurlijst Vilvocraten op.

Over alle problemen wil Van Asch vandaag geen commentaar meer kwijt. "CD&V verloor inderdaad belangrijke mensen. Maar nu gaan we plaatsmaken voor een jonge generatie. En die hebben geen nood aan een schoonmoeder. Frisse krachten moeten ons er weer bovenop helpen." Ook Platteau zwijgt. "Het is genoeg geweest", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234