Vrijdag 27/11/2020

Vilvoords ziekenhuis wil CVS-dokter ontslaan

De patiënten van Francis Coucke houden vanavond een stille wake aan het ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde. De medische raad van het AZ Jan Portaels buigt zich over de eventuele afzetting van dokter Coucke uit het ziekenhuis.

Volgens Coucke zelf is het argument dat hij zogezegd een experimenteel geneesmiddel heeft gegeven aan een patiënte met de auto-immuunziekte lupus. Daarmee zou hij de wet hebben overschreden en moet volgens de directie het ontslag volgen. Het is nu aan de medische raad om daarover zijn advies te geven. Dat is niet bindend, maar heeft wel een belangrijke morele waarde.

Coucke is gespecialiseerd in de behandeling van het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS). Deze aandoening wordt in ons land op een psychiatrische manier behandeld. Coucke is één van de weinige artsen in ons land die daar radicaal tegen ingaat. Volgens hem is er bij de meeste CVS-patiënten een onderliggende, fysieke aandoening. Die behandelt hij met spierversterkende middelen.

In de kou

Coucke heeft in de loop van de jaren een schare trouwe patiënten opgebouwd. Volgens verschillende van hen is Coucke de enige in Vlaanderen die op het vlak van CVS resultaten boekt. Zij komen vanavond samen aan het ziekenhuis voor een stille wake, op het moment dat Coucke voor de medische raad moet verschijnen. "Als dokter Coucke een verbod krijgt om zijn activiteiten voort te zetten, dan dreigen honderden patiënten in de kou te staan", zegt patiënte Daniëlle Vounckx, die de wake organiseert. "Als dat gebeurt, worden al die patiënten weer veroordeeld tot een bedlegerig bestaan. Wij vragen een correcte erkenning van onze aandoening en een degelijk zorgtraject dat afdoende resultaten boekt."

Als het ziekenhuis van Vilvoorde Coucke op straat zet, dan is de arts aan geen enkel ziekenhuis meer verbonden. Op 1 januari loopt ook zijn samenwerking af met AZ Monica in Antwerpen. Bovendien hangt hem nog een schorsing door de Orde van de Geneesheren boven het hoofd én een boete door het Riziv, omdat hij zijn patiënten de verkeerde geneesmiddelen voorschreef voor de diagnose CVS. Maar Coucke blijft volhouden dat hij de wetenschap aan zijn kant heeft en dat hij resultaten blijft boeken. Zijn patiënten hebben trouwens eerder al een optocht voor hem gehouden voor het gebouw van de Orde.

Wettelijke verplichting

Het ziekenhuis AZ Jan Portaels wil niet reageren op de inhoud van de zaak. "Het is de plicht van elke arts om zich aan belangrijke afspraken en wettelijke verplichtingen te houden en het is de plicht van de directie om hierover te waken", schrijft de directeur in een mededeling. "Omdat in het geval van dokter Coucke de organisatie zich vragen stelt, werd door de Raad Van Bestuur van het ziekenhuis het advies gevraagd van de medische raad."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234