Dinsdag 24/11/2020

Financiering

Vilvoorde wil centrumstad zijn

Bonte vindt het ongehoord dat een stad als Turnhout jaarlijks miljoenen euro meer krijgt dan Vilvoorde.Beeld Eric de Mildt

De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) stapt naar de Raad van State om voor Vilvoorde het statuut van centrumstad af te dwingen. Hierdoor wil hij meer financiële middelen krijgen, wat voor de snelle groei van de stad absoluut noodzakelijk is, klinkt het.

Al een hele tijd ijvert Vilvoorde ervoor een centrumstad te worden. Tot nu toe zonder resultaat, wat burgemeester Hans Bonte (sp.a) ertoe aanzet juridische stappen te ondernemen. Centrumsteden krijgen een bevoorrechte positie bij de verdeling van het Gemeentefonds, waarbij 2,3 miljard euro uitgedeeld wordt. Daarnaast hebben ze uitsluitend recht op het Stedenfonds, dat nog eens om en bij de 140 miljoen verdeelt. Zo kreeg in 2014 bijvoorbeeld Turnhout rond de 18 miljoen euro, terwijl Vilvoorde het met 10 miljoen moest stellen. Discriminatie, vindt Bonte.

Nochtans moet je om erkend te worden als centrumstad minimaal 50.000 inwoners hebben, iets waar Vilvoorde met haar 42.000 inwoners niet aan komt. "Maar hier is al een uitzondering op gemaakt", laat algemeen directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten Mark Suykens weten. "Turnhout werd in 2002 erkend als centrumstad terwijl het maar 40.000 inwoners telde, in functie van de randgemeentes."

Hier speelt Bonte handig op in. Hij vindt het onaanvaardbaar dat Vilvoorde niet erkend wordt terwijl het 42.000 inwoners heeft, meer dus dan Turnhout in 2002.

Brusselse problemen

Suykens geeft aan dat hij de situatie van Bonte heel goed begrijpt. "Hij wordt voor een aantal functies die zijn stad moet vervullen onvoldoende vergoed", klinkt het. Hiermee bedoelt hij de centrumfuncties die kenmerkend zijn voor centrumsteden. Dan gaat het vooral over een hoge tewerkstellingsgraad en een groot aantal scholieren en studenten die zich in de stad bevinden.

Als voornaamste argument haalt Bonte echter de snelle groei van de stad aan. "Geen enkele Vlaamse stad kent zo'n enorme groeicijfers als Vilvoorde", zegt hij. De verwachting is dat er tegen 2030 ongeveer 10.000 inwoners zullen bijkomen. "Wij moeten massief investeren in kinderopvang, scholen, sportinfrastructuur en zorgvoorzieningen om die bevolkingstoename te kunnen opvangen. Dat gaat niet met zo weinig middelen", zegt Bonte.

Ook haalt hij aan dat de regio nood heeft aan een extra centrumstad. "Er is geen enkele provincie in Vlaanderen met maar één centrumstad." Voorlopig is Leuven dus de enige in Vlaams-Brabant.

Verder spelen sociale indicatoren een rol. Zo staat Vilvoorde onder constante invloed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wat zich onder andere vertaalt in grootstedelijke veiligheidsproblemen en migratie-uitdagingen.

500.000 euro kwijt

De situatie sleept al langer aan, maar de recente besparingen die de Vlaamse regering doorvoerde waren voor Bonte de trigger. Zo zal de compensatie voor de verlaging van de onroerende voorheffing op materieel en outillage geschrapt worden, waardoor Vilvoorde 500.000 euro zou verliezen.

De woordvoerder van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) laat weten dat ze de problematieken in Vilvoorde erkennen, maar er ook specifieke middelen naar de stad vloeien. Zo kende de minister vorige week nog een subsidie van 60.000 euro voor stadsvernieuwing toe. "Ook stijgt het Gemeentefonds door de indexering met 3,5 procent, wat ook als compensatie voor de besparing kan gezien worden", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234