Vrijdag 21/02/2020

Vilvoorde krijgt allochtone schepen

Vilvoorde l Fatima Lamarti (sp.a) wordt de laatste drie jaar van de volgende legislatuur schepen van Onderwijs en Integratie in Vilvoorde. Dat is vernomen bij de voorstelling van het bestuursakkoord. Magda Van Stevens (Groen!) zal de eerste drie jaar die schepenfunctie bekleden. Lamarti is 39, in Vilvoorde geboren, heeft twee Marokkaanse ouders en zetelt al zes jaar in de gemeenteraad.

De stad Vilvoorde wordt de komende legislatuur bestuurd door een coalitie van CD&V/N-VA, VLD-Vivant en sp.a-Groen!-Spirit. De uittredende CD&V-sp.a-Groen!-coalitie verloor bij de verkiezingen van 8 oktober haar nipte meerderheid van 16 op 33. CD&V verloor 1 zetel en behield er 9; het kartel sp.a-Groen! bleef status-quo op 6.

Naast de VLD, die 7 zetels (-2) haalde, zetelen nog enkel Vlaams Belang en het Franstalige FDF-PS in de raad. VB haalde 8 zetels (+4) en FDF-PS 3, wat overeenkomt met het aantal zetels dat de Franstaligen in 2000 haalden.

Elk kartel krijgt drie mandaten. Enkel sp.a-Groen!-Spirit wees tot nog toe haar mandatarissen aan. Naast het opgesplitste schepenmandaat voor Van Stevens en Lamarti combineert Hans Bonte het mandaat van OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken. Uittredend schepen van Sport Guy Ceuppens behoudt zijn mandaat. Met de aanduiding van Lamarti als schepen wil de sp.a "verder werk maken van de politieke integratie van een belangrijke minderheid in Vilvoorde".

Uittredend burgemeester Jean-Luc Dehaene (CS&V) weigerde gisteren te zeggen of hij de nieuwe burgemeester wordt en verwees daarvoor naar het partijbestuur. Het staat echter zo goed als vast dat hij burgemeester blijft.

Ook Kamerlid Willy Cortois (VLD) wou niet zeggen of hij een schepenambt ambieert. Het nieuwe bestuursakkoord bevat acht prioriteiten waarmee de bestuursploeg dixit Jean-Luc Dehaene "antwoorden wil bieden op signalen van ongenoegen die ze in de bevolking meende te ontwaren".

Zo maakt het bestuur er een erezaak van snel en alert te reageren op meldingen van burgers over hinder en problemen in de onmiddellijke omgeving. Daartoe wordt de wijkwerking versterkt en worden inwoners gesensibiliseerd zelf het initiatief en verantwoordelijkheid te nemen om de leefkwaliteit van hun wijk te verhogen.

De bereidheid zelf Nederlands te leren zal een toekenningsvoorwaarde worden voor een sociale woning. Vilvoorde wil stadsgronden nog enkel verkopen aan Nederlandstaligen.

(Belga)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234