Donderdag 22/10/2020
Marie en Viktor Verhulst.

InterviewFamilieklap

Viktor en Marie Verhulst: ‘Het is goed dat papa het altijd zo druk had’

Marie en Viktor Verhulst. Beeld Damon De Backer

De jongste is 24, actrice, het nieuwe baasje van tv-hond Samson en volgende week ­deelnemer aan De slimste mens. De oudste is 26, presenteert Love Island en schrijft de nieuwe Samson & Marie-afleveringen die nu op Ketnet te zien zijn. Marie en Viktor ­Verhulst, broer en zus. We laten ze elk om beurt aan het woord.

MARIE

“Toen ik eerder dit jaar mijn eerste Samson & Marie-show in het pop-uptheater in Puurs opvoerde, was Viktor erbij. Hij zei meteen dat hij het goed vond, maar haalde ook aan wat er volgens hem nog scherper kon. Ik heb niets liever dan dat. ­Viktor is, op mijn vader na, de grootste Samson-kenner die er bestaat. Hij schrijft de nieuwe Samson & Marie-afleveringen ook, dus als hij suggesties heeft, luister ik ernaar.

“Onze ouders hebben ons altijd gesteund in alles wat wij wilden doen. Ik kan me inbeelden dat het niet evident is als je kind zegt dat het naar de theaterschool wil gaan, zoals ik. Of in het geval van Viktor: dat het helemaal niét weet wat het later wil gaan doen. Mijn vader heeft ons nooit bewust in de richting van de showbizz geduwd, maar hij heeft ons er ook nooit van weggehouden. Het is natuurlijk een wereld die we allebei kennen: hij is al dertig jaar bezig met Samson & Gert, dus wij hebben nooit iets anders geweten.

“Of wij erg gepuberd hebben? Nee, wij waren allebei heel braaf en saai. (lacht) Het enige wat we wél deden, was van ’s ochtends tot ’s avonds ruziemaken. Wij hebben elkaar bij momenten echt gehaat tot we een jaar of 19 waren. Toen is dat plots gekeerd. Zodra je ­alleen gaat wonen, besef je plots wat je aan elkaar hebt. Die ruzies gingen over de stomste dingen: wat er op tv was, wie vooraan mocht zitten in de auto, wie meer groenten op zijn bord kreeg. Ik denk dat dat niet zo fijn is geweest voor onze ouders.

“Nu zijn wij twee handen op één buik. Viktor is mijn beste vriend. Wij hebben amper woorden nodig om elkaar te begrijpen – heel handig als je zo nauw samenwerkt.

“In 2003 gingen onze ouders uit elkaar, maar ze hebben dat heel goed aangepakt. Ik kan me niet herinneren dat er ooit ruzie is gemaakt, en ze zijn elkaar altijd graag blijven zien. Wij hebben van die situatie dus weinig last gehad. We waren ook nog te jong om te zien wat er allemaal over onze ouders in de pers verscheen. Nadien kwamen we in een week-om-weekregeling terecht, en dat werkte voor ons.

“Wat er later nog over het liefdesleven van mijn vader is geschreven, heb ik bewust niet gelezen. Het interesseert me ook gewoon weinig wat anderen over mijn vader denken, want ik weet wie hij écht is. Ondertussen is hij twaalf jaar samen met Ellen Callebout, een fantastische vrouw. Ze heeft ons meteen aanvaard in haar leven, net zoals wij dat met haar gedaan hebben.

“In de weken dat we bij hem waren, nam hij ons vaak mee naar repetities van musicals of van de kerstshow, dat zijn momenten die ik me nog levendig herinner. Viktor was daar ook altijd bij, maar hij zat meestal urenlang achter de schermen te gamen. (lacht) Als ik er nu op terugkijk, vind ik het goed dat wij altijd zo’n drukke vader hebben gehad. Wij komen uit een ondernemersfamilie, en dat zie je aan onze werkmentaliteit: wij zijn ook allebei harde werkers geworden.”

Viktor: ‘Bij alles wat ik schrijf, voél ik Marie zo hard.’Beeld Damon De Backer

VIKTOR

“Ik was de eerste persoon die wist dat Marie mijn vader zou opvolgen als het baasje van Samson. Hij vertelde het mij een halfjaar voor Marie het zelf te weten kwam, tijdens een avond waarop we allebei een glas te veel op hadden. (lacht) Ik zei meteen: ‘Goed idee! Je gaat niemand beter vinden dan haar.’ Hij heeft nooit bij mij gepolst of ik mezelf in die rol zag, en dat was ook helemaal geen optie: ik ben een slechte zanger, een belabberde danser, en ik heb nog geen dag in mijn leven geacteerd. (lacht) Marie heeft hiervoor gestudeerd en had zich al bewezen in Ghost Rockers.

“Voor Marie was het van kinds af aan een droom om te doen wat ze nu doet, maar ik wist lang niet wat ik met mijn leven wilde aanvangen, en zette me zelfs een beetje af tegen de mediawereld. Je groeit daar zo in op, dat het bijna vanzelfsprekend is dat je zelf ook iets in die sector gaat doen. Het was een soort onbewuste rebellie, die pas is weggeëbd toen ik vakantiejobs begon te doen bij Studio 100. Door de week werkte ik op de klachtendienst in Plopsaland, in het weekend ging ik lichtjes verkopen na de shows. Pas toen is de interesse gekomen om ook zelf in die sector te stappen. Ik kan me voorstellen dat mijn initiële besluiteloosheid wel een bron van stress is geweest voor mijn ouders. Daar hebben ze ongetwijfeld van wakker gelegen.

“Mijn vader is een fantastisch klankbord waar Marie en ik allebei gebruik van maken. Als er beslissingen genomen moeten worden, zullen we altijd eerst hem raadplegen, al heeft hij ons altijd aangeraden ons buikgevoel te volgen. Hij vraagt ons soms ook om advies, hoor. Over zijn sociale media, bijvoorbeeld, daar is hij heel onzeker over. Als we kritiek geven, zijn we alledrie heel rechtuit, maar dat kunnen we van elkaar verdragen.

“Marie en ik hebben later ook even met z’n tweeën thuis gewoond. Onze vader woonde toen al het grootste deel van de tijd aan zee, wij bleven achter in Antwerpen. Gelukkig hadden Marie en ik toen heel verschillende levens en zagen we elkaar weinig, want als wij samen thuis waren botste het weleens. Nu zitten wij altijd op één lijn, maar we hebben wel twee heel verschillende karakters. Ik ben heel ordelijk en proper, Marie is wat chaotischer. (lacht) Maar nu we allebei alleen wonen, hebben we daar geen last meer van.

Gekke gewoontes

Viktor over Marie: “Toen Marie en ik in maart samen in lockdown zaten, had ze de gewoonte om tijden het sporten heel luid te zingen. ‘Om te oefenen voor de shows die eraan komen’, zei ze dan.” (lacht) 

Marie over Viktor: “Viktor is heel ongeduldig. Als hij je een bericht stuurt en je antwoordt niet binnen de twee minuten, dan begint hij al vraagtekens te sturen.”   

“De afleveringen van Samson & Marie die binnenkort op Ketnet te zien zijn, heb ik geschreven, net als de vorige vier kerstshows. Bij alles wat ik schrijf, voél ik Marie zo hard. Dat Samson, zo’n iconisch product, nu een samenwerking is geworden tussen ons twee, dat vind ik heel mooi.

“Wij zien onze vader nu vaker dan onze moeder, omdat we voor het werk vaak samen zijn. In de vlog-reeks die ik in de lockdown heb opgenomen, toonde ik voor het eerst een foto van mijn moeder, al blijft ze liefst zoveel mogelijk uit de schijnwerpers. De mensen vergeten weleens dat mijn moeder ook haar hart en ziel in ons gestoken heeft. Ik vond het belangrijk haar eens publiekelijk in de bloemetjes te zetten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234