Zaterdag 10/12/2022

Viki Geunes: "Antwerpen Proeft is het Tomorrowland van de gastronomie"

Foodies opgelet: van 14 tot en met 17 mei kan je naar de intussen al 9de editie van Antwerpen Proeft, het mekka voor

Ook de andere chefs op Antwerpen Proeft verleiden je graag met hun signature dish. Dit zijn onze favorieten:

1. Ceviche van corvina - Wout Bru. Dit kán niet slecht zijn, zeker niet als je weet dat je er nog passievrucht, koriandercress en gefrituurde zoete aardappel bij krijgt.

2. Mosseltjes - L'Épicerie du Cirque en Comptoir. Een Belgische traditional als mosselen mag niet ontbreken op je culinaire trip. Extra lekker: ze worden klaargemaakt met curry, kokos, koriander en pinda's.

3. Huisgelakte pekingeend - Cuichine en Bar Chine. Er mag ook wel een oosters hapje tussen zitten, en dan zeker zo'n smakelijke kwakende klassieker.

4. Surprise - The Jane. Wat Sergio Herman en de zijnen ook uit hun mobiele keuken toveren, lekker wordt het sowieso. Laat je dus gewoon keihard verrassen door hun sexy gerechje.

5. Eclair en macaron - Pierre Marcolini. Voor de zoete goesting moet je bij chocolatier Marcolini zijn. Die maakt speciaal voor Antwerpen Proeft een heerlijke combinatie van een eclair en een macaron.

iki Geunes: "Antwerpen Proeft trekt een heel breed publiek aan, net omdat we ook een heel breed aanbod hebben. Op één dag kunnen de bezoekers verschillende zaken ontdekken, van een gastronomisch hamburgerrestaurant tot een sterrenzaak. Je krijgt echt het beste van wat Antwerpen te bieden heeft, dat maakt Antwerpen Proeft zowat het Tomorrowland van de gastronomie. Plus: de sfeer is heerlijk gemoedelijk. Als je in het zonnetje op het terras kunt zitten... zalig!"

Jullie houden vast aan één hapje per zaak. Dat lijkt me moeilijk kiezen.

"Voor de restauranthouders is het een uitdaging ja, om je hele filosofie in één hapje te steken. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Voor de bezoekers lijkt het me een enorm voordeel, want de chefs doen keihard hun best om hen hun allerbeste gerechtje voor te schotelen. En ze kunnen er véél verschillende proeven." (lacht)

Wil je al iets prijsgeven over jullie gerechtje?

"Toch niet te veel, eigenlijk. (lacht) Je mag erop vertrouwen dat we zoals altijd één product in de kijker zetten en daar iets creatiefs mee doen. Ook wij willen de bezoekers telkens opnieuw verrassen, hé. En dan heb ik het niet over al te complexe combinaties of bereidingswijzen, maar wel over de stijl. We houden van goede basisingrediënten en gaan daar graag mee aan de slag. Zo willen we onszelf blijven uitdagen, om onze geest fris te houden. Zo blijft het boeiend voor ons én onze gasten."

Waarom vind je het zelf zo belangrijk om met

't Zilte op Antwerpen Proeft te staan?

"Ik zou het me niet kunnen voorstellen om er níét bij te zijn. Ons restaurant bevindt zich boven op het MAS, midden in de stad dus. Dan kun je toch niet anders dan zo'n evenement bijwonen? Het blijft toch het grootste culinaire gebeuren in Antwerpen. Bovendien is het voor mezelf ook wel een ideale gelegenheid om eens bij de andere chefs langs te gaan, altijd fijn om te zien wat de collega's klaarmaken."

Je bent nu ereambassadeur. Wat houdt dat in?

"Ik leen mijn gezicht en mijn expertise aan Antwerpen Proeft. Ik geef raad waar ik kan en geld een beetje als visitekaartje. Dat doe ik wel niet alleen, ook Johan Segers, Roger van Damme, Wouter Keersmaekers, Luc Hoornaert en Nathalie Meskens zijn nauw bij het event betrokken. Zo tonen we dat het ons na aan het hart ligt."

Belgen staan bekend om hun liefde voor lekker eten en drinken, merk je dat op Antwerpen Proeft?

"We zijn bourgondiërs, hé. (lacht) Tuurlijk merk je dat, je ziet overal tevreden mensen, op hun eigen tempo aan het genieten van het beste van de stad. Antwerpen leeft, niet alleen op culinair vlak trouwens. In alles voel je dat 't stad vooruitgaat, op het gebied van gastronomie, mode, kunst... Dat maakt Antwerpen ook zo mooi, zo sexy ook. Kom dat gerust ontdekken op Antwerpen Proeft!"

14 tot 17 mei, Waagnatie, 2000 Antwerpen. www.antwerpenproeft.be.

Deze hapjes móét je proeven!

liefhebbers van all things gastronomie. Een van de restaurateurs is Viki Geunes: als chef van 't Zilte én ere-ambassadeur van Antwerpen Proeft kan hij als geen ander de

succesformule verklaren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234