Dinsdag 28/06/2022

'Vijftig tinten grijs' zorgt voor enorme overlast

De Britse kringloopwinkels weten zich geen raad meer met hun voorraden van het boek Vijftig tinten grijs. Ze worden waarlijk overstelpt met de bestseller van E.L. James. In Wales verzoekt een uitbater zelfs zijn klandizie te stoppen met het offreren van exemplaren van de erotische trilogie. Temeer de boeken ook niet gerecycleerd kunnen worden, omdat de Vijftig tinten-exemplaren op een speciale manier gebonden zijn. Ze kunnen daardoor erg moeilijk herwerkt worden tot nieuw papier.

Uitbater Phil Broadhurst van de kringwinkel in Swansea heeft een verklaring. "Nogal wat mensen zijn beschaamd dat ze de boeken gelezen hebben en willen ze zo snel mogelijk zien kwijt te raken", meent hij. "Ze thuis in hun boekenkast te kijk stellen, is blijkbaar geen optie meer. Dus worden ze massaal gedumpt in tweedehandswinkels. Ik vraag met aandrang om hiermee te stoppen", aldus de redelijk wanhopige Broadhurst, die een foto postte van de gigantische bulk Vijftig tinten grijs waarmee hij zit opgescheept.

Jeroen Brouwers blijft (nog) in Zutendaal wonen

De perikelen rond de woning van Jeroen Brouwers in Zutendaal zijn nog niet van de baan. Maar de auteur van De zondvloed en Het hout mag voorlopig nog wel in zijn boswoning blijven wonen. Het hof van beroep in Gent gaat op 10 juni een kalender bepalen voor de rechtszaak tegen Brouwers. De auteur moet zich dan verantwoorden voor inbreuken op de Vlaamse wooncodex. De veelgelauwerde 75-jarige Brouwers kocht het huis in bosrijk gebied in 1993, maar was er zich niet van bewust dat het er zonder bouwvergunning was geplaatst. Twee jaar geleden besliste het hof van beroep in Antwerpen dat de schrijver het huis moest afbreken. Maar het hof van cassatie verklaarde het arrest onwettig. Brouwers' vraag tot verbreking werd afgewezen, terwijl die van de Vlaamse overheid wél werd aanvaard. Het arrest werd daardoor verbroken voor later aangebouwde delen van het huis zoals een terras, een veranda en een afsluiting.

De advocaat van Brouwers hoopt de woning toch mee te nemen als inzet van het totaaldebat, omdat ze volgens hem "onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn". Een uitspraak wordt niet verwacht voor eind 2016.

Telex

►Auteur Walter van den Broeck vierde maandag jl. zijn 75ste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan verschijnt bij uitgeverij Polis een heruitgave van zijn roman Lang weekend, voorzien van een nawoord van Herman Brusselmans. In deze hilarische roman neemt Van den Broeck alles en iedereen op de korrel, te beginnen bij het Vlaanderen van eind jaren 60. Van den Broeck wordt op 28 april uitgebreid gehuldigd met een feest in de Warande in Turnhout.

►De Franse schrijver Alain Decaux is afgelopen weekend op 90-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Parijs. Decaux stond bekend voor zijn resem historische boeken. Hij was sinds 1979 lid van de prestigieuze Académie Française. Hij was ook een notoir tv-figuur met programma's als Alain Decaux raconte en Tribune de l'Histoire. Talloze werken van Decaux groeiden uit tot bestsellers. Hij schreef ook de scenario's voor de films J'ai tué Raspoutine (1967) en Les misérables (1982) in een regie van Robert Hossein.

►Ook de Amerikaanse schrijver Jim Harrison is, op 78-jarige leeftijd, gestorven. Harrison schreef onder andere de bestseller Legends of the Fall die later ook verfilmd werd. Veertien van zijn boeken zijn in meer dan vijfentwintig landen vertaald. Harrison schreef verder poëzie, essays en scripts.

► Wim Brands, de presentator van het gelijknamige boekenprogramma Brands van de VPRO, verdwijnt tot september van het scherm wegens gezondheidsproblemen. Hij wordt vervangen door radiomaker Jeroen van Kan (r.), die bij zijn eerste tv-optreden al meteen veel lof van de twitteraars mocht opstrijken. "Van Kan doet het uitstekend als vervanger van Brands."

►Op de Grote Markt in Antwerpen is in de schaduw van de horeca zowaar ook een nieuwe boekhandel verrezen. Of is het toch eerder een bar? Vorige week vrijdag openden Celine De Cadt en Alex Schuurbiers er hun winkel Kobalt, "een boekhandel waar je iets kunt drinken of een café waar je een boek kunt kopen. Het concept zagen we eerder in San Francisco en Berlijn, maar ook in Antwerpen was er al eentje, de Buchbar", zeggen de initiatiefneemsters in Het Laatste Nieuws.

►Filosoof Ignaas Devisch signeert op zaterdag 9 april, van 16 tot 17u, in de Gentse boekhandel Walry zijn nieuwe uitgave Rusteloosheid. Pleidooi voor een mateloos leven. in zijn boek bestrijdt Devisch het idee dat rusteloosheid een ziekte is van deze tijd: "Al eeuwenlang zoekt de mens een uitweg voor een probleem dat hij zelf veroorzaakt: een te vol leven. Maar is die rusteloosheid werkelijk een probleem of is het juist een van onze voornaamste drijfveren?"

►Ter gelegenheid van tien jaar bibliotheek Permeke in Antwerpen, organiseert Behoud de Begeerte op zaterdag 16 april de Nacht van de Vrouwelijke Stem, gevolgd door een heus Boekenbal. Tijdens het woordfestijn krijgen uitsluitend vrouwelijke auteurs, zangers en opiniemakers de tijd om hun ding te doen. "Soms zoetgevooisd en sierlijk, soms geil en verleidelijk, soms kwaad en geërgerd - maar altijd authentiek en pertinent." Met onder meer Esmé Bos, Charlotte Van den Broeck, Diane Broeckhoven, Elise Caluwaerts, Saskia de Coster, Heleen Debruyne, Gerda Dendooven, Kristien Hemmerechts, Joke van Leeuwen, Rachida Lamrabet, Nikkie Van Lierop, Elisabeth Marain, Carmien Michels, Lize Spit, Lara Taveirne, Maud Vanhauwaert, Ingrid Vander Veken, Niña Weijers ...e.a. Vervolgens loopt het gebeuren naadloos over in een Boekenbal, met enkel vrouwelijke dj's (onder kundige leiding van dj Miss Schwarzkopf) die het vinyl beroeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234