Zondag 16/05/2021

Vijftig procent kans dat Luik in 2017 de wereld op bezoek krijgt

De Luikenaars houden vanavond hun adem in. Dan maakt het Internationale Bureau van de Expo bekend of de stad aan de Maas de Internationale Tentoonstelling van 2017 mag organiseren. De overwinning blijft tot het laatste moment onzeker.

Van op een groot scherm op de Place Saint-Lambert volgen de Luikenaars de ontknoping. Hun uitdager Astana, de hoofdstad van Kazachstan, maakt volgens de organisatie evenveel kans om te winnen. De stad van de Rouches trekt ten strijde met de slogan "De Wereld openstellen, Mensen terug verbinden, Beter Samenleven." Astana's thema is korter en bekt beter: 'Future Energy'.

De Kazachse stad wil zich tijdens de tentoonstelling profileren als een voorstander van groene energie. Als de stad de Internationale Tentoonstelling mag organiseren, zullen hun paviljoenen worden opgetrokken uit zonnepanelen. Windmolens leveren energie en bezoekers rijden met elektrische wagentjes rond. Mooie voornemens, want het bruto binnenlands product (bbp) van Kazachstan wordt grotendeels bepaald door olie, gas en uranium.

Het ecologische thema is duidelijk populair, want ook het programma van Luik heeft een groen tintje. De gebouwen op de site worden na de tentoonstelling van 2017 omgebouwd tot ecologische woonwijken, met energiezuinige huizen en kantoren. "Er was een grote vraag naar dit project", zegt burgemeester Willy Demeyer (PS). "Vooral jonge gezinnen die graag in de buurt van de stad wonen, zijn vragende partij.Dit wooncomplex komt er trouwens ook als Luik de Internationale tentoonstelling niet mag organiseren.

De stad zal de komende jaren sowieso onder handen worden genomen, of Luik nu wint of niet. Het rood-oranje stadsbestuur investeerde al in een station door architect Santiago Calatrava en de luchthaven kreeg uitbreiding. De site van de Internationale Tentoonstelling ligt in het stadsdeel La Coronmeuse. Een stadsdeel dat met een nieuwe tramlijn verbonden is met het centrum. Het ietwat verloederd terrein aan de oevers van de Maas was decor voor de Luikse Wereldtentoonstelling in 1939.

Vorige week gaven de Astana en Luik een laatste persconferentie in de Parijse Grand Palais. Een finaal charmeoffensief, om twijfelende leden van het IBE, Internationaal Bureau van de Expo, te overtuigen. In die raad zetelen 159 landen, maar alleen leden die in 2017 een paviljoen willen inrichten, mogen stemmen.

Kandidaten lobbyen hevig om stemmende landen te overtuigen. "Momenteel zijn onze kansen vijftig procent", zegt burgemeester Willy Demeyer. "Er drie soorten landen, die waarvan we zeker zijn dat ze voor ons stemmen, die waarvan we weten dat ze voor Astana stemmen en zij die nog twijfelen." Hij blijft tot het laatste moment in Parijs om ambassades te bezoeken en onbesliste landen te overtuigen. "Het is een vreselijke strijd. De Kazachen zetten spionnen in en geen van beide partijen verklapt welke landen aan hun kant staan."

Astana heeft als voordeel dat er nog nooit een stad uit Centraal-Azië een internationale expo mocht organiseren. Luik belooft dan weer dubbel zo veel bezoekers beloven dan zijn concurrent.

Naast een internationale reclamecampagne, zette Luik ook een nationaal charme-offensief in. "Ik heb Vlaamse en Waalse collega's gesproken om iedereen achter het project te scharen", zegt Demeyer. "Uiteindelijk gaat het om een nationale kandidatuur."

Ook de Luikse burgers moesten warm gemaakt worden voor het idee. De Rouches deden het gebeuren af als een troostprijs omdat Bergen in 2015 Culturele hoofdstad mag zijn, een titel die Luik ook ambieerde. Bovendien is de Internationale Tentoonstelling minder roemrijk dan de Wereldtentoonstelling. Toch lijken de Luikenaars intussen gewonnen voor het project, zo getuigen de ruim 155.000 mensen die de online petitie ondertekenden om de expo naar Luik te halen.

In totaal verzamelde de stad 6 miljoen euro. Peanuts in vergelijking met een stad als Shanghai, dat maar liefst 55 miljard dollar voor de tentoonstelling van twee jaar geleden neertelde. Het stadsbestuur draagt 750.000 euro bij. En ook het Waals gewest, de provincie Luik en de federale regering deden een duit in het zakje. Het overige geld komt van privépartners als Ethias, Belfius en SN Airlines. Luik becijferde dat de tentoonstelling van drie dagen de Luikse economie met een miljard zal stimuleren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234