Maandag 14/06/2021

Vijftig jaar na de moord: wie er (volgens sommigen) écht achter dood van JFK zit

Kennedy, enkele seconden voordat hij wordt neergeschoten. Beeld screenshot
Kennedy, enkele seconden voordat hij wordt neergeschoten.Beeld screenshot

Exact vijftig jaar geleden, op 22 november 1963, werd de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas neergeschoten door Lee Harvey Oswald.  Twee dagen later werd Oswald vermoord door Jack Ruby, waardoor nooit duidelijk is geworden wat zijn motief was. Tot zover de officiële versie.

Er wordt bijna nergens zoveel over gespeculeerd als over 'de ware toedracht' van de moord op Kennedy. Volgens een peiling van de zender ABC in 2003 gelooft maar liefst 70 procent van de Amerikanen dat er een ander verhaal is. Dat de CIA, de maffia of buitenaardse wezens achter de aanslag zaten.

Zes complottheorieën over de moord op Kennedy op rij.

De Sovjets zitten er achter
Nikita Chroesjtsjov, de toenmalige premier van de Sovjet-Unie, wilde Kennedy uit de weg ruimen na de vernedering van de Cubaanse rakettencrisis. De Sovjet-Unie werd gedwongen haar raketbases op Cuba te ontmantelen. De VS trok op haar beurt raketten die op de Sovjet-Unie gericht waren terug uit Italië en Turkije. Dit werd echter niet openbaar gemaakt, waardoor het leek alsof de Russen een nederlaag geleden hadden. (Daarnaast werd besloten dat Amerika de territoriale integriteit van Cuba zou respecteren, waar de CIA weer niet blij mee was.)

De vrouw van Lee Harvey Oswald was bovendien Russisch en Oswald had de Sovjet-Unie zelf ook bezocht.

Kennedy tekent voor de blokkade op alle militaire goederen naar Cuba. Beeld AFP
Kennedy tekent voor de blokkade op alle militaire goederen naar Cuba.Beeld AFP

De CIA zit er achter
Een favoriete theorie: een tak van de CIA wilde Kennedy uit de weg hebben omdat hij het gevecht tegen het communisme naar hun smaak niet goed aanpakte. Wat niet zou hebben geholpen was de uitspraak van Kennedy: 'Ik wil de CIA in duizenden stukjes versplinteren en deze door de wind laten verjagen.' Een ander motief zou kunnen zijn geweest dat Kennedy van plan was om alle militairen terug te trekken uit Vietnam. De CIA zou het mogelijk hebben gemaakt dat Kennedy in een open limousine door Dalles reed, en met lage snelheid door het schootsveld van de moordenaar werd geleid.

Ook bij andere theorieën, waarin vicepresident Lyndon Johnson, de maffia, of buitenaardse wezens verantwoordelijk waren voor de dood van de president, speelt de CIA een belangrijke rol.

De organisatie heeft op haar website een speciaal plekje ingeruimd om de aantijging te ontkennen. Linkse Europese en later Amerikaanse media zouden de leugen verspreid hebben.

President Kennedy en zijn gezin in Hyannis Port, Massachusetts, in 1962. Beeld EPA
President Kennedy en zijn gezin in Hyannis Port, Massachusetts, in 1962.Beeld EPA

Cuba zit er achter
Niet alleen de CIA en de Sovjet-Unie waren ontevreden over het verloop van de Cuba-crisis: de Cubaanse leider Castro was dat ook. Daarom zou Castro opdracht hebben gegeven voor de moord. Bobby Kennedy geloofde in deze theorie, maar de onderzoekscommissie vond geen bewijs om de Cubaanse regering te verdenken.

De maffia zit er achter
Een andere populaire theorie is dat de maffia van Kennedy af wilde - een organisatie die ook de expertise heeft om belangrijke mensen om het leven te brengen. Hiervoor hadden zij meerdere redenen: Kennedy wilde de georganiseerde misdaad hard aanpakken, en werd hierbij geholpen door zijn broer, hoofdaanklager Robert Kennedy. Daarnaast was Cuba ook voor de maffia een belangrijk motief. Tot de komst van Castro verdiende de maffia veel geld op dit eiland, maar de Cubaanse leider had alle casino's gesloten en maffia het land uitgewerkt. De maffia wilde de CIA graag helpen om Castro's regime omver te werpen, maar Kennedy werkte hier niet aan mee.

De theorie wordt gevoed door het feit dat Jack Ruby, de man die Lee Harvey Oswald vermoordde, banden onderhield met de maffia.

President Kennedy en zijn vrouw Jacky samen met onder anderen de voormalige Cubaanse president Jose Miro Cardona nadat hij de Cubaanse invasiebrigade heeft toegesproken in een stadion in Miami, Florida. Beeld EPA
President Kennedy en zijn vrouw Jacky samen met onder anderen de voormalige Cubaanse president Jose Miro Cardona nadat hij de Cubaanse invasiebrigade heeft toegesproken in een stadion in Miami, Florida.Beeld EPA

Vice-president Lyndon Johnson zit er achter
Het was vice-president Lyndon Johnson, de jaloerse running mate van Kennedy, die opdracht had gegeven om de president te vermoorden. Hij wilde zelf president worden, of zou bang zijn geweest dat Kennedy na de volgende verkiezingen niet met hem verder zou willen. Daarnaast was Johnson in verschillende schandalen verwikkeld die hij graag in de doofpot zag verdwijnen. (Onderzoeken hiernaar werden gestopt toen hij na de dood van Kennedy president werd.) Volgens een opiniepeiling van Gallup in 2003 dacht 18 procent van de Amerikanen dat Johnson bij de moord betrokken moet zijn geweest.

Buitenaardse wezens zitten er achter
Aanhangers van deze theorie geloven niet zozeer dat buitenaardse wezens Kennedy hoogstpersoonlijk vermoord hebben, maar wel dat zij er de oorzaak van waren. De president zou namelijk te nieuwsgierig zijn naar geheime Amerikaanse onderzoeken naar UFO's. De theorie komt voort uit een memo van de president aan de CIA, waarin hij hen vroeg naar alle dossiers over UFO's en of hij over de inhoud ervan bijgepraat kon worden. Deze memo (die nooit is geauthenticeerd en volgens velen nep is) zou Kennedy tien dagen voordat hij werd neergeschoten hebben geschreven.

Lyndon Johsnon zou zelf president hebben willen worden. Beeld EPA
Lyndon Johsnon zou zelf president hebben willen worden.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234