Zondag 21/07/2019

Valproaat

Vijftiental gezinnen overwegen zich aan te sluiten bij klacht rond epilepsiemedicijn

Vier families hebben zich dinsdag in Brussel burgerlijke partij gesteld, omdat hun kinderen autistisch of gehandicapt zijn, nadat de moeders tijdens hun zwangerschap een geneesmiddel in hadden genomen met valproaat. Die actieve stof komt onder meer voor in sommige medicijnen tegen epilepsie. Volgens de Belgische Vereniging van Slachtoffers van Valproaat Syndroom (BVSVS) overwegen nog een vijftiental andere gezinnen zich aan te sluiten in de zaak.

Robin en zijn moeder Nathalie Raemdonck. Robin is autistisch omwille van foute medicijnen tijdens de zwangerschap. Beeld Franky Verdickt

Met de klacht willen de families vooral dat de verantwoordelijkheid voor gebrekkige informatie rond de stof wordt toegewezen. "Het is al sinds de jaren tachtig geweten dat valproaat schadelijke gevolgen kan hebben voor zwangere vrouwen, maar toch is er nooit iets van gezegd", zegt hun advocaat Vincent Lurquin, die spreekt van een "grote onrechtvaardigheid".

Maandag was al in pers verschenen dat de families een klacht zouden indienen tegen onbekenden. "Wegens de media-aandacht hebben gisteren en vandaag al een vijftiental families contact met ons opgenomen. Zij tonen ook interesse om zich burgerlijke partij te stellen in deze zaak", zegt Nathalie Raemdonck, voorzitster van de BVSVS. 

Onder die families zijn ook vijf Vlaamse gezinnen. "Vanaf onze oprichting zijn we al een tweetalige vereniging, maar tot nu toe was het moeilijk om ons verhaal ook in Vlaanderen bekend te maken", zegt Raemdonck. "Dat deze affaire nu ook daar bekendraakt en gezinnen met ons contact opnemen, is dus een goede zaak."

Een van de vier gezinnen die zich dinsdag al burgerlijke partij stelden, is dat van Nathalie Wery, die twee kinderen met een beperking heeft. Zij neemt al sinds ze een tiener was het medicijn Depakine, dat valproaat bevat. "Toen ik eind jaren negentig zwanger was, ben ik naar de dokter gegaan, maar die verzekerde mij dat er geen contra-indicatie was, waardoor ik de behandeling heb voortgezet. Dat terwijl er alternatieven waren zonder valproaat", zegt ze. Het is pas in 2013, na het zien van een televisiereportage, dat ze het verband legde tussen de beperkingen van haar kinderen en haar medicatie.

Wery wil met haar burgerlijke partijstelling vooral dat er erkenning komt voor de betrokken gezinnen en dat zwangere vrouwen die in dezelfde situatie zitten in de toekomst beter worden geïnformeerd.

Abonnees kunnen de getuigenis van Nathalie Raemdonck lezen in de krant van vandaag of in de pluszone van De Morgen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden