Update
Vijfde tweede plaats voor Sagan, winst voor Plaza
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) is voor de vijfde keer in deze Ronde van Frankrijk tweede geworden. De groene trui stortte zich in de overgangsrit van Bourg-de-Péage naar Gap wéérom in een lange onderneming, maar kon het ook dit keer niet afronden. Met een paar tikken op het leeuwenhart rolde hij over de meet - The Wolf of Wall Street achterna. De ritwinst was voor de sluwe Ruben Plaza. De 35-jarige Spanjaard van Lampre reed op het grote mes weg op de Col de Manse en werd in de gevaarlijke afdaling niet meer teruggehaald. Die helling van tweede categorie kon na een onwaarschijnlijke val het Waterloo worden voor nummer zes Geraint Thomas, maar hij bleef als bij wonder ongeschonden.
De Col de Manse was de scherprechter in deze zestiende rit. Op de klim reed Plaza weg uit een grote vluchtersgroep met naast De Gendt, Sagan, Pauwels ook nog onder meer Voeckler, Geschke en Jungels. Een half minuutje op de top was makkelijk weg te werken in de technische afdaling, maar de voorsprong ging naar de minuut. Die kloof in een tiental km overbruggen bleek ook stuntman Sagan te machtig. Ondanks verwoede pogingen, waarin hij met de valpartij flirtte, strandde hij op 30". Alwéér tweede, voor de vijfde keer al. Na Neeltje Jans, Amiens, Le Havre en Rodez nu dus ook in Gap. Tevens zijn tiende topvijfplaats, ploegentijdrit niet meegeteld. Treuren deed de groene trui, na vandaag 89 punten voor Greipel, niet. Zijn vriendin Katarina toverde snel een kamerbrede glimlach op zijn gezicht.
Voor de Belgische tandem in de kopgroep, Thomas De Gendt en Serge Pauwels, was respectievelijk een achtste en dertiende plek weggelegd. Pauwels reed lek op een cruciaal moment en De Gendt wou geen onnodige risico's nemen in de afzink. En terecht zoals u hieronder zal lezen.
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
.@petosagan a trouvé du réconfort derrière le podium / finds some consolations behind the podium! #TDF2015 pic.twitter.com/nuXBMwCtJn
— Le Tour de France (@letour) 19 juli 2015
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Wat Sagan doet is geen afdalen. Het is kunst.
— Thijs Zonneveld (@thijszonneveld) 19 juli 2015
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Wat een atleet @petosagan ! De held van deze ronde!
— Sven Nys (@sven_nys) 19 juli 2015
Thomas slachtoffer van Barguil
Bij de tenoren, die de koplopers tot 20 minuten lieten uitlopen, viel er namelijk wél een slachtoffer. En niet de minste: Geraint Thomas, het nummer zes in de stand en de superluitenant van Froome, werd na een roekeloos manoeuvre van Warren Barguil tegen een betonnen verlichtingspaal geslingerd. Een zware klap, maar de Welshman kon de wedstrijd wél voortzetten. Hij kwam op driekwart minuut van de favorietengroep binnen. "Barguil veegde me weg. Nadien werd ik door een aantal Fransen uit de gracht geholpen en ben ik op een nieuwe fiets terug vertrokken", klonk het.
Joseba Beloki, toen een topper, was in 2003 een ander lot beschoren. De Spanjaard kwam in deze afdaling ten val en brak verschillende botten. Nadien werd hij nooit meer dezelfde. Lance Armstrong belandde in diezelfde fase eveneens in het decor, maar kon zijn hachje redden na een ommetje in het weiland.
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Barguil says sorry to Thomas, says he got a shoulder push first by van Garderen first and lost control on the bend
— the Inner Ring (@inrng) 19 juli 2015
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Geraint Thomas goes down on a tight corner after being hit by an out of control Barguil #TDF2015
— Team Sky (@TeamSky) 19 juli 2015
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Thanks for all your messages guys! All good with me luckily!! Wrong place wrong time I guess...
— Geraint Thomas (@GeraintThomas86) 19 juli 2015
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Big crash for @GeraintThomas86 #hopeheisok pic.twitter.com/mnVT70bKI2
— HCTri (@hctri) 19 juli 2015
Nibali knabbelt aan achterstand
Enkel Nibali deed vandaag een zaakje. Eén kilometer voor de top van de veelbesproken Col de Manse dropte de gebuisde Italiaan, die op 8:17 van geletruidrager Froome stond, nog een bommetje. Het nummer acht in de stand pakte 25 seconden terug op de Brit en de andere tenoren. Een habbekrats. Maar goed. De Haai kan nog bijten.
In de stand behoudt Froome een voorsprong van 3:10 op Nairo Quintana. Tejay van Garderen is derde op 3:32. Morgen staat de tweede rustdag in de Tour op het programma. Daarna volgen de zware Alpenritten.
Kort portret van ritwinnaar Rubén Plaza (Lampre):
Naam: Plaza
Voornaam: Rubén
Geboortedatum: 29 februari 1980
Geboorteplaats: Ibi (Spa)
Nationaliteit: Spanjaard
Lengte: 1m91
Gewicht: 77kg
Teams: Ibanesto (2001-2003), Kelme (2004), Comunidad Valenciana (2005-2006), Caisse d'Epargne (2007), Benfica (2008), Liberty Seguros (2009), Caisse d'Epargne (2010), Movistar (2011-2014), Lampre (sinds 2015)
Palmares:
Eendagswedstrijden:
Nationaal kampioenschap 2003 en 2009
Rittenkoersen:
Ronde van Aragon: etappe en eindzege in 2005
Ronde van Asturië: etappe in 2006
Ronde van La Rioja: eindzege in 2007
Ronde van Portugal: etappe in 2008
Ronde van Valencia: eindzege in 2008
Ronde van Murcia: etappe in 2009
Ronde van Castilië en Leon: etappe en eindzege in 2013
Grote rondes:
Vuelta: etappe in 2005
Tour de France: etappe in 2015