Vrijdag 23/08/2019

Vijf uur opgesloten in vastgelopen Eurostar

Londen

Eigen berichtgeving

Zo'n zeshonderd passagiers hebben vrijdagavond vijf uur lang vastgezeten in een gestrande Eurostar-trein in Groot-Brittannië. Het hogesnelheidsvoertuig was kort na vertrek uit Londen-Waterloo vast komen te zitten op een brug. Reizigers konden daardoor de trein niet verlaten en mecaniciens konden moeilijk bij de trein om de technische problemen te herstellen. De Eurostar is uiteindelijk weer teruggesleept naar het Londense station.

De Eurostar met bestemming Parijs was vrijdagavond net vertrokken toen het voertuig rond half zes vast kwam te zitten op een vijftien meter hoge brug. Dat was waarschijnlijk te wijten aan een probleem met het remsysteem. Door de beperkte bewegingsruimte op de brug was het onmogelijk om mecaniciens het euvel te laten oplossen. Ook konden passagiers de trein niet meer uit.

Uiteindelijk is er rond half elf 's avonds een andere trein gestuurd die vervolgens werd vastgekoppeld aan de Eurostar om zo het defecte voertuig terug te rijden naar Waterloo Station. Reizigers vertelden hoe ze vijf uur lang op elkaar gepakt zaten in de wagons. Doordat de elektriciteit was uitgevallen zaten ze in het donker en konden ze ook niet naar het toilet. Na enige tijd begon het er zo benauwd te worden dat mensen probeerden ramen in te slaan om wat frisse lucht binnen te krijgen. Een persoon zou zelfs een zenuwinzinking hebben gekregen.

Politieagenten die rond negen uur de trein in waren gegaan, vertelden dat ze in de Eurostar voornamelijk woedende passagiers hadden aangetroffen. Reizigers klaagden tegen het Franse persbureau AFP vooral over een gebrek aan informatie. "In het begin hielden ze ons op de hoogte over de technische problemen, maar na twee uur hoorden we niets meer."

De passagiers zijn na terugkomst in Waterloo Station op kosten van Eurostar ondergebracht in hotels. "Wij zullen ook hun kaartje terugbetalen en ze een gratis ticket geven voor een reis met de Eurostar wanneer het hen uitkomt", zei woordvoerster Roya Nasser.

Naar de oorzaak van het incident is een onderzoek ingesteld. Een mogelijkheid is de veelvuldige sneeuwval die het verkeer tussen Londen en het continent het afgelopen weekend behoorlijk verstoord heeft. De sneeuw zou een goede werking van de pneumatische remmen verhinderd kunnen hebben.

Eurostar heeft de afgelopen drie jaar met verschillende problemen te kampen gehad. Zo zorgde een storm in 1999 voor een blokkade van de stroomtoevoer. Het jaar daarop ontspoorde er een trein nabij het Noord-Franse Arras en raakte een andere geblokkeerd in de Kanaal-tunnel. Zowel in 2001 als vorig jaar vielen er verscheidene pannes en kortsluitingen te noteren. (TS)

Remprobleem mogelijke oorzaak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden