NieuwsEnergie
Vijf keer meer premies aangevraagd voor thuisbatterijen
Er zijn in de eerste vier maanden van dit jaar meer dan 5.000 premies aangevraagd voor thuisbatterijen, die door zonnepanelen opgewekte energie opslaan. Dat zijn er meer dan vijf keer zoveel als in dezelfde periode in 2021.
Dat zonnepanelen populair zijn, blijkt niet alleen uit de lange wachttijden, maar ook uit de premieaanvragen voor thuisbatterijen. Die worden immers vaak samen met zonnepanelen geïnstalleerd. Ze slaan door de panelen opgewekte elektriciteit op, zodat de bewoners ook na het verdwijnen van de zon nog een tijd eigen elektriciteit kunnen verbruiken en niet meteen stroom hoeven af te nemen van het elektriciteitsnet.
Zo’n thuisbatterij is behoorlijk duur. Zo’n batterij kost u – plaatsing en btw inbegrepen – minstens 5.000 euro. Voor de krachtigere modellen loopt dat al snel op tot 10.000 euro. Net om die investering toch wat aan te moedigen, voorziet de Vlaamse overheid met Europese steun een premie voor de aanschaf ervan.
Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy (cd&v) vroeg cijfers op bij Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA). Daaruit blijkt dat van januari tot en met april 5.088 installatiepremies aangevraagd werden voor thuisbatterijen in Vlaanderen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 972.
In heel 2021 werden uiteindelijk 18.970 premies aangevraagd, waarvan meer dan de helft in december. Ook dit jaar verwacht Van Rompuy nog een versnelling tegen het einde van het jaar, omdat het premiebedrag jaar na jaar daalt. Dit jaar bedraagt de premie maximaal 1.725 euro.
“De stijgende energieprijzen, maar ook het dalende premiebedrag en de afschaffing van de terugdraaiende teller, zetten Vlamingen aan om te kiezen voor een thuisbatterij”, zegt Van Rompuy. “Daarnaast heeft de technologie van de thuisbatterij duidelijk progressie gemaakt. Er zijn vandaag al degelijke systemen op de markt voor beperktere thuiscapaciteit.”