Dinsdag 19/10/2021

Seksueel misbruik

Vijf jaar na Vangheluwe faalt de aanpak van het Brugse bisdom nog steeds

Bisschop Joseph De Kesel en zijn entourage liggen onder vuur.
Bisschop Joseph De Kesel en zijn entourage liggen onder vuur. "Er is niets veranderd."Beeld BELGA

Een brief van een jonge priester en een nieuwe case waarbij iemand die grensoverschrijdend gedrag vertoonde, mocht blijven. Het toont aan dat er vijf jaar na het ontslag van bisschop Roger Vangheluwe aan de houding van het bisdom weinig veranderd is.

Een brief van een verbolgen jonge priester zorgt voor beroering. Het document, dat deze krant in handen kreeg, belandde vorige maand bij bisschop Jozef De Kesel, de vicarissen en een heleboel medewerkers van het bisdom. Het is een aanklacht tegen de houding van de kerk tegenover slachtoffers van seksueel misbruik, een nijpend gebrek aan transparantie en de gebrekkige medewerking van de kerkelijke instanties aan het gerecht.

De priester, die veel bijval krijgt van andere jonge collega's, is formeel: de richtlijnen die de bisschoppenconferentie en hogere oversten zélf hebben uitgeschreven, worden niet gevolgd. Daarbij verwijst hij nadrukkelijk naar de zaak van priester Daniel D., die vorige maand het nieuws haalde. D. zou twintig jaar geleden verscheidene kinderen hebben misbruikt. Het bisdom wist in 2013 al dat er iets aan de hand was, maar zou de man pas na een nieuwe klacht in januari aan de kant zetten. De reden van zijn ontslag kwam pas vorige maand aan het licht.

undefined

Mantel der liefde

Ook een andere zaak wordt volgens verschillende bronnen al jaren met de mantel der liefde bedekt. In 2004 zou professor C.B. aan het grootseminarie van Brugge aan de kant zijn geschoven na grensoverschrijdend gedrag bij kandidaat-priesters. De man werd daarna aangesteld als adjunct-vicaris voor de jeugd, een functie die hij vandaag nog steeds uitoefent.

Op vraag van het bisdom heeft het Opvangpunt Seksueel Misbruik enkele maanden geleden de kwestie onderzocht. Hun conclusie: "Het betreft een persoonlijke aangelegenheid waarover op het publieke forum niet verder gecommuniceerd moet worden."

Kurt Martens, hoogleraar kerkelijk recht. Beeld rv
Kurt Martens, hoogleraar kerkelijk recht.Beeld rv

Kerkjurist Patrick Degrieck, medewerker van het Opvangpunt, verduidelijkt: "Het ging niet om seksueel misbruik van een minderjarige." "Natuurlijk niet", reageert een insider. "Seminaristen zijn per definitie volwassen. In een rusthuis is het ook onmogelijk om je aan kinderen te vergrijpen. Dat betekent niet dat die man ongestoord adjunct-vicaris voor de jeugd mag blijven."

De nieuwe zaken liggen in de lijn van wat in het najaar van 2014 kwam bovendrijven. Toen raakte bekend dat drie West-Vlaamse priesters nog altijd in functie waren, hoewel het bisdom op de hoogte was van zedenfeiten. Bisschop Jozef De Kesel gaf toe dat er inschattingsfouten waren gemaakt maar benadrukte toen ook dat hij zijn plicht als burger had gedaan.

Nood aan nieuwe wind

"Er is niets veranderd in Brugge", zegt hoogleraar en kerkjurist Kurt Martens. "De mensen die het ten tijde van Roger Vangheluwe voor het zeggen hadden, zitten nog steeds in het zadel. En na vijf jaar kun je niet langer beweren dat bisschop De Kesel hier niks aan kan doen. Hij heeft zijn kans gehad en ze niet gegrepen. Het is hallucinant hoe daders van seksueel misbruik nog steeds een hand boven het hoofd wordt gehouden. De Kesel zou ontslag moeten nemen." Ook andere bronnen erkennen dat er dringend nood is aan een nieuwe wind.

Het bisdom zelf laat weten dat dit niet aan de orde is. De bisschop bevestigt wel dat hij de brief van de jonge priester heeft ontvangen en benadrukt dat hij meteen met hem in gesprek is gegaan. "Over de inhoud van dat gesprek kan ik niet in detail treden."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234