Zaterdag 23/10/2021

Natuurrampen

Vijf jaar na aardbeving Haïti: "10 miljoen ton puin geruimd, maar de nood blijft hoog"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Maandag 12 januari is het vijf jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een zware aardbeving. Verschillende hulporganisaties maken vandaag een stand van zaken op. Vijf jaar na de feiten zetten ze hun werk op het terrein nog steeds voort. Hoewel de zwaarste schade achter de rug is, blijven de noden in het land enorm.

De aardbeving op 12 januari 2010 kostte volgens de autoriteiten aan 200.000 tot 250.000 mensen het leven. Bij de slachtoffers was ook een Belg. 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. De totale schade werd geraamd op meer dan 8 miljard dollar. Het straatarme land werd sociaaleconomisch enkele decennia teruggeslagen. Orkanen en de uitbraak van cholera verergerden de ellende.

Na de feiten kwam een grote hulpactie op gang, ondersteund door solidariteitsacties in vele landen. Ook België stuurde onmiddellijk hulp- en reddingsteams. Verscheidene hulporganisaties en de omroepen startten een nationale actie: 'Haïti Lavi 12-12'.

Erik Todts, directeur van het Consortium 12-12, is momenteel ter plaatse om projecten van de lidorganisaties van 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit en Unicef) te bezoeken.

Het consortium haalde in België een totaal van 25.886.356 miljoen euro op. De middelen hebben, zelfs al hebben ze de algemene staat van het land niet veranderd, wel degelijk levens gered, zegt Todts.

null Beeld PhotoNews
Beeld PhotoNews

Onmiddellijk na de ramp zorgde Caritas International, lid van het consortium, voor de aanvoer van water en voor waterzuivering, de installatie van sanitaire voorzieningen en het leveren van geneesmiddelen en medisch materiaal, alsook van tenten, zeilen, jerrycans en dekens.

In de 10 maanden na de aardbeving behandelde Artsen zonder Grenzen 360.000 patiënten, voerden hun hulpverleners ruim 15.000 operaties uit, deelde de organisatie meer dan 50.000 tenten uit en verschafte ze een half miljoen liter schoon water per dag.

Unicef, dat ook deel uitmaakt van het Consortium 12-12, boekte na de ramp vooral vooruitgang voor kinderen op vlak van onderwijs, voeding, gezondheid en sanitaire voorzieningen. Na de aardbeving werden 225 scholen hersteld en bouwde Unicef 196 semipermanente scholen om de onderbreking van de opleidingen zoveel mogelijk te beperken. Dit jaar kwamen daar nog eens 15 nieuwe scholen bij.

"Tien miljoen ton puin is geruimd. 90 procent van de ontheemden heeft opnieuw onderdak", zegt de organisatie. Toch blijft er werk aan de winkel. Haïti blijft immers één van de armste landen ter wereld. Zeventig procent van de bevolking leeft er in armoede en momenteel verblijven nog zowat 50.000 mensen in opvangkampen.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Door de aardbeving werd twee derde van alle posten, klinieken en ziekenhuizen met de grond gelijkgemaakt en een tiende van de Haïtiaanse medische professionals overleed of verliet het land, zegt AZG. "Ondanks de heropbouw kan de bevolking anno 2015 nog steeds zeer moeilijk aan medische hulp komen."

Nieuw gebouwde ziekenhuizen staan leeg vanwege een tekort aan getraind personeel, medicijnen, fondsen, onderhoudsmiddelen, apparatuur en materiaal. "Gezondheidszorg moet veel hoger op de agenda van de landelijke autoriteiten en hun internationale partners komen. Het budget voor volksgezondheid is klein", luidt het commentaar van de organisatie dan ook.

Een groot probleem in het land momenteel is de voortdurene cholera-epidemie die in 2010 uitbrak. Tot op heden werden in totaal meer dan 705.000 gevallen gemeld, onder hen meer dan 8.500 doden. Nu worden er wekelijks nog gemiddeld 250 gevallen vastgesteld, zegt Unicef. AZG behandelde sinds 2010 al meer dan 204.000 mensen voor de ziekte.

"In de straten van de grote steden zien we een verschil in vergelijking met 2011. Er is minder puin, maar de armoede is gebleven", legt Todts uit vanuit Haïti. "De noden na de aardbeving maken plaats voor een verdere heropbouw. De ontwikkeling op lange termijn en de strijd tegen armoede moeten heropstarten, zoals dat voordien het geval was", aldus nog Todts.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234