Maandag 29/11/2021

Vijf grote kieskringen, vijf titanengevechten

Met de uitbreiding van de kieskringen kunnen de paars-groene regeringspartijen de landelijke bekendheid van hun boegbeelden te gelde maken. Oppositiepartij CD&V hoopt dat vele lokale bekenden samen een grote provinciale score opleveren. Ook binnen de partijen kan een harde strijd ontstaan voor de beste plaatsjes.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

In Limburg, Namen en Luxemburg valt het kiesarrondissement al langer samen met de provinciegrens. De regering-Verhofstadt voert dat systeem nu ook in in de andere provincies. Grote kieskringen maken het in principe gemakkelijker voor kleine partijen om een eerste zetel te behalen. Behalve provinciale kamerlijsten komt er vanaf de verkiezing van 2007 ook een tweede, landelijke, kamerlijst. Hierop kunnen de partijboegbeelden het op landelijk niveau tegen elkaar opnemen met vijftig rechtstreeks verkozen kamerzitjes als inzet. Die tweede kamerlijst neemt zo de rol over van de huidige landelijke senaatslijst.

Vooral zorgen de grotere kieskringen voor een ingrijpende wijziging in de electorale strategie. De greep van de centrale partijtop op de lijstsamenstelling zal toenemen en partijen zullen hun boodschap (nog) meer moeten ophangen aan hun boegbeelden. Behalve tussen de partijen onderling kunnen zich in die partijen zelf interessante gevechten afspelen voor de beste plekjes.

In West-Vlaanderen worden drie kringen (Veurne, Brugge, Kortrijk) samengevoegd. Bij de SP.A is vice-premier Johan Vande Lanotte de onbetwiste nummer een. Hij neemt het op tegen CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck, die voor zijn partij ook de senaatslijst zal trekken, en VLD-minister Marc Verwilghen, die van Dendermonde naar Knokke verhuisd is. Het enige N-VA-boegbeeld, voorzitter Geert Bourgeois, is de vierde topper. Op de tweede rij spelen Yves Leterme (CD&V), Renaat Landuyt (SP.A) en Pierre Chevalier (VLD) mee.

Ook in Oost-Vlaanderen worden drie arrondissementen bijeengevoegd (Gent, Aalst, Sint-Niklaas). Bij CD&V wordt het kiezen tussen Gentenaar Tony Van Parys en de ambitieuze maar gecontesteerde Pieter De Crem. Bij de VLD wordt de strijd geleverd voor de beste plaatsen in het zog van premier Guy Verhofstadt. Herman De Croo lijkt een certitude op twee, maar ook voor onder anderen Fientje Moerman, Geert Versnick, Filip Anthuenis en nieuwkomer Luc Willems (NCD) moet een behoorlijke plaats gezocht worden. VLD-voorzitter Karel De Gucht, ook Oost-Vlaming, trok zich vrijwillig terug. Volgens de laatste berichten zou NCD-voorman Johan Van Hecke evenmin op de Oost-Vlaamse kamerlijst opduiken. Tegen al dat blauwe geweld zal de SP.A wellicht Freya Van den Bossche inzetten.

In de provincie Antwerpen worden de kringen Antwerpen en Mechelen gefuseerd. Mechelaar Bart Somers krijgt voor de VLD-lijsttrekkersplaats wellicht de voorkeur op Hugo Coveliers en Ludo Van Campenhout. De SP.A kan haar voorzitter Patrick Janssens inzetten, terwijl het racistische Vlaams Blok Gerolf Annemans kan koppelen aan Philip Dewinter. Of CD&V voor Marc Van Peel of voor ondervoorzitter Nahima Lanjri kiest, is nog geen uitgemaakte zaak. Aan verkozenen heeft Spirit in deze provincie geen gebrek. Patrik Vankrunkelsven en Margriet Hermans zijn de enigen met appeal in de gehele provincie maar ook Els Van Weert en Fons Borginon rekenen op een herkiezing.

In Vlaams-Brabant worden de kandidaten van Leuven bij die van Brussel-Halle-Vilvoorde gevoegd. Goed nieuws voor de ministers Rik Daems (VLD), Frank Vandenbroucke (SP.A) en Magda Aelvoet (Agalev), die hun actieradius gevoelig uitgebreid zien. Brusselaars Bert Anciaux (Spirit) en Annemie Neyts (VLD) kunnen zich voor het eerst vanuit hun eigen woonplaats aanbieden aan een grote Vlaamse kiesgroep. Herman Van Rompuy mag hier rekenen op de eerste plaats op de CD&V-lijst.

In Limburg verandert er niets. Het rechtstreekse duel tussen de Vlaamse tenoren Patrick Dewael (VLD) en Steve Stevaert (SP.A) wordt er niet minder boeiend om. Bij CD&V moeten Jo Vandeurzen en Theo Kelchtermans stand zien te houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234