Woensdag 28/07/2021

Vijf beursnoteringen verhuizen

van Antwerpen naar Brussel

Sinds gisteren is de beurs van Brussel vijf nieuwe noteringen rijker. Het gaat om aandelen die voorheen in Antwerpen verhandeld werden. De handel op de Antwerpse beurs is met ingang van dit jaar gestopt.

Brussel/Antwerpen.

Eigen berichtgeving

Het belangrijkste aandeel dat naar Brussel overkomt, is ongetwijfeld dat van Anhyp. Deze bank heeft een beurskapitalisatie van 17 miljard. Het was het enige aandeel dat in Antwerpen met een zekere regelmaat verhandeld werd. Met een gemiddelde dagelijkse omzet in december van 4215 stuks (ter waarde van 28,4 miljoen frank) zal dit aandeel op de Brusselse termijnmarkt geen gek figuur slaan. Bovendien wordt verwacht dat de notering in Brussel de belangstelling voor het aandeel nog zal aanwakkeren. Op de termijnmarkt vindt immers een semi-continue prijsvorming plaats, terwijl in Antwerpen sprake was van een single fixing. Dat maakt het aandeel een stuk aantrekkelijker.

Van de drie andere aandelen die hun weg naar Brussel gevonden hebben zijn er twee van holdings. Die van de Fabrieken der Gebroeders de Beukelaar heeft vooral belangen in vastgoed en reclamebedrijven. Deze holding rond de Brusselse makelaar Maurice De Velder heeft als belangrijkste acitiveiten het affichagebedrijf Business Panel, de vastgoedvennootschap DB Invest en de NV De Streep die de reclameruimte in en op de bussen en trams van De Lijn verkoopt. De Beukelaar participeert ook in de regionale omroep ATV en de Regionale Audiovisuele Regie (RAR). De Beukelaar noteert op de contantmarkt met enkele finxing.

De andere holding die naar Brussel gaat is Belreca, een bedrijf uit de invloedssfeer van de familie Van de Put. De New Belgian Real Estate Company of Canada (Belreca) heeft voornamelijk participaties in financiële instellingen, waaronder Anhyp. Het vierde aandeel dat voortaan in Brussel wordt genoteerd is dat van Scheerders Van Kerchove, een producent van bouwmaterialen uit Sint Niklaas met een omzet van een kleine drie miljard en zo'n 700 mensen in dienst.

De omzet in de laatste drie aandelen in Antwerpen was erg beperkt. Van Belreca veranderden bijvoorbeeld in heel 1997 maar 632 aandelen van eigenaar, voor een totale waarde van niet meer dan 1,8 miljoen frank. Een aantal andere in Antwerpen genoteerde aandelen werden zo weinig verhandeld dat de desbetreffende bedrijven besloten hebben de notering te laten schrappen. Het gaat onder andere om de Brasserie de Nice, die bijna volledig in handen is van Heineken. Ook de Unie van Reddings- en Sleepdiensten (URS), Cogeaf, Générale Belge-Argentine en de Société Belge de Prêts Fonciers verliezen hun beursnotering.

De bevek Hermes verhuist wel van Antwerpen naar Brussel. Die haalde vorig jaar een volume van 6415 deelbewijzen ter waarde van 350 miljoen frank. Net als Belreca en Scheerders Van Kerchove wordt Hermes op de Tweede Markt genoteerd.

Voor de beurs van Antwerpen heeft de overheveling van de noteringen niet zo heel veel gevolgen, zegt directievoorzitter Fonne Hendrickx. "Voor 90 procent bestonden onze werkzaamheden al uit dienstverlening aan de leden en beleggers. Dat zal nu 100 procent worden." Antwerpen fungeert bijvoorbeeld sinds drie jaar als loket van de effectenkas CIK en zal verder als voelspriet van de Brusselse beurs werken. Hendrickx en zijn vier medewerkers blijven gewoon in Antwerpen gestationeerd.

(RM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234