Zaterdag 19/06/2021

Vijf Belgen genomineerd voor stripprijzen Angoulême

De jaarlijkse Europese hoogmis van de strip in Angoulême start vandaag. Dit jaar zijn vijf Belgen genomineerd voor de befaamde prijzen. Onder hen de jonge Vlaamse leeuwen Olivier Schrauwen en Brecht Evens. Maar nadat het Vlaams Fonds voor de Letteren twee jaar geleden uitpakte met een expo rond de nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs, wordt aan Franstalige zijde flink teruggeslagen met een gelijkaardig initiatief.

Een van de Franse auteurs zal de hoofdvogel afschieten in Angoulême: Hij of zij krijgt de Grand Prix en mag zich de grote overwinnaar noemen en moet volgend jaar een expo rond zijn werk organiseren.

Dit jaar zijn alle ogen gericht op de retrospectieve van de Fransman Baru, die een expo in het oude Stripmuseum van Angoulême opzette. Veel bezoekers worden er ook verwacht voor de populairste expositie van dit jaar: de werelden van Troy, naar de personages (trollen, tovenaars en ander gespuis) van de Franse successcenarist Arleston. Vanuit Amerika komt een expo rond Snoopy en Peanuts overgewaaid en dan is er nog een tentoonstelling met werken van auteurs uit Hongkong. Daarnaast zijn er de talloze beurzen, signeersessies shows, kleinere expo’s en exclusieve evenementen zoals bijvoorbeeld een onemanshow van De kat-auteur Philip Geluck.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) rolt in Angoulême andermaal met de spierballen. Nadat het VFL in samenwerking met het Brusselse Stripmuseum in 2009, toen Vlaanderen er gastland was, een opvallende expositie rond de nieuwe generatie Vlaamse auteurs had afgeleverd, laat het zich er opnieuw zien. Vandaag begint het VFL alvast met het uitdelen van affiches met een langwerpig beeld van auteur Pieter De Poortere (Boerke), die het verzoek kreeg een tekening te ontwerpen voor de eerste Vlaamse stripmuur in Parijs. Naast zijn eigen personage Boerke, situeerde De Poortere op die affiche/stripmuur ook personages van zijn jonge collega’s als Judith Vanistendael (De maagd en de neger), Olivier Schrauwen (De man die zijn baard liet groeien), Randall. C (Slaapkoppen), Brecht Evens (Ergens waar je niet wil zijn) en Jeroen Janssen (De grote tovenaar). Dat is niet zomaar een beeld zonder inhoud, meent stafmedewerker buitenland van het VFL Els Aerts. “Op de achterkant van die affiche kan iedereen kennismaken met door steun van het Fonds vertaalde boeken die nu al in de Franse strip- en boekwinkels liggen.” Dat zijn er indrukwekkend veel. De inspanningen van het Fonds beginnen hun vruchten af te werpen, zo blijkt.

Succesverhaal

Internationaal zijn de vertalingen van de graphic novels van de jonge Vlaamse honden een klein succesverhaal aan het worden. Aerts: “Tot 2009 waren er met steun van het VFL slechts vijf titels vertaald, sindsdien kwamen daar twintig nieuwe boeken bij. Maar er zijn er nog enkele meer, want niet iedere buitenlandse uitgever maakte de voorbije twee jaar gebruik van onze subsidies. Vlaamse strips in de Engelse taal, dat is opmerkelijk als je weet dat slechts één of twee procent van Engelse publicaties vertalingen zijn van internationale boekenproducties. Brecht Evens, Randall, Judith Vanistendael en Pieter De Poortere zijn dus wel te lezen in het Engels. Ze liggen om een of andere reden goed bij de Britse uitgevers. We zijn onlangs naar Groot Brittannië geweest op uitnodiging van British Council. Er werd bevestigd dat ze naar de eigen markt kijken en niet verder. In dat opzicht zijn vier titels veel. De meest vertalingen zijn evenwel naar het Frans en Italiaans. Minstens tien stripvertalingen zitten op dit moment nog in de pijplijn, zoals de Koreaanse Ergens waar je niet wil zijn of de Engelse editie van De man die zijn haar liet groeien.

Vrijdag is er opnieuw een ‘soirée flamande’, waar mogelijk al geklonken wordt op de zeges van twee Vlaamse auteurs die genomineerd zijn voor de prestigieuze prijzen. Nu De man die zijn baard liet groeien van Olivier Schrauwen en Ergens waar je niet wil zijn van Brecht Evens naar het Frans vertaald worden, kunnen ze genomineerd worden. Beide boeken zijn in het buitenland, met name in Frankrijk, enthousiast onthaald.

Wallonië boven

Uit de Franstalige gemeenschap zijn eveneens twee auteurs genomineerd. David Vandermeulen bracht bij de Franse uitgeverij Delcourt een indrukwekkende graphic novel uit over Fritz Haber, de uitvinder van Zyklon B. Dominique Goblet maakte samen met haar dochter Nikita Fossoul een reeks zelfportretten, waaraan ze jaren hebben gewerkt.

Op deze editie is er bovendien 350 vierkante meter vrijgemaakt voor de expo ‘Génération spontanée: La nouvelle bande dessinée Belge francofone’. De Brusselse galeriehouder Jean-Marie Derscheid bract 21 auteurs van de bekende stripcollectieven La Cinquième Couche et L’Employé du Moi en Frémoc samen. Onder hen Goblet en Vandermeulen, maar ook Thierry Van Hasselt, Olivier Deprez en Eric Lambé. Curator Derscheid: “De bedoeling is om aan te tonen dat de nieuwe generatie zich niet enkel richt naar de strip als die van Hergé of Franquin, maar hun inspiratie ook halen uit muziek, literatuur, film en andere cultuurtakken.”

Zondagnamiddag moet duidelijk worden of een van de vijf Belgen er in geslaagd is de overwegend Franse jury te overtuigen van hun talent en werken. Wordt vervolgd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234