Maandag 25/10/2021

Vieze gedachten

Volgende week dinsdag vindt de 37ste Nationale Vrouwendag plaats in Mechelen. Ondergetekende is in dubio of ze al dan niet zal gaan. Het thema 'Over mijn lijf' mag dan misschien maatschappelijk verantwoord zijn, sinds ik een aantal weken geleden iemand van het Vrouwen Overleg Komité (VOK) bezig hoorde in het Eénprogramma Volt, is mijn goesting een beetje over.

Aan de discussietafel zat namelijk ook Europees kampioene paaldansen Gwendy Bosmans. Ze gaf onlangs een initiatieles in een middelbare school, en dat kon niet volgens het VOK. Van het daaropvolgende debat werd ik echt knorrig. Paaldansen brengt jonge mensen op vieze gedachten in deze oversekste tijden, vond het VOK. Dat is een beetje een naïeve kijk op de samenleving en op tieners in het bijzonder, als u het mij vraagt. Ik kan me vergissen, maar ik denk niet dat seksueel actieve tieners veel nodig hebben om aan seks te denken, laat staan een paal. Kun je hun seksdrive stoppen? Nee, maar je kunt hen wel informeren over seks, over hun lichaam. Ik zou zelfs durven zeggen dat het geen kwaad kan om de dingen bij naam te noemen. Voor mijn part integreer je lessen 'etiquette tussen de lakens' als het over seksuele opvoeding gaat. Kwestie van vriendelijk en beleefd te blijven.

In die zin lijkt paaldansen me zelfs een fantastisch idee om jonge meisjes vertrouwder te maken met hun lichaam. Als je trots bent op iets, spring je er ook respectabeler mee om. Het ziet er zelfs leuk uit om te doen, dat paaldansen. Het doet me denken aan circuskunsten. Maar nee, volgens het VOK is het beter om te voorkomen dan te genezen. Alles moet in een hokje, want wie weet tot wat voor verderfelijke toestanden al die nieuwe denkbeelden leiden?

Het VOK zou beter verstandige conclusies trekken, in plaats van betuttelend met het vingertje te staan zwaaien. Leer zo'n jong meisje zelfstandig te denken, verder te kijken dan haar neus lang is. En ook dat er verschillende waarheden zijn. Dat mondigheid gevat kan, dat je weerbaar kunt zijn zonder te verzuren. En als we dan toch bezig zijn, dat je je voor bedtijd altijd moet afschminken.

Mijn hart gaat dus uit naar de paaldanskampioene die zich niet in een hokje laat duwen, maar op een positieve manier haar geliefkoosde sport net uit dat hokje wil halen. Ze laat zich geen labels opplakken, en zo hoort het ook. Het is nog niet zo heel lang geleden dat vrouwen zoals zij opgesloten werden in het gekkenhuis. Reden: onhandelbaar. Diagnose: getikt. Tenzij ze, als ze het geluk hadden over artistiek talent te beschikken, bewust uit de maatschappij stapten en kozen voor een leven als artiest. We zouden bijna vergeten dat vrouwelijke artiesten volgens de goegemeente per definitie licht van zeden waren. Terwijl ze nu rolmodellen zijn, wier mening over van alles en nog wat wordt gevraagd.

Gelukkig worden we hier vandaag niet meer opgesloten als we lastig zijn of "een beetje kriegel of hysterisch", zoals Veerle Dobbelaere het stelt in het interview over vrouwen en waanzin dat u op de volgende pagina kunt lezen. Hopelijk blijft dat zo. Na de recente censuurdebacles, of zelfs het paaldansdebat, durft een mens al eens te denken dat we achteruitgaan in plaats van vooruit. Hoe kunnen we vrij blijven als het over meningsuiting gaat? Dat is nog eens een thema om over na te denken op de Vrouwendag. Kunnen we meteen ook nog eens de regels van de etiquette doornemen. Kwestie van vriendelijk te blijven, ook als we elkaar beledigen. Dat zou de wereld nog een tikje vrouwelijker maken.

Cathérine Ongenae

Reacties? Mail naar wax@demorgen.be

Mijn hart gaat uit naar de paaldanskampioene die zich niet in een hokje laat duwen, maar haar geliefkoosde sport net uit dat hokje wil halen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234