Zaterdag 05/12/2020

Vierduizend studenten gaan langs bij psycholoog

Beeld UNKNOWN


Meer dan vierduizend Vlaamse studenten belanden op de bank bij de psycholoog. De hulpverleners kunnen de vraag vaak niet aan en zetten jongeren op wachtlijsten. 'Om de instroom te verwerken, bieden we hulp in groepen.'

Een op vijfentwintig studenten kampt met psychologische problemen en zoekt daarvoor hulp. Van de 105.819 studenten aan de universiteiten en de Antwerpse hogescholen gaan er 4.195 langs bij een psycholoog of psychiater. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de hoger onderwijsinstellingen. De Associatie Universiteit Antwerpen en de KU Leuven krijgen daarbij de meeste hulpvragen te verwerken: 1.800 om 1.256.

Faalangst
Het aantal jongeren dat aan de alarmbel trekt, neemt ieder jaar toe. Depressies en angststoornissen komen het vaakst voor, gevolgd door faalangst en uitstelgedrag. Paul Van Royen, decaan van de Antwerpse faculteit geneeskunde en voorzitter van het hulpverleningsnetwerk Psynet: "We zien fors meer studenten met eerder gedetecteerde problemen, zoals adhd of autismespectrumstoornis. Door zich te laten diagnosticeren, krijgen zij een speciaal statuut. Op die manier hebben zij recht op gespreide examens of krijgen ze meer tijd om een proef te voltooien."

Het psychotherapeutisch centrum van de KU Leuven merkt ook dat er meer en meer studenten met een aandachtsstoornis aankloppen. "Dat past binnen de modetrend in de geestelijke gezondheidszorg", zegt psychotherapeut Hugo Lietaer. "We kunnen de vraag naar diagnostiek op dat vlak niet aan. We proberen wel meer te doen dan alleen de diagnose te bevestigen. Soms gebeurt het dat we ze afzwakken of nuanceren. Adhd op de de lagere school is immers niet hetzelfde als adhd op de universiteit."

Prestatiegericht klimaat
Bijna elk jaar moeten de universiteiten bijkomende psychologen inzetten. "In de periode voor kerst neemt de drukte toe", verklaart Lietaer. "We werken met tien therapeuten, maar toch is er op dit moment een wachtlijst van dertig studenten. Daarom bieden we hulp in groep aan."

Een recept dat ook de Universiteit Gent toepast. De dienst studiebegeleiding organiseert dertig keer per jaar faalangst- en uitstelsessies. Studentenpsychologe Annick Eelbode: "Dat zijn telkens klassen van twintig tot vijfentwintig studenten. Op die manier kunnen we hen toch helpen. Het zou natuurlijk fijner zijn als er meer psychologen waren, want dan zouden we individueler en dus gerichter kunnen werken. Nu is dat soms onmogelijk."

Toch leeft bij de universiteitspsychologen de vrees dat meer personeel onvoldoende zal zijn. "Er is sprake van een maatschappelijk probleem", zegt Van Royen. "Moeten alle diagnoses wel gesteld worden of zijn ze veroorzaakt door een te prestatiegericht klimaat?" Lietaer meent dat vooral de drempel is verlaagd. "Er is overdiagnostisering, maar ik heb tegelijkertijd het gevoel dat er buiten nog veel studenten rondlopen die onze hulp nodig hebben."

Soms komen de psychologen dan ook te laat. De KU Leuven krijgt ieder jaar twintig tot dertig meldingen van zelfmoordneigingen. "Denk daarbij ook aan mensen die absoluut niet meer functioneren en de hele dag in bed liggen", zegt Lietaer. "We schakelen dan de spoeddienst van het UZ Gasthuisberg in. Als het misgaat, gaat het doorgaans om jongeren die niet tot bij ons zijn geraakt."

Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234