Donderdag 23/01/2020

Dieselwagens

Vier wereldsteden doen binnen tien jaar diesels in de ban

Een autovrije dag in Parijs om luchtvervuiling tegen te gaan. Beeld Reuters

Vanaf 2025 zijn dieselvoertuigen verboden in Parijs, Mexico-Stad, Madrid en Athene. Dat hebben de burgemeesters van deze vier steden afgesproken bij een tweejaarlijks internationaal overleg in Mexico. Over tien jaar komt er geen dieselauto of vrachtwagen hun stad meer in.

Met het verbod willen de burgemeesters de luchtkwaliteit in hun steden verbeteren. Dat is volgens hen hard nodig: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat jaarlijks drie miljoen mensen sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling. 

Diesel is onder Europese politici in korte tijd veranderd van lieveling naar paria. Brussel stimuleerde sinds vijftien jaar het gebruik van dieselmotoren in personenauto's, omdat de brandstof minder CO2 per kilometer uitstoot, wat Europa helpt klimaatdoelstellingen te halen. De helft van de Europese auto's heeft een dieselmotor, al is de trend sinds dit jaar dalend.

Het gunstige dieselgesternte ging gepaard met steeds strengere uitstootnormen. Wat betreft fijnstof is die opzet geslaagd. Diesels stoten door de invoering van verplichte roetfilters veel minder fijnstof uit dan vroeger. Maar het dieselschandaal bij Volkswagen maakte duidelijk dat voor schadelijke stikstofoxiden de strenge normen in de praktijk bij lange na niet worden gehaald. Hoewel dieselauto's volgend jaar ook in de praktijk op uitstoot wordt getest, hebben burgemeesters hun geloof in de auto-industrie verloren en willen ze een ban op de brandstof.

Niet geschikt

Opmerkelijk is dat de vier steden ook vrachtwagens willen gaan weren. Als die plannen concreet worden, moeten over acht jaar alle lading uit grote trucks worden overgeheveld naar elektrische voertuigen, die de spullen verder de stad in brengen. Het is niet te verwachten dat grote trucks tegen die tijd al massaal op andere brandstof dan diesel zullen rijden.

Waar de kans groot is dat dit bij een flink deel van de nieuwe personenauto's in 2025 wel lukt (Volkswagen verwacht tegen die tijd een op de drie personenauto's met een accu uit te voeren), is accutechnologie niet geschikt voor zwaar internationaal transport. Hoewel er al volledig elektrische vrachtwagens zijn, kunnen die op accu's slechts kleine afstanden overbruggen. Overigens zijn moderne dieseltrucks, in tegenstelling tot personenauto's, wel schoon.

Impuls

Als andere steden de maatregel volgen, wordt het klimaat voor diesel een stuk vijandiger. Steden kunnen er zo voor zorgen dat de omwenteling naar schonere transportvormen versnelt. De plannen betekenen mogelijk ook een impuls voor de opkomst van trucks met een brandstofcel. Waterstof als energiedrager wordt gezien als een kanshebber om het zware vrachtverkeer te vergroenen, maar komt tot nu toe niet erg van de grond, vooral vanwege de gebrekkige infrastructuur. Het tanken van waterstof kan in Europa nog maar mondjesmaat, al werkt bijvoorbeeld Shell in Duitsland aan de bouw van vierhonderd waterstoftankstations.

Parijs nam eerder al stappen om vervuiling door diesels te beperken. Zo laat de Franse hoofdstad geen voertuigen toe die voor 1997 zijn geproduceerd en worden de beperkingen op diesel daar de komende jaren strenger. In Duitsland proberen veel steden eveneens het gebruik van dieselauto's in te perken, en ook daar worden de normen strenger. In september bepaalde de rechtbank in Düsseldorf dat de stad mogelijk een compleet verbod moet instellen omdat de lucht er nog steeds niet schoner wordt. Lokale autoriteiten kregen van de rechter tot oktober volgend jaar om met een verbeteringsplan voor de luchtkwaliteit te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234