Italiaans referendum

Vier vragen over financiële reacties na Italiaanse 'no'

Analyse. De beurs kan wel wat hebben

- Peter de Waard - Bron: Volkskrant

Bij elke populistische triomf opnieuw wordt op voorhand een bloedbad op de beurzen voorspeld. Maar steeds komen de financiële markten met de schrik vrij.

1 ► Referendumaffiches met premier Renzi, die een 'no' te slikken kreeg. Toch vallen de gevolgen voorlopig mee. © AP

Op de dag na de verrassende zege van het brexitkamp op 23 juni kelderde de AEX-index in de vroege ochtend nog met 8 procent, maar sloot uiteindelijk 'slechts' 5 procent lager. Een week later was het verlies al weggewerkt.

Toen Trump de presidentsverkiezingen in de VS won, daalde de AEX in de vroege ochtend nog met 3 procent, om die dag met winst te sluiten. En nadat Matteo Renzi zondag het referendum in Italië had verloren, leden alleen de beurzen in Azië 's nachts verlies. De AEX-index opende 0,4 procent hoger.

1. Schrikken de beurzen niet meer van populistische triomfen?

Wie als belegger een half jaar geleden had geweten dat Groot-Brittannië de EU zou verlaten, Donald Trump de nieuwe president van de VS zou worden en de Italiaanse premier Renzi zou aftreden nadat het referendum over de grondwetsherziening was verloren, zou zijn aandelen hebben verkocht en zijn hele vermogen hebben ingezet op ineenstorting van de beurzen.

nieuws

zine