Dinsdag 29/11/2022

Vier tips om te sparen voor je kinderen

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Eerste of plechtige communie gedaan of lentefeest gehad en wat zakgeld gekregen? Of op eigen initiatief wat spaarcentjes verzameld? Hoe zorg je er vervolgens voor dat het geld van het jonge volkje ook nog wat opbrengt?

1. Geboortespaarrekening of jongerenspaarrekening

Spaargeld brengt maar weinig op, maar voor jonge klanten willen banken en verzekeraars wel een extra inspanning doen. Op zogenaamde geboortespaarrekeningen of jongerenrekeningen geven ze een hogere intrestvoet dan op spaarrekeningen voor volwassenen. De leeftijd waarmee iemand ophoudt om jongere te zijn, varieert per bank. Bij Triodos is dat bijvoorbeeld 18 jaar, bij Fintro loopt het op tot 30 jaar.

De voorwaarden die momenteel worden geboden op geboorte- of jongerenspaarrekeningen vind je hier.

2. Spaarplannen

Wie op regelmatige basis een bedrag opzij wil zetten voor zijn kinderen kan dit doen via een spaarplan, waarbij elke maand via een doorlopende opdracht een bepaald bedrag wordt overgeschreven naar een spaarrekening. Een aantal banken bieden hiervoor specifieke spaarrekeningen aan.

Zo geeft Deutsche Bank op haar DB Saving Plan een basisrente van 0,90% en een getrouwheidspremie van 0,30% op een spaarrekening waarop maandelijks via een permanente opdracht wordt gestort. Er is wel een maximum van 500 euro per maand. Verwante formules vind je onder meer in de Step-Up-spaarrekening van Beobank en het Tempo Sparen bij ING.

Meer spaarplannen en meer info vind je hier.

3. Tak21-spaarverzekeringen

Er kan ook gespaard worden bij de verzekeraars, bijvoorbeeld via een tak21-spaarverzekering. Dat is een formule met een gegarandeerde basisrente, waarop je eventueel nog een winstdeelneming kan krijgen als de financiële markten en de resultaten van de verzekeraar dat toelaten. Als de rekening minstens acht jaar wordt behouden, moet geen roerende voorheffing worden betaald op de intresten. Een specifiek aanbod voor jongeren is de Yongo-spaarverzekering van AG Insurance.

Een overzicht van andere tak21-spaarverzekeringen vind je hier.

4. Voorhuwelijkssparen

Ten slotte kunnen jongeren aan voorhuwelijkssparen doen bij enkele mutualiteiten. Het bestaat erin dat ze jaarlijks 18 euro tot 48 euro storten. Het bedrag kan worden opgevraagd als ze trouwen of gaan samenwonen. Ze ontvangen dan bovenop hun spaarinspanningen een premie van 120% tot 125%. Maximaal loopt dit tot hun dertigste verjaardag. Zijn ze dan niet gehuwd of wonen ze dan niet samen, dan ontvangen ze een lagere vergoeding.

Het product wordt onder meer nog aangeboden door het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Bond Moyson in Oost- en West-Vlaanderen en de Socialistische Mutualiteit van Brabant. Een aantal andere ziekenfondsen zoals CM en Partena bieden sinds 2011 geen nieuwe contracten meer aan.

Lees op Spaargids.be ook:

- Tien mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen
- Getrouwheidspremie heeft grootste impact op opbrengst van je spaarrekening
- AG Insurance lanceert met Yongo aantal tak21-spaarverzekeringen voor kinderen

undefined

Bron: Spaargids.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234