Maandag 20/05/2019

Ouderschapsverlof

Vier schooljaren elke woensdagnamiddag vrij? Binnenkort kan het

Beeld ANP

Wie een halve dag ouderschapsverlof per week wil opnemen zal dat binnenkort kunnen. Een wetsvoorstel daarover was maandenlang geblokkeerd in het parlement, maar de meerderheid staat nu op een zucht van een akkoord.

Enkel op woensdagnamiddag thuisblijven voor de kinderen via ouderschapsverlof. Of nog: één dag om de twee weken niet gaan werken omdat de kinderen in het nieuw samengestelde gezin die week thuis zijn. Op dit ogenblik is zoiets niet mogelijk, maar meerderheidspartijen in het parlement brengen daar binnenkort verandering in. 

Elke moeder en vader kan op dit ogenblik vier maanden ouderschapsverlof opnemen. Mensen kunnen de hele periode thuisblijven, maar ze kunnen er ook voor kiezen om vier vijfde te gaan werken gedurende twintig maanden. Het systeem is populair: in 2016 maakten 143.000 mensen er gebruik van, onder wie zowat 100.000 vrouwen.

Nu wordt het mogelijk om voor één tiende ouderschapsverlof op te nemen, zijnde een halve dag per week of een dag om de veertien dagen. Op die manier kan iemand veertig maanden iedere woensdagnamiddag thuisblijven. Dat komt neer op vier volle schooljaren, op voorwaarde dat die persoon in juni en augustus voltijds werkt. De werkgever moet wel steeds zijn fiat geven.

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri lanceerde het voorstel al in de zomer van 2016. Ondanks de steun van N-VA en Open Vld geraakte het niet goed­gekeurd, omdat het gekoppeld werd aan andere maatregelen. Nu is een doorbraak vlakbij, klinkt het bij alle meerderheidspartijen. Volgende week moet alles beklonken zijn.

De andere wetsvoorstellen gingen over het adoptie- en het pleegverlof. Een koppel dat een kind adopteert of een pleegkind voor een lange periode in huis neemt, zal op termijn zeventien weken verlof kunnen genieten. Elke partner krijgt zes weken, de andere vijf zijn vrij te verdelen. Ook daarover bestaat consensus.

Winkels open op zondag

Het grote struikelblok was echter een voorstel dat Vincent Van Quickenborne (Open Vld) toevoegde aan het pakket. Hij werkte een regeling uit waarin winkels aan de kust en in toeristische zones elke zondag de deuren zouden kunnen openen. Omdat de nieuwe verlofregelingen geld kosten, moest er ook een maatregel komen die geld in het laatje brengt, was het idee. CD&V ging echter dwarsliggen. En zolang daar geen akkoord over was , bleven alle andere voorstellen liggen.

Na intens overleg net voor de kerstvakantie is een oplossing plots dichtbij gekomen. “Over de algemene principes zijn we het eens”, zegt Lanjri. De winkels in toeristische zones zullen elke zondag van het jaar kunnen openen, allicht op voorwaarde dat de werknemers minimaal dertien zondagen vrijaf krijgen. In Nederland geldt al een gelijkaardige regeling. “Nu zijn we alles technisch aan het uit­werken”, zegt Lanjri. “Helemaal rond is het niet. Voor ons blijft het een absolute voorwaarde dat geen enkele werknemer erop achteruitgaat.”

Kamerlid Jan Spooren (N-VA) is opgelucht dat het pakket aan maatregelen gedeblokkeerd zal worden. “Zo bewijzen we dat het parlement wel degelijk de bakens kan verzetten.” Ook Open Vld’er Egbert Lachaert gaat uit van een snelle doorbraak. “Iedereen is het hier over eens, alle partijen hebben hieraan samengewerkt. Ik begrijp niet waarom CD&V nog zo lang treuzelt.” 

De parlementsleden willen daarna voortgaan op hun elan.  Zo willen CD&V en N-VA het mogelijk maken om ook voor kortere periodes ouderschapsverlof op te nemen, nu is dat één maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.