Zondag 18/04/2021

Vier prijzen en een C4@2 INTRO REPO:De Vlaamse regering zette Rudy Aernoudt in september aan de deur. Officieel omdat hij zijn werkgever een keer te veel tegen de kar had gereden, volgens hemzelf omdat hij als klokkenluider wantoestanden op het kabinet-Mo

undefined

Topambtenaar Rudy Aernoudt bekocht ontslag Moerman met eigen ontslag

DOOR JEROEN VERELST / foto yann bertrand

Aernoudt zit dezer dagen aan de kust uit te blazen. Even stoom aflaten na een bijzonder bewogen 2007. De voorbije maanden sprak hij over zijn stokpaardje innovatie op conferenties in Tripoli, Barcelona, Parijs... De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vroeg hem om in Berlijn een boom op te zetten over het aanwakkeren van ondernemerschap. Niet meteen het parcours dat je zou verwachten van een doorsneewerkloze.

"Mijn ontslag heeft mijn reputatie niet aangetast", benadrukt Aernoudt. "(lacht) Ik noem 2007 altijd mijn 'jaar van de vijf prijzen'. De optimistenliga heeft mij uitgeroepen tot ideale premier, ik heb van B-Plus de prijs voor politieke moed gekregen, de Franstalige gemeenschap heeft mij de Condorcet-Aronprijs van de democratie gegeven en de Europese Commissie heeft mijn economische plan voor Wallonië bekroond. Dat zijn er al vier. De vijfde prijs was mijn C4.

"Wie tussen de lijnen leest, merkt meteen dat die niets te maken had met mijn functioneren. Twee maanden eerder had ik nog een positieve evaluatie gekregen. Nee, ik moest weg omdat de Vlaamse regering wist dat er een bijzonder bezwarend rapport zat aan te komen voor Moerman. Met mijn ontslag hoopten ze de meubelen alsnog te kunnen redden. Het heeft niet mogen zijn."

Even recapituleren. Tot september stond Aernoudt aan het hoofd van het departement Economie, Wetenschap, Innovatie van de Vlaamse Gemeenschap. Daarvoor was hij kabinetschef van Vlaams minister Fientje Moerman, die hem wegplukte bij haar Waalse collega Serge Kubla. Op voordracht van Moerman ging hij twee jaar geleden het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse gemeenschap leiden. Daar aanbeland trok hij naar de Vlaamse ombudsman met een aantal malversaties op het kabinet-Moerman. Het onderzoek dat er kwam na de onthullingen van klokkenluider Aernoudt leidde uiteindelijk tot het ontslag van de liberale minister.

Aernoudt is nog niet op zoek naar een nieuwe job. Hij wil eerst afwachten hoe zijn beroep bij de arbeidsrechtbank uitdraait. "Ze zochten een stok om me mee te slaan, maar ze hebben alleen een dun takje gevonden. De officiële reden - een interview in Le Soir waarin ik zeg dat de Vlaamse regering overbodige structuren creëert en een internetpetitie om mij tot premier te kronen - weegt zo licht dat ik wel gerechtelijke stappen móést zetten. Er bestaat ook nog zoiets als de wet. Je kunt niet zomaar iemand op straat zetten omdat hij een te grote muil heeft, zo werkt het niet. Binnen een paar maanden heb ik uitsluitsel. Ik ben er gerust op. Ofwel krijg ik een schadevergoeding, ofwel geven ze me mijn job terug."

"Of Moerman ooit nog terugkeert, zou ik echt niet kunnen zeggen. In de politiek kun je niets uitsluiten, bij de Waalse socialisten heb ik ook al een paar miraculeuze verrijzenissen gezien. Alles hangt af van haar partij. Die heeft haar na haar ontslag niet afgebrand, maar dat is natuurlijk enkel het officiële verhaal."

Na zijn ontslag, en ook daarvoor al, werd er druk over gespeculeerd dat Aernoudt zelf in de politiek zou stappen. De oorlog van Jean-Marie Dedecker tegen Moerman, mét interne info en mails die hem werden aangeleverd door het kamp Aernoudt, voedde de geruchten alleen maar. "Voor alle duidelijkheid: ik heb nooit gesprekken gevoerd. Maar ik sluit niets uit. Ik positioneer me al mijn hele carrière lang waar ik denk dat ik een zekere impact kan hebben. Eerst was dat in Europa, dan in Wallonië, de laatste jaren was het in Vlaanderen."

Aernoudt schreef vanuit zijn persoonlijke ervaringen verschillende boeken over de relatie Vlaanderen-Wallonië. Hij was dan ook een aandachtige toeschouwer tijdens de ellenlange formatie en een veelgevraagde gast in communautaire debatten. "De politieke crisis zag je zo aankomen. Vlaamse politici met zero nationale ervaring die hun regionale belangen door de strot van de Walen willen ramen, dat moest fout aflopen. Je moest geen helderziende zijn om dat te voorspellen. Ik heb ook nooit een goed oog gehad in Leterme als formateur. Ik ken hem. Een bespreking die je makkelijk in tien minuten kunt afronden, duurt bij hem steevast drie uur. Die man kan simpelweg geen vergaderingen leiden. (fijntjes) Zoals op Hertoginnedal duidelijk is gebleken."

"Ik betwijfel of ik zou kunnen functioneren in de politiek. Ik heb vijf jaar filosofie gestudeerd, ik kan ethiek en politiek niet loskoppelen. In Vlaanderen is dat een bijzonder moeilijk huwelijk. Het politieke toneel is een broeinest van hypocrisie. Na mijn ontslag hebben verschillende politici me gebeld: "Rudy, we staan honderd procent achter jou, je ontslag was onterecht. Maar zeg het tegen niemand hé." Die mentaliteit. Wat wil je ook: alle grote partijen zitten samen in het bad, er is amper oppositie die naam waardig. Ze houden elkaar in stand, ze zoeken voortdurend naar evenwichten. 'Als wij een vertegenwoordiger in raad van bestuur x krijgen, mag jij er één aanduiden voor raad y.' Zo werkt het. De ombudsman heeft in zijn verslag duidelijk gesteld dat de malversaties op het kabinet Moerman geen alleenstaand geval waren. Maar niemand voelt zich aangesproken. Ze schieten liever op de boodschapper.

"Een voorbeeld: acht maanden geleden hebben mijn medewerkers en ik geconcludeerd dat Vlaanderen mijlenver achterophinkt op het vlak van innovatie. Dat mocht ik niet zeggen. Minister-president Yves Leterme maakte mij uit voor nestbevuiler, ik sprak oppositietaal. Nu stel ik vast dat zijn opvolger Kris Peeters net hetzelfde zegt, en benadrukt dat Vlaanderen een forse inhaalbeweging nodig heeft als het op innovatie aankomt. Tja. Wie de boodschap steelt, moet blijkbaar eerst de boodschapper lynchen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234