Zaterdag 04/07/2020

Update

Vier personen opgepakt na huiszoekingen bij transportbedrijf Jost International

Beeld anp

Zo'n 80 speurders van de federale gerechtelijke politie en 40 leden van de verschillende sociale en fiscale inspectiediensten hebben vandaag een 20-tal huiszoekingen uitgevoerd bij het transportbedrijf JOST International, in een onderzoek naar grootscheepse sociale fraude. Daarbij zijn vier personen opgepakt, zo meldt het federaal parket. De vier worden vandaag ondervraagd en zullen in de loop van de dag voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Luik. Ze worden verdacht van sociale fraude, mensenhandel en criminele organisatie.

"Het federaal parket heeft zich geëngageerd om de strijd aan te binden met de ernstige en georganiseerde sociale fraude", meldt het federaal parket in een persbericht. "Dit behelst ook vormen van fraude waarbij misbruik wordt gemaakt van de Europese regels betreffende grensarbeiders, wat aanleiding kan geven tot ontwrichtende praktijken van sociale dumping, onder andere in de sector van het vervoer van goederen over de weg. Bij sociale dumping kan er ook sprake zijn van mensenhandel, wat ook tot de opdrachten van het federaal parket behoort."

Het is in dat kader dat het onderzoek naar het transportbedrijf JOST International zich inschrijft. Dat onderzoek is in handen van een onderzoeksrechter in Luik en volgens het federaal parket is er mogelijks sprake van een criminele organisatie. In de ogen van het federaal parket zouden het bedrijf en de bedrijfsleiders op zeer grote schaal sociale dumpingpraktijken georganiseerd hebben. Ze zouden in het buitenland, Roemenië en Slovakije, nepbedrijven opgericht hebben om plaatselijk vrachtwagenchauffeurs in dienst te nemen, aan de plaatselijke arbeids- en sociale voorwaarden, om ze vervolgens toch in België aan het werk te zetten.

"In België verblijvende arbeiders werden ook frauduleus aan de Luxemburgse sociale zekerheid aangegeven", aldus het federaal parket. "Het vermoeden bestaat dat de criminele organisatie haar activiteiten in werkelijkheid gewoon voortzet vanuit België en de Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs ten onrechte tewerkstelt door ze fictief aan te geven bij de buitenlandse sociale zekerheid. Op die manier omzeilt de veronderstelde criminele organisatie de Belgische sociale zekerheid. De misdrijven zouden ook gepleegd zijn ten koste van de rechten van de Roemeense arbeiders die recht hadden op een aanzienlijk hoger loon dan wat ze effectief betaald kregen."

De werknemers en de Belgische sociale zekerheid samen zouden in totaal zo'n 55,3 miljoen euro zijn misgelopen, in de periode 2014-2016.Omwille van de uiterst moeilijke omstandigheden waarin de chauffeurs aan het werk gezet werden, zijn er ook vermoedens van mensenhandel. Zo moesten de chauffeurs in hun truck wonen en slapen gedurende 4 tot 6 weken, moesten bijzonder lange werkdagen presteren.

Aan het bijzonder complexe onderzoek hebben niet alleen speurders van de federale gerechtelijke politie van Luik meegewerkt maar ook leden van de inspectie op de sociale wetten, van de dienst toezicht op de sociale wetten en de inspectiedienst van de R.S.Z. Die vielen maandagochtend binnen op een 20-tal adressen in België en in het buitenland, meer bepaald in Stavelot, Jalhay, Stoumont, Chaudfontaine, Waimes, Herstal, Herve, Grâce-Hollogne, Nijvel, Sint-Katelijne-Waver, Antwerpen, Kontich, Zaventem en Ieper.

Transportbedrijf Jost: "Valselijk beschuldigd van sociale dumping"

Transportbedrijf Jost heeft bevestigd dat er maandag op alle sites van het bedrijf controles gevoerd worden, maar ontkent de aantijgingen. "We worden valselijk beschuldigd van sociale dumping, zoals vele bedrijven voor ons, in België en Luxemburg", luidt het in een korte reactie. Het bedrijf stelt "volledig in orde te zijn op alle niveaus". Jost zegt voorts nog alle medewerking te verlenen aan het onderzoek. Het werk verloopt normaal en de dienstverlening is verzekerd.

Bonden hopen op afschrikkingseffect

De drie vakbonden reageren tevreden op de grootschalige controle tegen sociale fraude bij transportbedrijf Jost. "Het federaal parket doet zijn werk", klinkt het onder meer. De liberale bond wijst anderzijds ook op het belang van en de tewerkstelling bij het grote transportbedrijf. Voor staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer toont de actie aan dat sociale fraude aangepakt en opgevolgd wordt.

"Transportgroep Jost aangepakt wegens sociale dumping. Federaal parket doet zijn werk!", reageert Frank Moreels, voorzitter van de socialistische transportvakbond BTB, via Twitter.

Idem bij de christelijke bond ACV-Transcom. "We hopen dat deze inval bij één van de grootste transportbedrijven van ons land een afschrikkingseffect zal creëren", reageert Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke vervoer. De bond is tevreden dat niet enkel de kleinere spelers in het vizier komen.

"Dat het bedrijf verschillende postbusbedrijven heeft in Slovakije en Roemenië, wordt door ACV-Transcom al verschillende jaren aangekaart. Via die valse bedrijven ontsnapt het bedrijf al jaren in ons land aan sociale zekerheidsbijdragen ... ", vervolgt de christelijke bond onder meer.

Voor de liberale ACLVB dienen de nationale en Europese regels rond het gebruik van buitenlandse, gedetacheerde werknemers, strikt gerespecteerd te worden. Als er fraude aan het licht zou komen bij Jost, moeten de nodige maatregelen volgen. De blauwe vakbond reageert dus voorzichtiger. Zo wijst ook op het belang van Jost in de Belgische transportsector. Alle nodige maatregelen voor de "continuïteit van het bedrijf" en "het behoud van de tewerkstelling" moeten genomen worden.

"EU en nationale regels gelden voor iedereen. Goede samenwerking justitie+inspectiediensten pakt sociale dumping aan!", zegt staatssecretaris De Backer tot slot via Twitter. Het onderzoek is een teken dat het aangepakt en opgevolgd wordt, klinkt het op zijn kabinet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234