Donderdag 21/10/2021

Doodstraf

Vier op de tien Vlaamse jongeren willen doodstraf herinvoeren

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ongeveer vier op de tien Vlaamse jongeren zijn te vinden voor een herinvoering van de doodstraf voor zware misdaden en voor een strenger criminaliteitsbeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van het JeugdOnderzoeksPlatform (JOP), een interuniversitaire samenwerking tussen de UGent, VUB en de KU Leuven.

In 2008 en 2013 namen de onderzoekers een enquête af bij respectievelijk 2.419 en 2.017 Vlaamse jongeren tussen 14 en 25 jaar, en peilden naar hun mening over repressieve maatregelen in de strijd tegen criminaliteit.

In 2008 bleek 34 procent van de jongeren akkoord te gaan met de herinvoering van de doodstraf. In 2013 steeg dat percentage nog tot 41,5 procent. Volgens criminoloog Arne De Boeck, onderzoeker aan het Leuvens Instituut voor Criminologie, heeft die houding te maken met een groeiend onbehagen, een toenemend onveiligheidsgevoel en een verlies van het geloof in de politiek. "Heel wat jongeren maken zich zorgen over de samenleving."

Ook een strenger criminaliteitsbeleid en repressieve maatregelen vinden weerklank bij de jongeren. Zo is bijna 40 procent voorstander van een avondklok in probleemwijken, vindt 33,9 procent dat zware misdadigers geen gerechtelijk proces verdienen en is 39 procent van oordeel dat minderjarigen berecht moeten worden als volwassenen.

Buikgevoel

Volgens De Boeck baseren jongeren hun oordeel vooral op buikgevoel. "Hun houding drukt in de eerste plaats een maatschappelijk onbehagen uit", zegt hij. "Een belangrijk deel van de jongeren maakt zich zorgen over maatschappelijke thema's als criminaliteit en migratie, en heeft het gevoel dat de samenleving de problemen niet langer de baas kan. Die jongeren hebben ook een groter onveiligheidsgevoel, waardoor ze zich sneller tot repressie aangetrokken voelen."

De onderzoekers stelden vast dat de steun voor de doodstraf opmerkelijk lager ligt bij middelbare scholieren die les volgen in het ASO dan bij hun leeftijdsgenoten uit het TSO en BSO. Ze verklaren dat door de waaier aan media die hoger opgeleide jongeren raadplegen en de vaak hoger opgeleide ouders, die zelf minder repressief zijn ingesteld. "Zij geven die mentaliteit door aan hun kinderen."

Politieke voorkeur

Ook de politieke voorkeur speelt een rol: zo ligt de steun voor de doodstraf gevoelig hoger bij jongeren die voor rechtse partijen stemmen. "Partijen als N-VA en Vlaams Belang hameren enorm op maatschappelijke thema's als veiligheid en migratie", zegt De Boeck. "Als je kijkt naar het huidige debat over de vluchtelingencrisis, merk je dat zij veel hevigere standpunten innemen dan linkse partijen."

Voorts is de steun voor de doodstraf ook vrij hoog bij jongeren die ongeldig stemmen of liever niet naar het kiesbureau zouden trekken. "Dat suggereert dat een positieve houding tegenover de doodstraf ook samenhangt met een gebrek aan vertrouwen in de politiek, of met een gevoel van politieke machteloosheid. Deze jongeren zijn van mening dat hun stem er niet toe doet, en dat politici niets aan de situatie kunnen veranderen."

De Boeck vraagt wel om een voorzichtige benadering van de cijfers. "We merken dat jongeren hun houding tegenover de doodstraf of een streng criminaliteitsbeleid vaak herzien wanneer we hen beter informeren. Hun houding wordt heel wat milder wanneer we hen concrete cases voorleggen en hen vragen op basis daarvan te oordelen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234