Donderdag 26/11/2020

Vier op de tien poetsvrouwen werken in het zwart

Iets meer dan 43 procent van de gecontroleerde werknemers in de schoonmaak is vorig jaar betrapt op zwartwerk of andere sociale fraude. Over alle sectoren heen stuit de inspectie bij één op de drie controles op inbreuken. Staatssecretaris Tommelein komt met een actieplan.

De inspectiediensten van de federale overheid hebben vorig jaar 353 gerichte controles uitgevoerd in de schoonmaaksector. En daarbij werden een pak inbreuken vastgesteld: van de 596 gecontroleerde werknemers bleken er 260, of ruim 43 procent, niet in orde met de wetgeving. Hadden dienstencheques dat zwartwerk bij poetsvrouwen niet teruggedrongen? Ja, maar enkel bij particulieren, weet professor Jozef Pacolet (KU Leuven), expert sociale fraude. "Maar er zijn ook grote schoonmaakbedrijven die in hotels of ondernemingen poetsen. Het zijn typisch weinig betaalde jobs waarvoor vaak beroep wordt gedaan op buitenlanders, die gevoelig zijn voor fraude."

En die komen ook in de horeca voor, waar evengoed 43 procent van de werknemers zich niet aan de regels houdt. Daar werden 3.825 controles uitgevoerd bij 9.213 werknemers: 3.963 liepen er tegen de lamp. En de bouwsector? Ook die blijft een oud zeer. Nergens worden er dan ook zo veel controles uitgevoerd: in 2014 liefst 5.269. Meer dan een derde (34 procent) van het gecontroleerde personeel hield zich niet aan de regels.

Actieplan

Over alle sectoren heen wordt gemiddeld ruim een derde van de gecontroleerde bedrijven betrapt op sociale fraude. En het percentage stijgt jaar na jaar, net als het aantal controles. In 2012 werden er 14.096 controles uitgevoerd en bleek 32 procent niet in orde. Het jaar nadien waren dat er al 14.570 met in 35 procent van de gevallen inbreuken. Vorig jaar klokt dan weer af op 15.070 inspecties, met 37 procent die de regels overtrad. "Het is ook de bedoeling dat dat percentage stijgt", zegt Bart Tommelein (Open Vld), staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude. "De controles verlopen gerichter. De pakkans neemt dus toe, zonder dat we onnodig de goede bedrijven moeten lastigvallen."

Maar Tommelein wil de strijd tegen sociale fraude nog verder opvoeren. "We komen met een actieplan sociale fraude naar de ministerraad op 3 april", laat de staatssecretaris weten. "Het is te vroeg om daar nu al voorafnames van te doen. Maar in de horeca komt er natuurlijk de witte kassa. In de bouwsector bekijken we de uitbreiding van de werfregistratie, de verplichting van de construbadge, controles op bouwmaterialen... We houden ook ronde tafels per sector om samen nieuwe maatregelen te nemen."

Meer inspecteurs

De regering-Michel kondigde ook al aan om 21 inspecteurs aan te nemen voor de sociale inspectiediensten. Daarmee maakt ze een uitzondering op de algemene wervingsstop bij de overheid. Het gaat om de vervanging van vier inspecteurs bij de RSZ, zes bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid en elf bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Volgens Tommelein een investering die zichzelf terugverdient.

Professor Pacolet dringt er op aan dat ook klanten die een poetshulp of bouwvakker in het zwart laten werken, meer tot de orde worden geroepen. "Men moet bekijken of de controles bij de klanten verscherpt kunnen worden", vindt hij. Het systeem van dienstencheques voor poetshulp uitbreiden naar bedrijven is volgens Pacolet geen optie. "Dat is veel te duur, want die cheques worden voor 80 procent gesubsidieerd. De controles verscherpen, ook bij de klanten, is een betere manier om fraude de wereld uit te helpen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234