Dinsdag 29/11/2022

Update

Vier op de tien gemeenten heeft tekort aan huisartsen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Ondanks financiële stimulansen is er in steeds meer gemeenten een tekort aan huisartsen. Uit een lijst van het RIZIV blijkt dat vier op de tien gemeenten in ons land een huisartsentekort hebben. Dat is bijna een verdubbeling op twee jaar tijd. Nochtans bestaat er een premie van 20.000 euro voor huisartsen die hun praktijk vestigen in een gemeente met een tekort aan huisartsen. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) stelt zich intussen vragen bij de lijst. "Het huisartsenkadaster van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) klopt niet. Daar staan zelfs gestorven huisartsen in", zegt Rufij Baeke, ondervoorzitter van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen.

Van de 589 gemeenten in ons land hebben er 232 een tekort aan huisartsen. Het gaat om 111 gemeenten in Vlaanderen en 111 in Wallonië. Opvallend genoeg staan ook 10 van de 19 Brusselse gemeenten in de lijst.

Aan Vlaamse kant vallen dan weer een aantal middelgrote steden en gemeenten op zoals Geraardsbergen, Ninove, Maaseik, Lokeren en Mortsel. Een en ander blijkt uit een lijst die het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) sinds maandag 1 augustus op zijn website heeft geplaatst. De lijst is geldig van 1 juni 2011 tot 31 mei 2012.

Het aantal gemeenten met een tekort aan huisartsen zit in stijgende lijn. Zo waren er in 2010 'maar' 206 gemeenten met een tekort en in 2008 125. Nochtans bestaat er al jaren een premie van 20.000 euro voor huisartsen die zich vestigen in een gemeente met een tekort aan huisartsen.

Overleden artsen op lijst
Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) stelt zich intussen vragen bij de lijst van gemeenten met een tekort aan huisartsen. "Het huisartsenkadaster van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) klopt niet. Daar staan zelfs gestorven huisartsen in. Wij vragen dat er een correct kadaster komt dat best wordt opgemaakt door de gemeenschappen op basis van informatie van de huisartsenkringen", zegt Rufij Baeke, ondervoorzitter van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen.

Baeke heeft dan ook vragen bij de lijst van gemeenten. "Ik begrijp echt niet hoe die lijst is opgesteld. Er zou een correct huisartsenkadaster moeten komen met een duidelijk overzicht van waar welke huisarts werkt en hoeveel werk hij doet. Het kadaster dat minister Onkelinx aan ons heeft getoond, is onvolledig, onjuist en dus onbruikbaar", legt Baeke uit. Hij pleit ervoor dat de gemeenschappen zelf een kadaster opstellen op basis van de gegevens van de huisartsenkringen.

De premie van 20.000 euro die huisartsen krijgen als ze zich vestigen in een gemeente met een huisartsentekort is volgens Baeke ook niet de juiste hefboom. "Het is misschien leuk voor sommige mensen die in het beroep stappen, maar daarvoor doet men het niet. De overheid zou beter inspanningen doen om het beroep op zich aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door de administratieve rompslomp te verminderen en in te zetten op informatisering", besluit Baeke. (belga/tma/vsv)

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234